Több leendő elsős a csallóközi városokban

iskola
Somorja/ Nagymegyer/ Bős |

Biztató a leendő elsősök száma a dunaszerdahelyi járásbeli városokban. Idén is nagyrészt online szervezték meg a beíratást, de személyesen is fogadták a szülőket az iskolákban. Az igazgatók meggyőződése, hogy nagy szükség van a közvetlen kapcsolatra.

Somorján, Bősön és Nagymegyeren is több gyereket írattak be alapiskolába, mint tavaly, mindenhol három osztállyal indítanák az új tanévet. A létszám azonban még nem végleges, hiszen egyelőre nem tudni, hányan kérnek halasztást az iskolakezdésig.

Több somorjai gyerek

Somorján a Corvin Mátyás Alapiskolába hetvenhárom leendő elsőst írattak be a szülők. Ugyan valamennyivel több diákot fogadhatnak, mint tavaly, de Mészáros Péter igazgatótól megtudtuk, hogy ugyan többen is évet halasztanak, mégis megnyitják a három osztályt. Az iskolában többféle beíratási lehetőséget kínáltak a szülőknek, az online platformon kívül munkaidőben az iskola kapujánál is leadhatták a szükséges dokumentumokat, de szombat délelőtt lehetőség volt a személyes egyeztetésre is. Mészáros Péter megjegyezte, minden évben szembesülnek azzal, hogy sok gyerek érkezik faluról a városi iskolába, most viszont egy kicsit kevesebben vannak, több a somorjai beíratott.

Három osztály Bősön

Bősön is abban bíznak, hogy három első osztályban indulhat el az oktatás szeptemberben. Sebő Renáta, az Amade László Alapiskola igazgatója elmondta, hogy ez elsősorban a halasztók számától függ. „Ötvenegy elsőst írattak be az iskolánkba, egyelőre kérdés, három osztályt nyitunk-e vagy kettőt. Most két osztályunk van, de maximális létszámmal, vagyis huszonkét gyerekkel, ami már sok. Ideálisabb lenne a három kisebb osztály” – nyilatkozta az igazgató.

Nagymegyeren is sok a diák

A tavalyi gyengébb év után idén újra több, összesen hatvanhét jelenlegi óvodás kezdheti meg tanulmányait a Bartók Béla Alapiskolában, Nagymegyeren. Az intézményben hagyományosan három osztályt nyitnak, Soóky Marián igazgató elmondta, ennyien ballagnak el, így megmarad a kontinuitás.

Személyes kapcsolat

Az iskolákban többféle lehetőséget kínáltak a beíratásra a szülőknek, a tavalyihoz hasonlóan idén is lehetett elektronikusan jelentkezni, de személyesen is egyeztethettek a pedagógusokkal. Az általunk megkérdezett igazgatók egyetértettek abban, hogy hiányzik a személyes kapcsolat a beíratáskor.

Somorján például iskolapszichológus is van a leendő elsősöket fogadó csapatban, így már az első körben találkoznak a gyerekekkel. Bősön az online lehetőség ellenére a személyes találkozást részesítették előnyben a szülők. „Egész hónapban lehetett elektronikusan jelentkezni, egy nap reggeltől délután ötig vártuk a szülőket az iskolában. Sokan eljöttek azok közül is, akik már beiratkoztak. A személyes kapcsolat egészen más, a szülők rákérdeztek egy-két dologra” – magyarázta Sebő Renáta. Nagymegyeren is hasonló volt a helyzet, Soóky Marián szerint azért is hatékonyabb a személyes találkozás, mert így tudtak néhány szót váltani a szülőkkel, és helyben gyorsabban elintézhették az ügyeket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?