Régió

Újabb ötletek valósulhatnak meg a részvételi költségvetésből

Érsekújvár | Január végéig várják a lévai lakosoktól és a civil szervezetektől beérkező terveket, amelyek megvalósítását támogatják a részvételi költségvetésből. Érsekújvárban január 12-től március végéig adhatják be ötletes pályamunkáikat az érdeklődők. Vágsellyén a részvételi költségvetésből kapott összeget kevesellték a lakosok, és a járványhelyzet miatt egy időre leállították a támogatást.
author
Száz Ildikó

2022. január 21. 18:30

Érsekújvár
- Száz Ildikó felvételei

Léván harmadszor pályáznak

A lévai önkormányzat 2019-ben hagyta jóvá a participatív költségvetéssel kapcsolatos pályázati feltételeket. Elsősorban azokat a lakosságtól, illetve társulásoktól beérkezett terveket támogatták, amelyek a város szépítésére, a járási székhelyen élők életének jobbá tételére szolgáltak, és egy éven belül megvalósíthatók. Szabadidős tevékenységre, kulturális és sport rendezvények támogatására jutott pénz a részvételi költségvetésből. Egy lakos, vagy szervezet évente egy pályamunkát adhat be és legfeljebb háromezer euró támogatást kaphat. Az idei büdzséből 20 ezer eurót különítettek el erre a célra. A pályázatokat a városi hivatalban adhatják le személyesen a lakosok, vagy a podatelna@levice.sk elérhetőségen január 28-ig. A tavalyi pályamunkákat a lévai zsinagógában mutatták be júniusban a lakosoknak, akik szavazhattak egyes projektekre. A támogatásból jutott pénz a Lévai Művészeti Alapiskola szülői közösségének, a nyíllövőknek, az egyik társulás fémszív készítésére kért és kapott támogatást, hogy Léván is gyűjthessék a kupakokat a rászorulóknak. A pályázók közt volt Vincze László, a Nyitrai Állami Levéltár lévai fiókjának szakmunkatársa. Négy ünnepi lévai népviseleti ruha megvarrására kért és kapott támogatást, valamint további néprajzi kutatásokra.

Az érsekújváriak is pályázhatnak

A 2018-ban bevezetett és egyre népszerűbb civil pályázati lehetőség csaknem elmaradt a járványhelyzet miatt Érsekújvárban. A testület végül mégis elkülönített egy összeget erre a célra. Rendszerint 20 ezer euróval támogatják a lakosoktól beérkezett pályázatok megvalósítását. 2019-ben kilenc pályázatot nyújtottak be a lakosok, illetve szervezetek, ebből hat lett sikeres és valósulhatott meg, egy-egy pályázatra 1660 euró jutott. 2020-ban tizenhárman pályáztak. 2021-ben 8 950 eurót fizettek ki a részvételi költségvetésből, részben ebből valósult meg a Fecske utcai aszfalt-pálya, a Nyárhíd környéki homokozók, lakóházak közti terület felújítása, és csaknem háromezer euró jutott a kerékpárok karbantartására alkalmas pihenőhelyre. Az érsekújvári lakosok és szervezetek a participatív költségvetés negyedik idei évfolyamában ismét benyújthatják a pályamunkáikat a városházára március végéig. A részvételi költségvetésből eddig összesen huszonhat környezetszépítő projektet valósítottak meg a járási székhelyen.


 

Érsekújvár

Vágsellyén óvatosabbak

A járványhelyzet miatt úgy döntött a város önkormányzata, hogy nem különít el összeget a részvételi költségvetéshez. A járási székhelyen elsők között, még 2015-ben bevezették a participatív költségvetést, és évről évre nőtt az érdeklődés a városi támogatás iránt. Némi gondot okozott, hogy korábban csupán 5 ezer eurót hagytak jóvá a városkasszából erre a célra, más városokhoz viszonyítva jóval kevesebb támogatás jutott egy-egy projektre. 2019-ben 6 ezer eurót különítettek el erre a célra, abból 5 ezer eurót osztottak szét. Nyolcan pályáztak, de csak két tervet támogatott a város. Vágsellyén mászófalat építettek, játszóteret nyitottak a támogatásból. 2020-ban Dominika Jarošová képviselő kérte a participatív költségvetés újbóli bevezetését. Jana Nitrayová, a városi hivatal vezetője a képviselői interpellációra azt a választ adta, hogy a COVID19 járvány miatt bizonyos megszorító intézkedésekre volt szükség a város gazdálkodását illetően. A válaszból az is kiderült, hogy Vágsellyén kénytelenek voltak csökkenteni az újabb beruházásokra szánt kiadásokat, valamint az általános kiadásokat. Eredetileg 6 ezer eurót hagytak volna jóvá a lakossági tervekre.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hodossy Gyula

Ma senki nem lehet kívülálló

majomhimlő

Eddig tizenegy országban észleltek majomhimlős megbetegedéseket

medve

Kétszáz kilós medvét gázolt a villamos

Tragédia – Áthajtott a szemközti sávba, halálra gázolt egy biciklist

Tragédia – Áthajtott a szemközti sávba, halálra gázolt egy biciklist

Zelenszkij

Zelenszkij hálás Joe Bidennek, amiért fegyverekkel támogatja Ukrajnát

ukrán válság k

Moszkva fontolóra veszi ukrán foglyok cseréjét egy Putyin-közeli oligarchára

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.