Régió

Hogyan károsíthatja a Covid a szívet?

Pozsony | Havránek Enikő kardiológus 1997-től dolgozik a pozsonyi szívkórházban, tíz éve pedig magánszakrendelőt működtet. Arról kérdeztem, hogyan hat a Covid-19-betegség a szív- és érrendszerre, hogyan telnek a mindennapok a Covid-osztályon.
author
Tornyai Bianka

2021. december 15. 10:13

Havránek Enikő
Havránek Enikő hangsúlyozta, magunk tehetjük a legtöbbet egészségünk megőrzése érdekében. - Képarchívum

Havránek doktornő elmondta, a Nemzeti Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézete (Národný ústav srdcových a cievnych chorôb) aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályán főleg szívműtét utáni betegekről gondoskodnak, vagy olyan kardiológiai problémákkal küzdő betegekről, akik intenzív ellátást igényelnek. A magán kardiológiai szakrendelésen idestova 10 éve igyekszik kivizsgálni és kezelni a betegek különböző szív- és érrendszeri problémáit.

Megtámadja a szerveket

A kardiológus bevezetőként kifejtette, a Covid-19 elsősorban légzőszervi betegség, amit a SARS-CoV-2 koronavírus vált ki. „Ez azt jelenti, hogy főleg a tüdőt érinti, de megtámadhatja bármely szervet és ennek következtében nagyon különböző a betegség klinikai képe és lefolyása. Az eddig ismert adatok világosan mutatják, hogy a fertőzés hat a szív- és érrendszerre – például ha a vírus megtámadja a szívizomzatot, szívizomgyulladás (myokarditis) alakulhat ki, vagy ha a szívburkot károsítja, szívburokgyulladás (perikarditis) következtében a szívburokban folyadék gyülemlik fel, ami gátolja a szív normális működését. Sok esetben a koronavírus-fertőzés leküzdése után vérrögképződési zavarok lépnek fel, aminek következtében például agyi stroke (agyi érkatasztrófa, szélütés), szívinfarktus és tüdőembólia alakul ki” – magyarázta. Elmondta, a vírusfertőzés lefolyásának súlyossága korral, de főleg a társult betegségek – szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség, krónikus tüdőbetegség, rák – jelenlétével arányosan fokozódik, de negatív szerepet játszik a dohányzás is. Természetesen e kockázati tényezők és társult betegségek nélkül is károsodhat a szív vagy az érrendszer. A gyulladás okozta szívizom-károsodás következtében legyengül a szív, ami szívelégtelenséghez vezethet, vagy a károsodás szívritmuszavarban (arytmia) mutatkozik meg. Ha a koronáriaerek a fertőzés hatására beszűkülnek vagy elzáródnak, ez szívinfarktushoz vezethet, vagy például az agyba vezető artéria elzáródása szélütést okozhat. Hasonló mechanizmus alapján tüdőembólia alakulhat ki.

„A Covid-19-fertőzéssel összefüggő szívkárosodás mechanizmusai még mindig nem világosak és tisztázottak teljesen. Azt viszont tudjuk, hogy nagyon fontos szerepe van például annak, hogy a tüdőfertőzés miatt nem jut elég oxigén a szívizomba, és ezzel károsodnak a szívsejtek. A láz és a gyulladás fokozhatja a pulzust, a vér oxigénigényét, ronthatja a szervek vérellátását és vérrögképződést indíthat el. A szervezet súlyos, úgynevezett citokin vihar formájában gyulladással reagál a fertőzés gyors előrehaladására. A citokin vihar az immunrendszer túl heves gyulladásos reakciója, amely szervi elégtelenséghez, végül a szervezet teljes összeomlásához vezethet” – részletezte Havránek Enikő.

A Covid-osztályon

Az egészségügyi minisztérium utasítására, akárcsak az előző járványhullám idején, most is Covid-osztályt alakítottak ki a szívkórházban. „Egy ilyen átalakítás nagy odaadást igényel, az orvosok és a nővérek részéről egyaránt. A Covid-19-betegek kezelése összetett és nagyon hosszú folyamat, főleg ha kétoldali tüdőgyulladásról van szó, és lélegeztetőgépre kell kapcsolni a pácienst. Nagyon sok betegnek a tüdőszövete olyan mértékben károsult, hogy a regeneráció nem lehetséges az összes módszer alkalmazásával sem. Volt sok fiatal betegünk, akik addig teljesen egészségesek voltak, de a Covid -19-fertőzés következtében annyira károsultak a szerveik, hogy minden igyekezetünk ellenére a betegségük halállal végződött. Az ilyen esetek mindenkit nagyon le szoktak hangolni, nem beszélve arról, hogy ha a beteg nem volt beoltva és tudjuk, hogy oltással megelőzhető lett volna a katasztrófa” – hangsúlyozta. Elárulta, a Covid-osztályon a munka nagyon megterhelő fizikailag és lelkileg is. A védőruha és a többi védőfelszerelés használata eleve nehezíti a munkát.

„Mire az orvos vagy a nővér pontos sorrendben mindent felvesz magára, csurog a verejték a hátán, és még nem is kezdett el dolgozni. Persze mindent meg lehet szokni, de azért csak kellemesebb a munka, ha ezek nélkül a védőfelszerelések nélkül lehet végezni. Minden beteg elvesztése nagyon megvisel bennünket, legyen az fiatalabb vagy idősebb, a műszak után sokszor elemezzük, mit lehetett volna másképp csinálni, de mindig minden tőlünk telhetőt megteszünk minden betegért. Sajnos néha ennek ellenére az eredmény nem olyan, amilyet elvárunk”

– mondta el a kardiológus.

Elhalasztott műtétek

A Covid-osztály létrehozásával nagyon sok tervezett műtétet kell elhalasztani, a doktornő elmondása alapján így folyamatosan növekszik azon betegek száma, akik a várólistán vannak, és sajnos nem tudnak bekerülni a tervezett szívműtétekre. „Ez nagy feszültséget okoz a páciensek körében, naponta találkozunk negatív visszhanggal és nem ritkán lelki zsarolással is, hogy mi lesz, ha nem éri meg a műtétet a beteg. Az ilyen szituációkat csak nagy empátiával lehet kezelni és nagyon érzékenyen megmagyarázni a betegnek, hogy amint a helyzet megengedi, természetesen bekerül a műtétre, vagy esetleg rosszabb esetben, ha az állapota súlyosbodik, akkut úton meg kell műteni. Sajnos az akkut műtétek mindig kockázatosabbak, mint amikor a beteg még jó állapotban, protokoll szerint előkészítve kerül a műtőasztalra” – fogalmazott. A doktornő bevallotta, ezen a téren nagyon nehéz helyzetben van, mert a rendelőjében sok olyan beteg van, aki invazív kivizsgálásra, vagy műtétre vár, és elég gyakran kell magyarázkodnia, hogy mindent megtesz értük, hogy minél hamarabb bekerüljenek a tervezett beavatkozásra, de a másik oldalon az intenzív osztályukon szinte naponta helyhiánnyal küszködnek.

„Az embernek egy picit pszichológusnak is kell lennie ilyen helyzetben, de a betegek is különbözőek, van aki megérti a helyzetet, viszont van, akinek többször el kell magyarázni mindent.”

Az oltás a megoldás

Havránek Enikő is aláírta a dél-szlovákiai orvosok felhívását, amelyben oltásra szólították fel a lakosságot. „Ez az egyetlen út, ami kivezet ebből a helyzetből. A Covid-19 összes változata súlyos betegséget, vagy halált okozhat, különösen a legkiszolgáltatottabbak számára, ezért a megelőzés mindig kulcsfontosságú. A vakcinák továbbra is kulcsfontosságúak a súlyos betegségek és halálozások visszaszorításában. A jelenlegi vakcinák hatékonyak a súlyos betegségek és halálesetek megelőzésében. Azt kellene az embereknek tudatosítaniuk, hogy a fertőző betegségeket csakis oltással lehetett legyőzni és eliminálni. Ezt a járványt is csak úgy fogjuk tudni visszaszorítani, ha a lakosság nagy része beoltatja magát, így aztán a vírus nem fog tudni találni magának gazdatestet, ahol a végtelenségig szaporodhat és terjedhet tovább, ezért egy bizonyos idő után legyengül. Ehhez viszont el kell érni bizonyos százalékú oltottsági arányt” – mutatott rá a doktornő. Hozzátette, a saját rendelőjében is igyekszik meggyőzni a betegeit az oltás fontosságáról, ugyanis a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők is beoltathatják magukat egy előzetes vizsgálat után.

„Ha az állapotuk stabil, nincs semmi akadálya az oltásnak. Természetesen egy heveny betegségben szenvedőnek nem ajánlatos az oltás, de ha az állapota javul, nincs semmi akadálya, hogy beoltassa magát. Az oltás mellékhatásai a szívbetegeknél is olyanok, mint az egészségeseknél. Nem kell tartani rosszabb lefolyástól, mert a vakcina által okozott mellékhatások, amelyek a szív- és érrendszert érintik, elenyészőek az oltással elért előnyökhöz képest. Természetesen egyéni szinten is fontos, hogy védekezzünk a vírus ellen. Mindennél fontosabb az immunrendszer erősítése, ami rendszeres sportolással, egészséges táplálkozással, megfelelő vitaminpótlással (C-, D-vitamin, cink) képzelhető el. Kerülni kell a dohányzást, ami abszolút rizikófaktor a lehetséges tüdőgyulladást illetően, és nagyon fontos szigorúan ellenőrizni a kockázati tényezőket. Ha valakit magas vérnyomás vagy cukorbetegség miatt kezelnek, ügyeljen arra, hogy betartsa az orvos utasításait, hogy optimális szinten tartsa a vérnyomást és a cukorszintet. Nem utolsósorban pedig tegyen meg mindent a túlsúly és az elhízás megelőzéséért” – hívta fel a figyelmet Havránek Enikő.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
čaputová

Čaputová: Az egyszerű emberek szenvedik meg az orosz agressziót

vendéglő

193 ezer állástalan, 87 ezer betöltetlen munkahely

Volodimir Zelenszkij

Zelenszkij: Ki kell űznünk a megszállókat, akik foszforbombával gyilkolják népünket

Komáromi Kulturális Nyár

Eseménydús lesz a nyár Komáromban

új szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

d

KVÍZ: Felismered a híres magyar versek szlovák fordítását?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.