Több nap a csillagokkal (VIDEÓ és FOTÓK)

Minden típusú távcsőből hoztak egy bemutató darabot, amikbe bárki belenézhetett (A szerző felvétele)
Ekecs/Kovácspuszta |

Csallóköz egyik legsötétebb, vagyis közvilágítással legkevésbé szennyezett helyén rendezte a Csallóközi Észlelők Baráti Köre (CsÉBK) legelső csillagászati táborát, melyre gyerekek és felnőttek is egyaránt ellátogattak. 

A megnyitót péntek délután 3 órára tervezték, de az eső kérlelhetetlensége és a már bejelentkezett vendégek későbbi érkezése miatt el kellett csúsztatniuk. Így is remek hangulatban és tele izgalommal kezdődött meg a szakmai előadásokkal, érdekességekkel és távcsöves kiállítással tarkított találkozó.

Szabadidejükben a környéket kémlelték és társasoztak (A szerző felvétele)

A tábor időtartama három nap volt, péntek délutántól egészen vasárnap hajnalig zajlott. Pénteken egész nap bíztak abban, hogy kitisztul a felhőzet, szerencsére szombaton már semmiféle szélsőséges időjárás nem zavarta meg a közös élményt, akadály nélkül zajlottak a csillagászati témájú programok. Összesen 25 fő jelentkezett a találkozóra, 9 éves kortól egészen 70 éves korig voltak résztvevők. A szállást sátorban, vagy bérelhető szobákban biztosították, a reggeli zsíros kenyér mellett ebédre és vacsorára rendelhettek a közeli éttermekből. Komoly motiváció volt, hogy a tábor végén rendezett versenyen egy valódi távcsövet nyerhetett az, aki a 28 tesztkérdést a leggyorsabban megválaszolta. Nagyon kellett figyelni minden előadásra, minden elhangzott információra és aki a legügyesebb volt, elvihette a fődíjat. A második és a harmadik hely sem maradt díjazás nélkül, a Rejtélyes világegyetem című könyvet és egy Játékos Univerzum kis felfedezőknek társast és pólókat is nyertek. A kíváncsiskodó jegyre is nagy volt az érdeklődés. A pár eurós jegy megváltásával több órán keresztül használhatták a felsorakoztatott távcsöveket.

„A létező összes távcsőtípusból, szinte mindegyikből hoztunk egy-egy darabot. Széles a repertoárunk ezen a téren. Vannak például olyan távcsövek, melyek alkalmasabbak bolygókra és olyanok, amik jobbak a mélyég megfigyelésére, de amúgy mindegyik fajta használható mindkettőre, csak kisebb különbségek vannak ebbe vagy abba az irányba”

– mondta el Jancsár Antal, a CsÉBK tásulás alapító tagja, a tábor egyik főszervezője. Előkészítettek egy olyan távcsövet is, amelyre ráerősítettek egy fényképezőgépet. Ilyenkor a távcsőben lévő okulár helyére kerül a fényképezőgép, hogy az alkalmas legyen fotózásra is.

Valamelyik távcső inkább a bolygókra, a másik a mélyégi megfigyelésekre jó (A szerző felvétele)

Kísérő programokként a már említett előadások mellett a gyerekeknek volt arcfestés, társasjátékozás és a kinti röplabdapályát is használhatták. Miután kitisztult az idő, élő távcsöves képet vetítettek egy vászonra, melyen nagy méretben is megcsodálhatták a vizsgált jelenséget.

„Ez a tábor nagyon egyedi, mi kimondottan azért szerveztük meg és egyáltalán a társulást is, hogy a csallóközi nyilvánosság is kivehesse a részét a csillagászatból. Annyira nem jellemző nálunk, hogy ilyen volna. Szeretnénk az itteni embereket közelebb hozni a csillagászathoz és megmutatni nekik, hogy ennek is megvan a szépsége és nem is akármilyen”

– mondta el Németh Erik, a CsÉBK társulás alapító tagja.

A táborban az volt az első kérés egymás felé, hogy tegeződjenek egymással a jelenlévők. A megnyitón elhangzott, hogy a csoport három évvel ezelőtt alakult meg. Alapító tagjai Jancsár Antal, Németh Erik, Molnár Ferenc, Molnár Iván, Bokor Ádám, Marosi Máté Botond és Varga Tibor. Saját csillagászati tevékenységük mellett célul tűzték ki, hogy ismeretterjesztéssel is foglalkozzanak.

„Megmutatjuk egymásnak a tudásunkat, előadásokat, távcsöves bemutatókat és táborokat tartunk az érdeklődőknek és most már ott tartunk, hogy január 1-től már hivatalosan is polgári társulás vagyunk. Fél év alatt sikerült megszerveznünk ezt a tábort, ami egy nagyon nagy ugrás volt számunkra”

– mondta el köszöntőjében Jancsár Antal. A nyomtatott tábortervet az érkezéskor mindenki megkapta. A köszöntő beszéd után azonnal elkezdődtek az előadások. Először a csillagászati távcsövekről, felfedezésükről és különféle kiegészítőikről beszéltek, majd éjszaka a sötétben a csillagképekről meséltek egy lézeres bemutató keretében. A szombat délelőtti szabadfoglalkozás után a meteorokkal foglalkoztak, majd egy kis szünetet követően egy interaktív sci-fi témájú előadás következett.

Péntek délután egészen estig folyamatosan esett az eső (A szerző felvétele)

A vetélkedőt, a 28 megválaszolandó kérdéssel a 9 éves Mikóczy Jázmin nyerte. Remek tesztet írt. Ő érdeklődött leginkább a téma és az előadások iránt. Nemrég kapott egy távcsövet a szüleitől szülinapjára, most pedig nyert is egyet, így már két távcsővel kémlelheti az eget. Az eredményhirdetés után egy dokumentumfilmet tekintettek meg a együtt, mely a csillagok világáról szólt. A vasárnap reggeli sátorbontás is jó hangulatban telt, összetakarítottak maguk után, majd mindenki hazaindult.

„Összességében nagyon meg vagyunk elégedve. A pénteki nap lehetett volna jobb is, de ahhoz képest, hogy az első ilyen rendezvényünk volt, számunkra is meglepő, hogy mennyire jól sikerült. Nem unatkozott senki, folyamatosan voltak programok, nagyon pozitív élményt volt”

– mondta büszkén Németh Erik.

 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?