Régió

Vágsellye hatékonyabban gazdálkodhat a tartalékalapban maradt összegből

Vágsellye | A múlt évi eredményes gazdál-kodásnak köszönhetően a járási székhely önkormányzata várhatóan valamivel könnyebben vészelheti át a válsághelyzet gazdasági hatásait. A testületnek azonban számolnia kell az idei költségvetés további módosításaival.
Száz Ildikó

2020. július 1. 10:33

Vágsellye
- Száz Ildikó felvétele

A legutóbbi önkormányzati ülésen a képviselők a múlt évi zárszámadással is foglalkoztak, amelyből kiderült, hogy a városnak 18,9 millió euró bevétele volt. A tervezett kiadások ennél jóval alacsonyabbak lettek, így 796 538 euró többlettel gazdálkodtak Vágsellyén. 

Áthidaló hitelt vesznek fel
A megtakarított összegből mintegy 400 ezer eurót fordítanak általános kiadásokra, valamint a kultúrház és a közvilágítás felújítására, és 389 ezer euró kerül a tartalékalapba. A testület jóváhagyta az 500 ezer euró kontokorens, azaz áthidaló hitel felvételét, amelyből a koronavírussal kapcsolatos váratlan kiadásokat térítenék. 

Várható még módosítás
Módosították az idei büdzsét a képviselők. Annak ellenére, hogy 2019 szeptemberétől zajló, alaposan átgondolt előkészítő folyamatot követően fogadták el az idei évre szóló költségvetést, senki nem számolt a koronavírus okozta problémákkal. A városi könyvtárnak a válsághelyzet miatt csökkentették a támogatást. Jana Nyitrayová, a városi hivatal vezetője hangsúlyozta, még nem tudják, hogyan alakulnak az adókból és illetékekből származó bevételek, ezért biztosan nem ez az utolsó idei költségvetés-módosítás. Tibor Baran képviselő, a pénzügyi bizottság elnöke elnézést kért az ülésen, amiért a bizottságuk nem volt képes sem javaslatot, sem indoklást adni a beterjesztett módosításokhoz. „Minden képviselőnek joga van véleményt alkotni a költségvetés kapcsán, de osztom a hivatalvezető véleményét, hogy még ez sem a végső változat. További módosítások várhatók az év folyamán, ezért arra kérném a képviselőtársakat, ne bonyolódjanak bele a részletekbe, mert a válsághelyzet még bárhogyan alakulhat. Szükség van a polgármester, a városi hivatal és a képviselők rugalmas együttműködésére. A városi hivatalnak átfogóbb információi vannak, és tudni fogják, mely területek élveznek prioritást” – hangsúlyozta Tibor Baran. Jozef Belický, Vágsellye polgármestere elmondta, más városokhoz hasonlóan nekik is hatékonyan kell majd reagálniuk a válsághelyzet további alakulására. Marián Krištof képviselő a pénzügyi bizottság tagjaként felszólalásában elmondta, több órán át tárgyaltak a tervezett módosításokról. „A 2020-as év költségvetése az ülés kiemelt programpontja. Két napig tartott, mire átrágtam magam a már módosított költségvetésen. Arra kérném a városi hivatal dolgozóit, legközelebb legyenek áttekinthetőbbek a változtatások” – mondta Krištof. 

Mire jut pénz?
„Biztatóbbnak látom a helyzetet, mint amikor a korábbi ülésen tárgyaltunk a szükséges óvintézkedésekről” – mondta Belický. A tőke jellegű kiadások tételhez kidolgozott táblázatból kiderül, hogy az utak és járdák felújítására, új játszóterek építésére, valamint az új temető körbekerítésére egyelőre nem jut pénz a büdzséből, mint ahogy a lakosok által javasolt projektek megvalósítására sem. Egyes önkormányzati iskolákban azonban folytatják a felújítási, javítási munkálatokat, és jut pénz a parkerdő rendbehozatalára, számos már megkezdett beruházás befejezésére. A szeméttárolók új helyeinek építésére eredetileg 200 ezer eurót szánt a város, a módosítást követően nem egész 42 ezer eurót különítettek el erre a célra. 
A képviselő-testület tagjai végül nem bonyolódtak bele az egyes módosított tételek elemzésébe mondván, hogy valószínűleg újabb változtatásokkal kell számolniuk az év folyamán. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Vágsellye

Bárki angyallá válhat az adventi időszakban

Zuzana Čaputová

Čaputová: A magyar és a lengyel álláspont sértheti Szlovákia érdekeit

Deáki

A túlélésért küzd a családi panzió

Boris Kollár

Pénteken hazaengedik a kórházból Boris Kollárt

színház

Nehéz feladat a műsor összeállítása

köhögés

Nem betegség, hanem tünet a köhögés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.