Régió

Újra virágkorát éli a kisüzemi sörkészítés

Nagykapos/Kassa | Jobbnál jobb italkülönlegességek kerülnek ki a kisüzemi és néhány családi sörfőzdéből. Fokozatosan a fogadókban is megjelennek a sörkülönlegességek.
Németi Róbert

2018. február 28. 19:18

Szlovákiában megközelítőleg 70-75 kisüzemben készítenek sört, és mintegy 400 házi sörfőzde működik   - Képarchívum

Kovács László, a Szlovákiai Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének alelnöke elmondta, az elmúlt évszázadban annyira elterjedt a nagyüzemi sörgyártás, hogy a kisebb sörfőzdék szinte mind megszűntek. „A kisebb sörfőzdék most újra teret kaptak. Nehéz megmondani, melyik sör a jobb, de a kisüzemekben precízebb, lassúbb a gyártás” – nyilatkozta lapunknak Kovács László.

„Egy nagyüzemben komoly labormunka folyik, de mivel nagy mennyiségben és elérhető áron kell hogy gyártsanak, prioritás az energia- és az alapanyag megtakarítása. Mindezek mellett sok energiát és pénzt fektetnek a marketingbe, míg a kisüzemi söröket inkább a minőség, illetve a készítés módja és a főzde története adja el” – magyarázta az alelnök.

Hozzátette, a kisüzemi söröket helyben, például a gyárban vagy a cég saját kocsmájában kóstolhatják meg az emberek. „A fogyasztók többsége az üzletláncokban vásárol, és csak nagyon kevés kisüzem terméke kerül a szupermarketek polcaira. Azt hiszem, ez lesz a következő lépés” – mondta Kovács. A nagy szlovákiai sörgyárak termékeinek 99 százaléka pilzeni, azaz világosbarna vagy barna, alsó erjesztéssel készített sör. A fogyasztók többsége ezt issza. Az ínyencek számára a kisüzemek izgalmasabbak. Míg a nagyüzemek hosszú távon és konkrét típusokat gyártanak, addig a kisebbek szinte minden évszakban más-más sörrel rukkolnak elő.

A szlovák törvények értelmében bárki főzhet sört, de csak kis mennyiségben és csak saját fogyasztásra. A nagykaposi Gabri Bence és Éles Máté jártas a témában, ugyanis nemrégiben saját házi sörkülönlegességükkel rukkoltak elő. „Máté ötlete volt a főzés, de mivel én is nagy sörkedvelő vagyok, ketten láttunk hozzá. Még sosem csináltunk ilyet, ezért rövid sörfőző tanfolyamon is részt vettünk. Aki szeret barkácsolni, egy-két kelléket saját maga is elkészíthet, de mi inkább előre elkészített kezdőcsomagból és az internetről is beszerezhető alapanyagokból dolgoztunk. A folyamat egyszerű, de sok idő és még annál is több türelem kell hozzá. A sörünket többen is megdicsérték, de azért még van mit tanulni. Saját főzdét egyelőre nem tervezünk, de nem tudjuk, mit hoz a jövő” – zárta Gabri Bence.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Menyhárt visszalép Mistrík javára

Robert Fico nem jelölteti magát az alkotmánybíró-választás következő fordulójában

Kitolta a fagyra a hajléktalant

A rendőrség nem akadályozza a gazdák traktoros bevonulását Pozsonyba

Halálra késeltek egy férfit Pozsonyivánkán

A fogyasztók fizetik ki az üzletek különadóját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?