Régió

Vasárnapi iskola -jövőre is

Nagykapos | A Nagykaposi Magyar Közösségi Házban tartják a 2014/2015-ös tanév utolsó foglalkozását a nyelvhatáron élő gyerekek számára indított vasárnapi iskolában. A játékos oktatás jövőre folytatódik.
Leczo Zoltán

2015. július 4. 15:25

A szlovák-magyar nyelvhatáron élő magyar gyerekeknek az első ilyen rendezvényt a magyarországi Vasárnapi Iskola Alapítvány (VIA) munkatársai tartották tavaly nyáron. Idén - Áder János, magyar köztársasági elnök támogatásának köszönhetően - már havonta tartottak legalább egy összejövetelt, de rendhagyó foglalkozásokat is szervezhettek. A gyerekek például márciusban közösen emlékeztek meg az 1848/49-es magyar szabadságharcról, nyáron pedig Magyarországra kirándultak, a költségeket a Herczegh Károly Alapítvány állta.

A nyári hónapokban is lesznek foglalkozások. A szervezők szeretnék elérni, hogy a pedagógusok a gyerekek lakóhelyén is tartsanak magyar nyelvű foglalkozásokat, ami az egyik első lépés lehet afelé, hogy ezekben a falvakban újra kialakulhassanak az anyanyelvi oktatás feltételei. A tapasztalatok azt mutatják, hogy bár az érdeklődés nem minden községben egyforma a vasárnapi iskola rendezvényei iránt, ám olyan települések is vannak, mint például Imreg, ahol kiváló együttműködés alakult ki a helyiek és a rendezvényeket szervezők között. A jövő évi foglalkozások költségeinek egy része egyébként már megvan.

Önnek ajánljuk

Manipulálhatták a Špirko elleni vizsgálatot

Összecsaptak a rendőrök és a tüntetők Budapesten

GALÉRIA: Impozáns az új Slovan-stadion

Három év börtönre ítélték Michael Cohent, Donald Trump volt ügyvédjét

Megszavazta a magyar kormány a "rabszolgatörvényt"

Női kézilabda Eb - Legyőzte Romániát a magyar válogatott

Legfrissebb galériák
Olvasta már?