Újabb 24 órás versenyre készülnek (FOTÓK)

Autóikat folyamatosan fejlesztik, mindig van mit javítani rajta (A szerző felvétele)
Bős |

Egy autószerelő műhelyben beszélgettem az Mbécska bősi autóversenyzők csapatának tagjaival, akik egy kávé mellett meséltek eddigi kalandjaikról és persze a idei legfontosabb, most szombaton rendezendő 24 órás nyiradi megmérettetésükről, amire már hónapok óta készülnek. Immáron ötödik alkalommal vágnak neki a 24 órás versenynek.

A csapat rallycross kategóriában versenyez, hitelesített nemzetközi FIA minősítésű rallycross pályán és évente 3-4 4 órás és 1-2 24 órás versenyen vesznek részt. Szlovákiából ők az egyetlenek, akik ebben a kategóriában versenyeznek. A futamokon az autók összecsúszhatnak egymással, a szándékos ütközés tilos és szigorúan büntetik, ugyanis a sofőrök is megsérülhetnek, főleg amikor a nagy por miatt fellocsolják vízzel a pályát. Ilyenkor olyan, mintha jégen kellene vezetniük, a kanyarokban a sofőrök adrenalinszintje az egekig emelkedik és csakis arra figyelnek, hogy minél hatékonyabban és eredményesebben haladjanak előre. Az 1,3 kilométeres pályát minél többször tudják teljesíteni, hisz mindenkit a győzni akarás hajt előre. A kiszálló pilótákon egyedül a szemei és a széles mosoly az, ami felismerhető, minden más részüket befedi a sűrű por, amit a körök alatt az autóban ülve az izzadt pólójukon magukra szedtek. Hiába, szinte utcai autók versenyeznek egymással, természetesen a megfelelő biztonsági berendezésekkel ellátva, de a por akkor is utat talál magának a verseny alatt.

A versenyeknek többnyire két autóval vágnak neki, egy Škoda Feliciával és egy Škoda Fabiával (A szerző felvétele)

Tavalyi bajnokok

Februárban kezdték el megépíteni azt az autót, néhány alkatrészt cserélniük kellett a legutóbbi verseny óta, amivel a hétvégén Magyarországon, a nyiradi vörös salakos pályán rajtolnak majd el. Idén 83 csapat mérkőzik meg egymással itt, akik többségében magyarországiak, de szép számmal akadnak majd köztük osztrákok és németek is. Magyarországon, az Euroringen tavaly a 4 órás, három futamos kupasorozatban 1. kategóriás bajnoki címet szerzett a büszke bősi csapat, úgyhogy nagy reményekkel indulnak útnak idén is.

Közös szombatok

A teljes csapat 12 emberből áll. A 4 órás versenyekre általában 10-en, míg a 24 órásra mind a 12-en kellenek. Az Mbécska pilótái Balázs István, Heizer Zoltán, Szekeres József, Szekeres Dávid, Tóth Ádám, valamint Czajlik Zsolt, aki idén pihenőn van, de segítőként és szurkolóként ő is velük tart. A felkészülési időszak a legnehezebb, amikor az autókat kell előkészíteni és felszerelni. A csapattagok minden szombat délutánt, úgy 4-5 órát töltenek itt el együtt, amikor az autón és az egyes alkatrészeken dolgoznak, valamint megbeszélik a stratégiát.

A sikeres teljesítés feltétele ugyanis, hogy minden pótalkatrész és szerszám náluk legyen az egyes megmérettetéseken. Erre a pár napra az egész műhelyt a nyakukba veszik, illetve autókba pakolják, hogy mindent megszerelhessenek, ami az ütközések és sérülések során elromolhat vagy tönkre mehet. Eleinte csak egy kisbuszba pakoltak, azzal vontatták maguk mögött a versenyautót is. Az utóbbi években már 5 személyautóval és 2 kisbusszal utaznak, és a verseny alatt kint a pálya mellett sátrakban és az autókban élnek, alszanak. Büszkék arra, hogy magasan képzett, akár Európa-bajnok autóversenyzőkkel együtt versenyezhetnek, azt mondják, minden alkalommal rengeteget tanulnak tőlük a futamok során.

Egy 2023-as csoportkép Nyiradon (Forrás: Mbécska)

Fontos a felkészültség

A versenyeken való indulás feltételei közt szerepel, hogy gyári motorral, futóművel kell rendelkeznie az autónak, karosszériába megfelelő bukócsövet kell építeni, sportülés kell bele, valamint egy minimum 2 kilós tűzoltókészülék is. Az évek során felhalmozódott tapasztalat és versenyautóik egyre jobb ismerete már-már garancia arra, hogy idén is az élmezőnyben végezzenek. Feltéve persze, ha nem fordul elő egy hasonló hiba, mint 2023-ban, amikor hétszer kellett megállniuk feladva pozíciójukat, hogy kicseréljék az eldurrant benzincsövet. 

„Egy ilyen versenyt úgy kell elképzelni, hogy az autó maximális teljesítményen megy egy teljes napig. Hiba esetén igyekeznek a szerelők pár perc alatt kicserélni vagy megjavítani az elromló alkatrészeket, hogy minél előbb visszamehessen az autó a pályára”

 – mondta el a szerelők vezetője, Balázs István. Azt is elárulta, hogy akik pilótaként versenyeznek, ők nem szerelnek, mert egyszerűen nem bírnák az iramot. Egy 24 órás versenyen például felváltva vezetnek, idén 5 sofőr van, mert mindannyiuknak pihenniük is kell. 

„A versenyeken a köreredmény számít, az, hogy ki tesz meg több kört 24 óra alatt. Ezért is nem mindegy, hogy mennyi időt töltünk szereléssel. Minden csapatnak kell valamit szerelnie, ez természetes, de az nem mindegy, hogy egy órát töltünk el vele, vagy 15 percet, mert addig, amíg állunk, a többiek verik ránk a köröket”

 – tette hozzá Szekeres József.

A műhelybe belépve éppen az autót hegesztették (A szerző felvétele)

A kezdetek

2021. május 22-én indultunk az első versenyünkön, de már 2020-ban kész volt az autó, csak akkor jött a koronavírus. A szerencsénk az volt, hogy a műhelyek nyitva lehettek és akkor kezdtünk el ide járni. De még korábban, 2019 őszén találtuk ki, hogy szeretnénk összerakni egy versenyautót és versenyeken indulni vele”

 – mondta el Heizer Zoltán, a csapat egyik pilótája, aki a hétköznapokban informatikusként tevékenykedik. A csapat minden tagja valamilyen módon az autók körül mozog vagy szabadidejében foglalkozik vele, az biztos, hogy az autók iránti rajongásuk már gyerekkoruk óta tart. Hozzátartozóik támogatóak, vannak, akiket a család, a gyerekeik is elkísérik a hétvégi találkozókra és a nagyobb versenyekre.

Ikonikus nevüket egy barátuk adtak nekik, Gyuszi, aki a versenyautóik kapcsán „mbécská”-nak nevezte el őket, mert mindkettő Škoda. A 80-as évek végén a régióban a Škodákat mind mbécskának hívták. A Škoda székhelye és fő gyártóbázisa Mladá Boleslavban van és a két kezdőbetűből olvasták össze ezt a rövidítést. Amikor a baráti társaságnak el kellett neveznie magát, nem is gondolkodtak rajta, egyből rávágták – „Mbécska!”. Bővebb információ a csapatról ITT

Az Mbécska mindkét autója fehér. A versenyeken gyakran megsérül, de igyekeznek mindent a pálya szélén azonnal megszerelni (Forrás: Heizer Zoltán)

Hajrá Mbécska!

Egy évben annyi versenyen indulnak, amennyire be tudnak fizetni, vagyis főleg az anyagi keretek döntenek ebben, és persze az is, hogy melyik pályákat szeretik jobban. A 24 órás verseny nevezési díja 750, míg a 4 órásé pedig 500 euró, melyeket többnyire maguk állnak. Magánvállalkozók, üzletek, illetve autóberendezéseket gyártó, alkatrészeket forgalmazó cégek is segítik őket, de a javát maguk szedik össze.

A 24 órás versenyen szokott lenni egy szavazás a legszebb autóról, ez inkább azt mutatja, hogy melyik csapatnak van a legtöbb rajongója. Aki ezt megnyeri, annak a következő évi nevezési díját ajándékba adják. Kétszer voltunk negyedikek, egyszer hatodikak. Most legutóbb is csak 33 szavazaton múlott, hogy nyerjünk. Sajnos az utolsó pillanatban derült ki, hogy ez idén elmarad, de rajongóinkat szépen kérjük, hogy most szombaton továbbra is szurkoljanak nekünk”

 – szólította meg az olvasóinkat Heizer Zoltán. Az Mbécska a 34-es rajtszámot viseli majd. Az autó már kész, csak néhány próba és tesztkör vár még rájuk és a járműre, péntek reggel pedig irány a nyiradi verseny, ahol szombat 12 órakor rajtolnak el.

A dobogó legfelső fokán az Euroringen, 2023-ban (Forrás: Mbécska)
Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?