Régió

Vastaps és éljenzés fogadta Ficót Rimaszombatban (VIDEÓK + GALÉRIA)

Rimaszombat | Jelentős tömeg vett részt a Smer vasárnapi kormányellenes tüntetésén a rimaszombati amfiteátrumban. Robert Ficót, a Smer elnökét vastaps és éljenzés fogadta.
Hegedűs Norbert

2021. október 17. 17:31

tüntetés Rimaszombat
- Hegedűs Norbert felvétele

A Smer kormányellenes tüntetése vasárnap délután kettőre volt meghirdetve, ekkorra már a szabadtéri amfiteátrum nagyjából fele megtelt emberekkel. A létesítménybe ezt követően is folyamatosan özönlöttek az emberek, a tömeg a tüntetés végére a kb. az 1500-2000 főt is elérhette. Az érkezőket a bejárat előtt ellentüntetők kis létszámú csoportja várta, akik transzparenseinken a Smer kormányzását kritizálták: „12 éven át loptatok tőlünk” – üzenték Ficónak.

Az első felszólaló Jozef Šimko független parlamenti képviselő, a város polgármestere volt, aki megjegyezte, hogy szimbolikusnak tartja, hogy a szegénység elleni küzdelem világnapján pont itt, Rimaszombatban tüntetnek, hiszen a járás évek óta magas munkanélküliséggel küzd. Šimko üdvözölte Robert Ficót, a Smer elnökét, Andrej Dankót, az SNS vezetőjét és Tomáš Taraba képviselőt, a Život nevű párt elnökét. Šimko felsorolta a város és a szűkebb környék egykor jól működő üzemeit és gyárait, majd elmondta, hogy ezek többsége mára tönkrement és napjainkban a járás lakosainak húsz százalékát szegénység fenyegeti. A polgármester hosszasan kritizálta a kormányt, melyben szerinte senkit nem érdekelnek az elmaradott régiók, ezért a koalíciót lemondásra szólította fel és előrehozott választásokat követelt.

Šimko után Tomáš Taraba, majd Andrej Danko, az SNS elnöke szóltak a tüntetőkhöz. Danko volt az egyetlen, akinek felszólalását negatív előjelű bekiabálás szakította meg: „Ne hazudj!” – kiáltotta neki valaki az első sorokból, mikor beszélni kezdett. Danko erre azzal replikázott, hogy nem hazudik, és ezért van most ellenzékben. Az SNS elnöke kikelt a kormány és Zuzana Čaputová köztársasági elnök ellen, és leszögezte, hogy a Smer és az SNS az új kormány magját fogja alkotni, mely a szemétdombra küldi Matovič garnitúráját.

Danko után a Smer alelnökei, Ľuboš Blaha, Erik Kaliňák és Richard Takáč mondtak beszédet, majd Robert Fico következett. A Smer elnökét vastaps fogata, miközben a közönség azt skandálta, hogy „Éljen Fico!”. Az ünnepelt láthatóan maga sem számított ilyen fogadtatásra, meg is jegyezte, hogy kisebb csoda, hogy másfél évvel a választások után ennyi ember jött el Rimaszombatban a Smer a támogatására. Fico a jelenlegi kormányt a hazugságok, az alkalmatlanság és az áremelés kormányának nevezte és leszögezte, hogy Szlovákiának stabilitásra, a szociális és jogállam visszaállítására van szüksége. „El a kezekkel a bíróságoktól és a kórházaktól” – üzente az ország vezetésének és egy tervet követelt tőlük, melyben leírják, hogyan akarnak harcolni az áremelések ellen. Beszédében naivnak nevezte Zuzana Čaputová köztársasági elnököt és felszólította őt, hogy kérjen bocsánatot a referendum leállításáért, és hogy ne küldje az Alkotmánybíróság elé az új referendum kérdéseit. Beszéde végén elismerte, hogy a Smer is követett el hibákat, de úgy véli, hogy ezekért már megbűnhődtek. A Smer elnökének felszólalását végig támogató bekiabálások és taps kísérték.

Galéria
t-1
t-2
Jozef Šimko-3
a-4
+13

Ezt követően Juraj Blanár felolvasta Smer memorandumának szövegét. Ebben felszólítják a kormányt, hogy az fejezze be az oltatlanok diszkriminációját, az oltások legyenek önkéntesek és hogy kezdjék meg a járvány következményeinek javítását. Egyben fejezzék be a politikai tisztogatásokat, állítsák le az egészségügyi, bírósági és adóreformokat. Ezt követően a kormány térjen vissza a szociális kérdésekhez és folytasson párbeszédet a szakszervezetekkel, megyékkel, városokkal és településekkel.

A tüntetésen nem történt rendbontás. A résztvevőket a szervezők – az előírásoknak eleget téve – egyszer felszólították a maszkviselésre, de erre hatalmas füttykoncert volt a válasz.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kiska schuster gašparovič

Három egykori államfő intézett fontos felhívást Szlovákia lakosaihoz

Marta Matyasová

Amíg élek, játszani fogok

sorozatok

SOROZATDARÁLÓ: Behálózta és kifosztotta a saját pszichiátere

adventi vásár

Szóval kirándulna Magyarországra? Ezek az árak a győri adventi vásáron - euróban

Igor Matovič

Matovič: a helyzet nem fog javulni, a lockdown elhúzódik

koronavírus iskola

Ukrajnában csaknem háromezer pedagógust függesztettek fel az állásából a védőoltás hiánya miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.