Ünnepélyes kórustalálkozó Nagymegyeren

Az ünnepség végén egy nagy közös éneklésre álltak össze a kórusok (Fotó: Barczi Dániel)
Nagymegyer |

Koszorúzással és vendégkórusok fellépéseivel ünnepelte 130. éves fennállását a nagymegyeri Bárdos Lajos Vegyeskar.

Magas színvonalú műsorral készültek a kórusok a városi művelődési központ nagy előadótermében, ahová jócskán érkeztek érdeklődők, akik együtt ünnepelték e jeles napot a kórussal. Fennállásuk jubileuma 2022-ben volt ugyan, de még tavaly előtt és tavaly is komolyan érintette őket a Covid és annak utóhatásai, úgyhogy idén májusra halasztották a nagyszabású ceremóniát.

A jubileumi ünnepség előtt megkoszorúzták Bartók Béla szobrát (Fotó: Barczi Dániel)

A megemlékezést Bartók Béla szobrának koszorúzásával kezdték, ahol ünnepi beszédet mondott Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, majd a jelenlévők átvonultak az koncert helyszínére, a közeli művelődési központba, aminek előterében egy fényképekkel, régi kottákkal, emlékekkel, kitüntetésekkel és serlegekkel teli kiállítás fogadta az érkezőket. A kórus volt karnagyának, Ág Tibornak, jelenlegi karnagyának, Orsovics Yvette-nek és a névadó Bárdos Lajosnak is elolvashatták életük rövid történetét, megtekinthették a régi fellépőruháikat és közelebbről szemügyre vehették a sok-sok év alatt kiérdemelt elismeréseket, díjakat.

„Isaac Newton természettudós mondta, hogy »Az emberek túl sok falat építenek és túl kevés hidat«. Úgy gondolom, ez a rendezvény hidakat épít a résztvevők között, de nem csak abban a szűknek mondható körben, hanem sokkal tágabb viszonylatokban is. Talán ez a legnagyobb értéke ennek a mai napnak”

mondta a műsor köszöntő beszédében Soóky Marián, Nagymegyer polgármestere.

 

A legrégebbi, most is aktív kórustagjuk már 48 éve tagja a kórusnak. (Fotó: Lajtos Klára)

A kórus tagjai sokat készültek a találkozóra, már hetekkel az ünnepség előtt elkezdték gyűjteni a kiállításra szánt anyagokat. Orsovics Yvette - aki maga is jubilált - már 25 éve vezeti a kórust. Varga László pedagógus, helytörténésszel karöltve állítottak össze egy különleges kiadványt, melyben a kórus utolsó tíz évének legfontosabb eseményei olvashatóak. Lehetőség nyílt arra is, hogy jó néhány régi taggal együtt énekeljenek a színpadon, akik az utolsó próbákon együtt gyakoroltak a kórussal. Közös előadásukban egy népdalcsokor csendült fel, melyet még egykoron Ág Tibor, a Nagymegyerhez szorosan kötődő népzenekutató, zeneszerző állított össze a kórusnak.

A 2013-ban elhunyt Ág Tiborért és mindazokért, akik a kórushoz valamelyest kötődtek, de már nincsenek az élők sorában ünnepélyesen meggyújtottak egy-egy gyertyát, ezzel köszönve meg nekik a nagyra becsült, közös munkát. A kiadvány mellett tollak is készültek, melyeket a kórus nevével láttak el, az ünnepi műsorhoz pedig külön programkártyát szerkesztettek, melyen a közönség követhette az est pontos menetét és a felcsendülő művek címét. A darabok közötti átkötésekben pedig történeteket hallgathattunk meg a fellépő vendégkórusok és a nagymegyeri kórus megismerkedésének kezdetéről és korábbi találkozásaikról, közös együttműködésükről. A csaknem kétórás műsorban meghallgathattuk a pozsonyeperjesi Kis-Duna Vegyeskar, a bősi Kék Duna Vegyeskar, a lébényi Liszt Ferenc Vegyeskar, a Csornai Bárdos Kórus, valamint a jubiláló nagymegyeri Bárdos Lajos Vegyeskar ünnepi műsorát.

Orsovics Yvette már 25 éve vezeti a kórust karnagyként (Fotó: Barczi Dániel)

A hangversenyen jelen volt Jankovics Gyula a pozsonyi Nagykövetség tanácsosa. A jubiláló kórust külön köszöntötte Nagymegyer város polgármestere mellett Csaplár Zoltán, Mecsér község Polgármestere, Bittera Zsuzsa a Csemadok Nagymegyeri Alapszervezetének elnöke, Bárdos Ágnes, a Bárdos Lajos Társaság elnöke, Szalay Szilvia a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságának elnöke és a Csemadok dunaszerdahelyi területi választmányának nevében Lázok Attila.

„Már kimondani is sok ezt a 130 évet. Én magam is jubiláltam, mert már 25 éve vezetem a kórust. Amennyit az ember hozzátett, azt mind a magáénak érzi. A legidősebb és jelenleg is éneklő társunk már 48 éve tagja a csapatnak. Fontos az, hogy megmutassuk magukat és a munkánkat. Persze vannak fellépéseink és több helyre hívnak minket, de fontos, hogy így is lássanak bennünket. Sokan dolgozunk azon, hogy a kóruskultúra ne felejtődjön el. Az ünnepség után nagyon büszke volt magára a csapat, megvolt a kemény munka eredménye, amit befektettek. Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk a műsor után és azt követően is

mondta el Orsovics Yvette, a Bárdos Lajos Vegyeskar karnagya. A ceremónia végeztével a meghívottakat meleg vacsorával és frissítőkkel várták, majd közösen elfogyasztották az ünnepi tortát.

A vendégkórusok fellépései közt fontos történelmi mérföldkövekről hallhattunk. képek a bősi Kék-Duna Vegyeskar énekel (Fotó: Barczi Dániel)
Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?