Régió

Túlszaporodott szúnyogok nehezítik a bodrogköziek hétköznapjait

Battyán/Ágcsernyő/Nagytárkány | A Bodrogköz keleti csücskében, többekközött a Tisza és a Latorca folyók közti településeken extrém szúnyoginvázió nehezíti a helyiek életét. A Regionális Közegészségügyi Hivatal szerint a szúnyogok nem terjedtek el annyira, hogy centrális permetezésre lenne szükség, a helyiek azonban teljesen másképp látják a helyzetet. Némelyik településen annyi szúnyog van, hogy nemcsak este, de nappal is képtelenség kinti munkát végezni.
Németi Róbert

2019. június 12. 17:30

A szúnyogok leginkább a nedves, nyirkos helyeken szaporodnak  - Németi Róbert felvétele

Hetekkel ezelőtt arról is beszámoltunk, hogy az évek óta szárazon álló Tisza holtágait végre ellepte a folyó feláradt vize. Kopasz József, Nagytárkány polgármestere kimondottan örült a régóta várt áradásnak, de ezzel egyidőben a szúnyogok hirtelen elszaporodására is felhívta a figyelmünket. Úgy tűnik, figyelmeztetése nem volt hiábavaló, ugyanis néhány napja nemcsak náluk, hanem a környező településeken is szúnyogok százezrei nehezítik a helyiek életét. „Ezelőtt csak esténként csíptek, de most már lassan nappal is képtelenség kimenni az udvarra. A napon nem támadnak, de az árnyékban azonnal meglelik az embert. Kénytelenek vagyunk pulóverben meg nadrágban dolgozni, még akkor is, ha odakint harminc fok van. Tudjuk, hogy a permetezés nem a legegészségesebb megoldás, de valamit mindenképp tenni kell” – mondta Ragány Ferenc battyáni lakos. Tudni kell, hogy a földben rejlő szúnyoglárváknak olyan tulajdonsága van, hogy akár tíz évig is képesek várakozni a megfelő időjárási viszonyokra, hogy kikelhessenek. Kopasz József szerint most pontosan ez történt, a vízzel megtelt száraz holtágak, illetve a folyamatos esőzésektől átázott erdők és mezők a hirtelen jött kánikulától egy virágzó szúnyogtengerré alakultak át. „Mivel a környező településeken is rengeteg panasz érkezett a lakosoktól, a polgármesterekkel közösen próbáljuk oldani a problémát. A hét elejétől már több járási hivatallal is kapcsolatba léptünk, de sajnos süket fülekre találtunk. A Regionális Közegészségügyi Hivatal szerint nincs szúnyoginvázió, és a megyei önkormányzat sem készül a szúnyogok centrális permetezésére, ezért nekünk kell megtenni a szükséges lépéseket. Azt még nem tudjuk, hogy pontosan mikor kezdjük az írtást, de bízunk benne, hogy már a következő napokban hozzáfoghatunk” – nyilatkozta lapunkak Kopasz József, akinek szavait a kistárkányi, a tiszacsernyői, a battyáni és az ágcsernyői polgármester is megerősítette. 

Éjszakai permetezés szigorú előírásokkal

Szabó Dénes, Battyán polgármestere lapunkank elmondta, náluk is valóban nagy gondot okoznak a szúnyogok, de mivel a faluban több háznál is méhészettel foglalkoznak, a permetezést illetően az önkormányzati képviselők véleményét is meg kell várni. „Még nem sikerült döntést hozni, mivel a permetezésnek rengeteg hátulütője is lehet. A méhészekkel már beszéltem, többségük azt mondta, hogy az éjszakai permetezés rendben van” – magyarázta Battyán első embere. Mivel a nemrégiben életbe lépett úniós szabályzat értelmében már Szlovákiában sem engedélyezik a szúnyogok repülőből történő írtását, a településeken egy utánfutóra helyezett permetezőberendezéssel végzik el a munkát. Némethi Gábor vékei méhész úgy véli, amíg a permetezést az előírásoknak megfelelően hajtják végre, nem jelentenek különösebb veszélyt a méhekre. „Múlt éven saját szememmel láttam, ahogy Királyhelmec belvárosában permetezték a szúnyogokat. A berendezést egy utánfutóra tették, és abból fújták ki a vegyszert az útmenti zöldövezetre. Ha a szakemberek betartják az előírásokat, tehát ha éjszaka permeteznek, akkor a permetszer nem árthat a méheknek. Ez persze csak addig érvényes, amig a vegyszer nem érintkezik a méhekkel, vagy ha nem fújják le azokat a virágzó fákat és növényeket, amelyekből a méhek mézet gyűjtenek” – magyarázta Némethi. Hozzátette, a méhészetek általában elkülönített helyeken, a közterektől távol vannak, ezért ha nem levegőből és nem nappal fújják a vegyszert, nem tehetnek kárt a méhekben. 

Nincs szükségállapot 

Lucia Demesová, a Tőketerebesi Regionális Közegészségügyi Hivatal (RUVZTV) epiedemiológiai osztályának higiénikus-helyettese szerkesztőségünknek azt nyilatkozta, hogy a betegségek kialakulásának és továbbterjedésének megfékezése érdekében figyelemmel követik a szúnyogok szaporodását, de sem a Tőketerebesi járásban, sem Szlovákia más járásaiban sem regisztrálták a szúnyogok által terjesztett betegségeket. „A szúnyogok tömeges szaporodását illetően a törvény nem konkretizálja, mi számít és mi nem számít krízishelyzetnek. Ha egy adott térségben kritikusan megnő a szúnyogok száma, a közegészségügyi hivatal az érintett önkormányzatoknak a szúnyogok regulálását, írtását ajánlja. Az írtást csak szakavatott, érvényes engedéllyel rendelkező szakemberek végezhetik el. Az írtás módját is ő határozza meg. Az érintett települések lakosait még a beavatkozás előtt kötelesek informálni” – zárta Lucia Demesová. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A rendőrség vizsgálódik az R7/D4 építkezésén

A Focus újabb felmérése méri vonal alatt a Hidat és az MKP-t is

Újabb ellentmondás a Kuciak-gyilkosságban

Danko úgy hívott meg egy diktátort, hogy előtte nem egyeztetett sem Čaputovával, sem a külüggyel

2,6 millió végrehajtás leállítva

Csernobilról is szó lesz a Pohodán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?