Régió

Tőketerebes: Vége a kanyarójárványnak

Tőketerebes | Vége a kanyarójárványnak a Tőketerebesi járásban – jelentették a tőketerebesi székhelyű Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ) epidemiológusai. Megerősítették, hogy stabilizálódott a járványügyi helyzet.
TASR

2019. május 6. 15:34

Az utolsó két esetet március 18-án jelentették a Tőketerebesi járás területéről. „Ha 21 napig nem diagnosztizálnak újabb beteget az érintett területen, kijelenthetjük, hogy a kanyarójárvány lecsengett. Az inkubációs idő ugyanis 21 nap. Ezúttal ennek az időnek a kétszerese telt el” – informált a Közegészségügyi Hivatal. (ÚVZ). 2018-ban és 2019-ben összesen 165 kanyarós esetet regisztráltak. A legtöbb megbetegedést Tőketerebesről és Gálszácsről (Sečovce) jelentették. A kanyaró 2018. szeptemberében ütötte fel a fejét, az év végére járványszerű méreteket öltött.

Számos járványellenes intézkedést foganatosítottak az illetékesek. Az epidemiológusok azonnal, hétvégén és ünnepnapokon is jelentettek minden új esetet, mivel a betegség különösen a tavalyi karácsonyi ünnepek során terjedt. Az intézkedések magukban foglalták a veszélyeztetett lakosok beoltására vonatkozó rendeletet, fokozottan odafigyelve az óvodás és az iskolás gyerekekre, valamint az egészségügyi dolgozókra.

Ján Mikas országos tisztiorvos értékelte a helyzetet, egyebek között az egészségügyi dolgozók, az önkormányzatok, a szociális munkások, a városi és az állami rendőrség, a munka-, szociális és családi hivatal, a járási hivatal és az oktatási intézmények együttműködését. Emlékeztetett arra, hogy a kanyaró főként olyan területeken fordult elő, ahol szociálisan hátrányos helyzetű emberek élnek rossz higiéniai körülmények között. „A kanyaró rendkívül fertőző, a beoltatlan gyerekeknél súlyos komplikációkkal járhat. Szerencsére azonban sikerült jól kezelni a helyzetet" - mondta Mikas. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Emelkedik az adóalap adómentes része

Az AB elnöke felszólította a képviselőket, hogy válasszák meg a jelölteket

Jövőre 370 euróra emelkedik a gyermekgondozási segély

Már a szlovákiai pékek is megemelnék az áraikat

Ákos koncert és DAC mérkőzés a Csallóközi vásárban

Több pénz kell az Általános Egészségbiztosítónak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?