Régió

Újabb illegális hulladéklerakatot számolhatnak fel Királyhelmecen

Királyhelmec | Állami támogatást kapott a bodrogközi település a város kataszterében lévő egyik illegális szemétlerakat felszámolásához.
Leczo Zoltán

2018. április 18. 18:13

Az utóbbi 10-15 évben jó pár szemétlerakatot eltüntettek Királyhelmecen   - Képarchívum

Ebben a választási ciklusban már kétszer kaptak ilyen célra hozzájárulásokat. Először 2015-ben a környezetvédelmi minisztériumtól 47 ezer eurót. Eredetileg hét-nyolc ilyen lerakatot szerettek volna felszámolni, ám az elnyert pénz csupán három terület megtisztítására volt elég. Akkor a Vásártér utca melletti parcelláról, a Mély-árokból és a Kossuth utcából összesen 108 tonna apró építési hulladékot, 64 tonna háztartási szemetet és 4 tonna gumiabroncsot szedtek össze. Ezután újra a környezetvédelmi minisztériumtól nyertek el 57 ezer euró hozzájárulást, amit a város 3 ezer eurós önrésszel egészített ki. Ez a pénz két nagyobb, a Tiszacsernő felé vezető út melletti, valamint egy Perbenyiki utcai parcellán lévő lerakat felszámolására volt elég – tudtuk meg Mórocz Pétertől, a városi hivatal városmarketinggel és projektmenedzsmenttel foglalkozó osztályának vezetőjétől. Tavaly harmadszor is pályáztak, de a kért 52 ezer eurót nem kapták meg. 

2018. április 16. 19:30

Élete végéig nem vezethet a királyhelmeci gázoló

Mivel a közigazgatásilag Királyhelmechez tartozó Fejszésről mindenképp szerettek volna eltüntetni egy lerakatot, a belügyminisztériumtól is támogatást kértek. A kiírás szerint a szemét elszállításának, likvidálásának, valamint a lerakat felszámolásának költségei nem haladhatják meg a tonnánkénti 110 eurót, a 610 négyzetméteres területen összegyűlt kb. 212 tonna szemét eltüntetéséhez kevesebb pénzt kérhettek, mint korábban. Mórocz Péter úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a közbeszerzési eljárás lefolytatása után a 22 726 euró költséggel járó munkálatokat még az év vége előtt befejezik. Az osztályvezető elmondása szerint további lerakatok felszámolását is tervezik, de a jelenlegi szabályozás szerint ahhoz, hogy erre a célra támogatást kérjenek, a lerakat létezését először jelenteniük kell az illetékes környezetvédelmi szervnek. Ezután viszont a település kötelessége felszámolni az illegális szemétlerakatot, függetlenül attól, hogy erre a célra kap-e állami támogatást vagy sem.

Önnek ajánljuk

Lajčák: nem áll szándékomban migránsokat hozni Szlovákiába

Világszerte akadozik a Facebook

Frissítve

VIDEÓ: 150 rendőr razziázott a Dunaszerdahelyi járásban - szélsőségeseket kerestek

Forgalomkorlátozás lesz a vasúti felüljárón Léván

Hatásos csábítási trükkök munkáltatóknak

Kiskát aggasztja annak veszélye, hogy Lajčák lemond

Legfrissebb galériák
Olvasta már?