Régió

Több városi rendőr járőrözik Kassa belvárosában

Kassa | A város főpolgármesterének felhívására nemcsak Kassa közvetlen központjában található sétányán, hanem az Óváros egész területén is megerősítik a városi rendőrség őrjáratait.
Németi Róbert

2019. június 18. 19:00

A város idillikus képét sok esetben a koldusok és az alkalmazkodni képtelenek degradálják
A város idillikus képét sok esetben a koldusok és az alkalmazkodni képtelenek degradálják - Németi Róbert felvétele

A belvárosi utcákon nappal 40, éjjel 28 városi rendőr fog járőrözni. Jaroslav Polaček főpolgármester szerint azokat a rendőröket is a terepre küldik, akik eddig az irodákban, a számítógépek előtt dekkoltak, így naponta legalább négy járőrcsapat fog ügyelni a városban a rendre. A megerősített járőrök minden egyéb mellett az utcai zenészeket, a kolduló gyerekeket és az utcán csavargó, alkalmazkodni képtelen lakosokat is figyelemmel követik és szükség szerint ellenőrzik. Hogy a rendőrök “közelebb kerüljenek” a lakosokhoz, nem az autókból, hanem gyalog vagy a hónapokkal ezelőtt bevezetett elektromos kerékpárokon fogják járni a várost. „A rendőrök ezentúl nagy hangsúlyt fektetnek a koldusokra, mert nagyon gyakran zaklatják a járókelőket és a turistákat, de a nyilvános helyeken alkoholt fogyasztókra, a városban szemetelőkre is odafigyelnek. Az ellenőrzés alól az utcai zenészek és egyéb művészek sem bújhatnak ki, hiszen ezeket a tevékenységeket csak érvényes engedéllyel lehet űzni” – jelentette ki Slavomír Pavelčák, a kassai városi rendőrség parancsnok-helyettese. Ahhoz, hogy a járőrök a lehető legefektívebb módon lépjenek fel a törvényszegők ellen, a szervek a lakosok és a közelben működő üzletek és cégek tulajdonosainak segítségét is kérik. „Ha bárkinek bármilyen észrevétele van, a legegyszerűbb módon a 159-es telefonszámon vagy az állami rendőrség 158-as segélyhívó számán keresztül tehet bejelentést. Mindezek mellett az is nagyon fontos, hogy a bejelentést tevő személyek a helyszínre érkező rendőrökkel együttműködjenek és ha szükséges, tanúskodjanak. Ha nem hajlandóak tanúvallomást tenni, a rendőrségi intézkedésnek nem sok értelme van” – jelenette ki a parancsnok-helyettes. 

Kéregető gyerekek 

Mint kiderült, a város egyik legégetőbb problémáját az utcán csatangoló, pénzt kéregető kiskorúak jelentik, akik az esetek túlynomó részében állítólag ételt vennének a pénzből. Mivel ez az állapot nem újkeletű, a városi rendőrség a szociális, munka- és családügyi hivatallal együttműködve szeretné megoldani a helyzetet. „Ha kiderül, hogy a gyerekekkel nem törődnek kellőképpen a szülők, vagy hogy saját maguk küldik gyerekeiket koldulni, a törvény értelmében eljárást indítunk ellenük” – mondta Pavelčák. Azt sem titkolta, hogy korábban Romániából érkezett, úgynevezett professzionális koldusok is tevékenykedtek a városban. „Ha ilyen esetre bukkanunk, az idegenrendészeti hivatallal is kapcsolatba lépünk. A belügyminisztérium számos hivatalával szoros összekötettésben vagyunk, és biztos vagyok benne, hogy ez a folyamat működni fog, ugyanis – igaz ha csak részlegesen is – de nemrégiben sikerült megoldalnunk azokat a problémákat is, amelyeket azok a nők okoztak, akik a kassai vasútállomás környékén szexuális szolgáltatásokat kínáltak a járókelőknek” – zárta Pavelčák. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
ablak

Hat dolog, amire autóvásárláskor nem érdemes pénzt költeni

a

Holtan találták Feketenyéken az eltűnt horgászt

A pincesorok egy része sötétedés után a vandálok miatt nincs megvilágítva

Vandálok rongálták meg a kisgéresi pincesorok közötti lámpákat

csíz lengvarský

Rehabilitációs központot adtak át Csízben

rendőrség

Két súlyos baleset is történt a Nyitrai kerületben

Vasárnap

Vendégünk a VASÁRNAPBAN: Örökölt fájdalom. Egy családtörténeti traumakutató

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.