Régió

Végleg lezárul a darnózseli horrorper

Most minden eldőlhet a darnózseli hentes számára: október 6-án tárgyalja a legfelsőbb magyarországi bírói fórum, a Kúria az emberölés miatt indult pert. N. Jánost a Tatabányai Törvényszék kétszer is felmentette bizonyítottság híján, de a fellebbezést követően a Győri Ítélőtábla halált okozó testi sértésért 7 évet szabott ki tavaly októberben a felesége feldarabolásával vádolt családapára.
ÚJ SZÓ ONLINE

2020. október 4. 12:00

Tavaly október 29-én a Győri Ítélőtábla bűnösnek találta N. Jánost, igaz az emberölést nem látta megállapíthatónak (Fotó: Halász Júlia)
Tavaly október 29-én a Győri Ítélőtábla bűnösnek találta N. Jánost, igaz az emberölést nem látta megállapíthatónak (Fotó: Halász Júlia)

Ott lóg N. János feje fölött a kard Darnózselin, a szlovák–magyar határhoz közeli, szigetközi településen. A Kúriához fordult, hogy mentsék fel, ahogy korábban kétszer is megtették, nem érezve teljesen bizonyíthatónak a vádat.

A darnózseli horror nem azért kavarta fel a közvéleményt, mert a sértett meghalt – sajnos ettől nem volna példa nélküli. Ám a holttest eltüntetése az ítélőtábla szerint is „brutális kegyeletsértő és gyalázó módot testesít meg”. A halál módjáról a mai napig nem tudunk semmit, a Győri Ítélőtábla végül ezért állapított meg halált okozó testi sértést emberölés helyett, úgy látva: eddig lehet elmenni, de eddig el is kell. A különbség a két minősítés között az, hogy a halált okozó testi sértés esetében a bántalmazás ugyan szándékos, de a végeredmény nem, míg a gyilkosságnál vagy épp a halál a cél, vagy annak lehetőségébe belenyugszik az illető.

Tehát Győrben jelentették ki a bírák először, hogy N.-né Kovács Judit halálát férje okozta, szándékosan. Ez például abból következik, amilyen ördögi módon, a lebukást kockáztatva eltüntette a nyomokat. Hét év börtönt szabtak ki rá, a minősítést maga a fellebbviteli főügyészség indítványozta, de a büntetést keveselli és fellebbezett.

A védő úgy beszélt: „Nem azt vitatom, hogy a cselekmény hogyan történt. Hanem, hogy történt-e egyáltalán. Mert nem bizonyítható! Az első fokú ítélet nem talál okozati kapcsolatot a védencem magatartása és a végeredmény között.”

Ezzel vádolják a férjet

A házaspár kapcsolata megromlott, és a bontóper alatt ideiglenesen az apánál helyezték el az akkor 12 éves Barnabást, míg lányuk közös felügyelet alatt maradt. A sokak által jámbornak ismert férfi már régebben is bántotta feleségét, aki ekkor elköltözött, de halála előtt pár nappal mégis képes lett volna visszamenni, hogy a házasságot felbontó végleges döntés előtt is fiával élhessen. A férfi irtózott a gondolattól.

Döntött, és 2014. május 27-én, kedd késő délután Mosonmagyaróvárra ment felesége munkahelyére. Ismerte a helyszínt, s tudhatta, hogy ebben az időben a nő már egyedül lesz. Lesben állt. A vád szerint megölte. A holttestet autóba rakta, hazavitte, s megvárta, amíg kisfia elalszik. Beállt a húsfüstölőhöz, kivette a holttestet, s a ház alatti húsfeldolgozóban feldarabolta. A maradványok egy részét elégette, egy részét elrejtette vagy szétszórta, a húsfeldolgozót sósavval kezelte le.

Az első felmentő határozatot megalapozatlanság és hiányos indoklás miatt helyezték anno hatályon kívül, jött hát a megismételt eljárás, amely minden szereplő szerint jóval alaposabb volt. Helyszíni tárgyalást is tartottak a darnózseli háznál, a rendelőnél – ahol a nőt utoljára látták –, s egyet a Zseli réten.
 

N.-né Kovács Juditról ezt a kedvességet sugárzó képet tette közzé a rendőrség 2014 májusában, amikor eltűntként keresték az áldozatot
N.-né Kovács Juditról ezt a kedvességet sugárzó képet tette közzé a rendőrség 2014 májusában, amikor eltűntként keresték az áldozatot

Miért olyan fontos a Zseli rét?

A terület szóban forgó része pár percre fekszik N. János házától, a réttel kapcsolatban a védő, dr. Jován László azt mondta korábban: „Csak annyit tudtunk megállapítani, hogy 19.56 óra után a sértett eltűnt, ismeretlen körülmények között, ismeretlen helyen elhunyt, s vélhetően a maradványait találták meg a Zseli-réten.”

De ez a rét a legkörmönfontabb bűnügyi históriákba illő kapocs, itt bukott le a vádlott. Egy őt ismerő helyi férfi meglátta május 29-én dél körül, amikor a maradványokat szórta – nem tudva, hogy észrevették. A védett tanú először azt hitte, hogy mondjuk füvet szór N. János a zsákból, de hallva a sértett eltűnéséről, bejelentést tett. A keresés elindult. Először rossz helyen, mert a füvet idő közben lekaszálták, így a férfi újra elmagyarázta a rendőrségnek a pontos helyszínt. Újabb keresést tartottak, és a legtapasztaltabb zsaruk álla is leeshetett: megtalálták az eltűnt szívéből, májából és tüdejéből származó maradványokat, amelyeket a nő fogkeféje, fésűje segítségével beazonosítottak. A DNS-vizsgálat alapján kimondták, hogy ezek kétséget kizáróan Judit maradványai.
Ezután az is összeállt, hogy miért vállalt N. János ekkora kockázatot a Zseli-réttel? Azért, mert közvetlenül előtte hívták fel őt a rendőrségtől az eltűnés miatt, s neki igen rövid idő alatt kellett a házban még meglévő maradványoktól megszabadulni. A részletes vallomástól tartózkodó vádlott minderre annyit mondott a bíróságon: a szemtanú „nem engem láthatott, mert nem én jártam ott”.

Mindkét mobilra érkeztek hívások

Közvetlen bizonyíték helyett közvetett bizonyítékok álltak hadrendbe. De azok szép számmal. Alibivel szolgált eleinte a vádlott nővére, e szerint a kérdéses időpontban testvére nála járt Mosonmagyaróváron. Ám a mobilhívás-forgalmi adatokból kiderült, s a törvényszék is leszögezte, hogy a testvér hazudott. Az eltűnés idején, 20.04 perc és 21 óra között N. János nem lehetett nála. Viszont bebizonyosodott, hogy a vádlott és a sértett telefonja pontosan egyszerre haladt Judit óvári munkahelye felől a vádlott házáig Darnózselire. A sértett DNS-ét a rendőrök megtalálták a kocsi csomagtartójában.

„Megtéptem a lányodat”

Egy másik szemtanú kilétét is védik az akták, ő látta, hogy N. János – szokásától eltérően – betolat éjjel a füstölőhöz, s onnan valami nehezet cipel. „Így állnak össze a bizonyítékok. Külön-külön nincs értelmük. Az összefésülés a lényeg” – mondta dr. Takács Róbert eljáró ügyész Tatabányán.

Csak a „hogyan?” a kérdés, a „miértre” választ kaptunk: N. János nem akarta, hogy felesége visszaköltözzön. Juditot óvta is ettől családja, okkal, hiszen N. Jánost könnyű testi sértésért korábban próbára bocsátotta a bíróság, amiért megtépte felesége haját. (A próbára bocsátás után egy nappal mégis neki ítélték ideiglenesen Barnabást.) Utóbb egy exkluzív tévéinterjúban N. János így bagatellizálta kirohanását: „Megfogtam a feleségem két vállát, amikor cirkuszolt, majd megráztam, hogy mikor tér már észhez.” Judit bátyja, Kovács Szilárd így reagált erre: „A húgom fején egy ötvenforintosnyi felületen teljesen hiányzott a haj, tehát nem pár szál kirántásáról volt szó, hanem egy egész hajcsomóról, ezt egyébként látlelet tanúsítja. (…) Maga a vádlott is azzal hívta fel másnap az édesapámat, hogy »megtéptem a lányodat«.”

Az ítélőtábla szerint a férj hazudik

A vádlott ártatlannak vallja magát, s hallgat. Joga van hozzá, csakhogy ezzel a védekezés lehetőségétől is megfosztja magát – érvelt Tatabányán az ügyész. Dr. Jován László védőügyvéd felháborodott azon, hogy a vád képviselője „bizonyítéknak” nevezi a hallgatások és a vallomások összeillesztését. „Védencem hallgatásra vonatkozó alapvető joga nem egyenlő a bűnösséggel.” De ellene kontrázott egy másik sztárügyvéd, aki a „lúgos orvos” ügyében képviselte korábban Renner Erikát, s a darnói perben is a sértetti oldal bízta meg. Dr. Gál András így fogalmazott N. Jánosról: „Élt a hallgatáshoz való jogával, mondja ügyvéd kollégám. Nincs erről szó. Nem hallgatott. Egy idő után valóban nem tett vallomást, de előtte háromszor igen. S minden mondata hazugság volt. (…) Nem lehet a vádlottat azért az önvédelmi reflexért elítélni, hogy a komplett igazságszolgáltatást hülyének akarja nézni.”

Végül dr. Kovács Tamás tanácsvezető bíró összegzett így: „Nem elhallgatott tényekről, elfelejtett dolgokról van szó, hanem hazugságokról. Nem hiteles a vádlotti vallomás. S ennek semmi köze ahhoz, hogy később élt a hallgatás jogával.”

Darnózseli már rég „elítélte”

N. János 29 hónapig volt előzetes letartóztatásban, első felmentésekor 2016. december 5-én került le róla a bilincs. Azóta is Darnózselin él, ahol nem sok barátja van. Második felmentése után mondta azt a polgármester: „Mindenki erről beszél, és N. Jánosnak az lenne a legjobb, ha elmenne Darnózseliről.” Maga a hentes – aki egyébként újra építkezik a faluban – az RTL Klubnak tavaly így vallott: már sofőrként dolgozik, mert senki nem venne tőle húst.

Mi történhet harmadfokon?

Teljes felülvizsgálatot tartanak, vagyis bármi történhet. Helybenhagyhatják az ítéletet, hatályon kívül helyezhetik, enyhíthetik, súlyosíthatják a büntetést. Vagy felmenthetik N. Jánost, de kimondhatják azt is, hogy emberölés történt. Van most előttük egy súlyosítást kérő ügyészi fellebbezés, egy felmentési kérelem, s beszállt indítványával Judit családja is: tartson a Kúria teljes felülvizsgálatot, és mondja ki az emberölést.

N. János pedig így beszélt októberben a tévének: „Ártatlan vagyok, nem öltem meg a feleségem. Olyan kampány indult ellenem, hogy szinte már Hannibálként kezelnek.”

Kovács Szilárd szerint viszont Hannibal Lecter ezt kikérhetné magának, mert ő legalább vállalta tettéért a felelősséget. 


Laczó Balázs 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szputnyik

Elszúrt Szputnyik V-vakcina

Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

telefon k

Sokan mindenhez hozzáférést adnak

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

koronavírus Sinopharm

Kína fontolóra vette vakcináinak keverését az alacsony hatékonyságuk miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.