Régió

Tribünfelújítás és testvértelepülési együttműködés aláírása Királyrévben

Királyrév | Átadták az augusztusi viharban megrongálódott futballpálya felújított tribünjét, és a magyarországi Győrsövényházzal testvértelepülési megállapodást írtak alá vasárnap Királyrévben.
Marosi Bianka

2020. február 18. 18:46

Királyrév
- Marosi Bianka felvétele

Az 1100 lakosú galántai járásbeli településen tavaly augusztus elején hatalmas vihar söpört végig. 

Felújítás több forrásból

„A tribün tetejét úgy leszakította a szél, mint amikor kinyitunk egy konzervdobozt. A keletkezett kár 33 ezer euró volt, ami egy olyan kis költségvetésű községnek, mint a miénk, komoly fejtörést okozott: a biztosító sajnos csak az összeg egyharmadát fizette ki, több mint ezer eurót sikerült jótékonysági rendezvényen összegyűjteni, Nagyszombat megyétől kaptunk támogatást a krízisalapból, a többit önerőből kellett kifizetni” – mondta el Agócs Gergely, Királyrév polgármestere. Hozzátette, mindenképpen szerették volna, ha a lelátó elkészül a labdarúgó-bajnokság kezdete előtt, illetve azért is igyekezniük kellett, mert tető nélkül ázott be az épület, és félő volt, hogy még nagyobb lesz a kár. 

Közös pályázat

Az átadást együttműködési szerződés aláírásával kötötték egybe. „Nem egész egy évvel ezelőtt egy Győr-Moson-Sopron megyei településsel, Győrsövényházzal vettük fel a kapcsolatot, mivel az Európai Unió Interreg pályázatán két szomszédos megyében lévő települések közös projektjeit támogatja. Ma egy barátságos meccset játszik a két település csapata. A Generációk együttműködése című közös pályázaton 50 ezer eurót nyertünk, amelyet kulturális rendezvények szervezésére fogunk felhasználni. Az együttműködést az oktatás, az önkormányzat és a helyi szervezetek szintjén is szeretnénk kiterjeszteni” – részletezte a község polgármestere. A tribün átadásán részt vett a testvértelepülés küldöttsége, Hokstok Imre polgármester, Hancz Gábor alpolgármester és Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke. Az épületet Elek László esperes szentelte fel. 

Királyrév

Kevesen csatlakoztak

Berényi elmondta, a Nagyszombat Megyei Önkormányzat éppen azért hozta létre a krízisalapot, hogy a királyrévihez hasonló természeti csapásokkor segítséget tudjon nyújtani.

„Az alap lényege, hogy a megye települései havonta lakosonként 50 centet fizethetnek be, és ha nem várt esemény éri azokat, támogatást igényelhetnek. A Galántai járásban csupán 5-6 település tagja az alapnak, mert valószínűleg kidobott pénznek tekintik a település vezetői a havi hozzájárulást, ilyenkor azonban megmutatkozik, hogy mégsem kidobott pénz”

– fogalmazott a megye alelnöke.

Hokstok Imre, Győrsövényház polgármestere elmondta, Győrsövényháznak már hosszú ideje van szlovákiai magyar településsel, Tejfaluval testvértelepülési kapcsolata, de a falu közigazgatási helyzete miatt soha nem tudtak uniós pályázatot beadni, mert nem két szomszédos megyében fekszenek a települések. „Kerestünk egy olyan települést, amellyel nemcsak együttműködhetünk, hanem sikeresen pályázhatunk is, így kerültünk Győr-Moson-Sopron megye elnökén, Németh Zoltánon keresztül Királyrévhez. Elsősorban a civil szervezetek, de természetesen az önkormányzat és az iskolák is tervezik az együttműködést” – mondta el a polgármester.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Čaputová

Čaputová: Ez az ünnep a reményről szól majd

Dunaszerdahely

Főszezon helyett kényszerpihenő

ellenőrzés

A Szlovákiából érkezőktől is igazolást kérnek az osztrák határon

A NAKA „Köd” elnevezésű csoportja vizsgálja majd a begyűjtött mobiltelefonokat

Szabadlábra helyezése után azonnal őrizetbe vette a NAKA a Sátor-banda „sírásóját”

Čaputová

Čaputová elnöki kegyelemben részesítette a 20 éves Bako Dávidot

Jézus Krisztus

Nagypénteken Krisztus kereszthalálára emlékezünk

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.