Tizenhat életfát ültettek a gyerekeknek Vághosszúfalun (VIDEÓ)

Hosszúfalu-életfák
Vághosszúfalu |

Tizenhat fát ültettek az idén és tavaly született gyerekek tiszteletére Vághosszúfalun. A község központjában lévő parkba így az elmúlt hat évben több mint hatvan fa került.

Harmadszor valósult meg faültetés a helyi Aldea Polgári Társulás és a község közös szervezésében Vághosszúfalu központjában. A park régi tujái elöregedtek, fokozatosan kivágják azokat, a helyükbe különféle díszfák kerülnek. A társulás kétévente szervezi meg a faültetést az újszülötteknek. Szombaton délelőtt a rendkívül kellemetlen, szeles, havas, esős idő ellenére is több tucatnyian gyűltek össze a parkban, hogy elültessenek tizenhat fát, japán cseresznyét, piros levelű juhart és szilvát. Idén és tavaly ennyi gyerek született vagy költözött a településre.

A polgármester, Mészáros Bálint úgy véli, azért is jó ez a kezdeményezés, mert képet kapnak arról, mennyi az újszülött és a kisgyerek a faluban.

„Fontos dolog ez a község életében, mert mire a gyerekek felnőnek, a fák is megnőnek, és mindegyiküknek lesz egy saját fája. Nagyon örülünk, hogy az Aldea Polgári Társulás tagjai ilyen aktívak a környezetvédelem terén”

– fogalmazott.

Gaál Benedek, a szervezet elnöke elmondta, nincs minden családnak bejelentett lakcíme Vághosszúfalun, de mivel megtudták, hogy a faluban laknak, számukra is vásároltak fát. A szülők maguk ültették el a facsemetéket az Aldea tagjai segítségével és mindegyik fára egy cédulát kötöttek, amelyen a gyerek neve és születési dátuma szerepel.

„Mivel nem születik sok gyerek minden évben, ezért szervezzük csak kétévente a faültetést. Két évvel ezelőtt 22, négy éve 24 fát ültettünk, idén a 16 viszonylag kevésnek számít. Igyekszünk a szülőket arra ösztönözni, hogy főleg eleinte gondozzák, öntözzék a fákat. A metszést mi magunk végezzük el, mert ahhoz kell a megfelelő szakértelem. Természetesen besegítünk az öntözésbe is, nem szeretnénk, ha kiszáradnának a fák. Az Aldea közel 800 eurót költött a facsemetékre, a község 1500 euróval járult hozzá”

– fejtette ki Gaál Benedek.

Pešty Zsuzsanna, a társulás tagja elmondta, azért választották a díszfákat, mert nem igényelnek annyi törődést, mint a gyümölcsfát és kevesebbet is szemetelnek.

„Mindegyik fajta szépen átszíneződik bordó színűre. A célunk az, hogy a szülők ültessenek fát a gyereküknek, hogy ezzel felhívjuk a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. A klímaváltozás mindannyiunkat érint, a gyerekeinket még jobban. Az évtizedekkel ezelőtt ültetett fák elöregedtek, kiszáradnak, fokozatosan újakat kell ültetni a helyükbe. A park közterület, tulajdonosa a község, de minden lakost megkérdeztünk, nincs-e ellenvetése, ha a háza elé fát ültetünk”

– egészítette ki. A faültetés egyúttal jó alkalom volt arra is, hogy a faluközösség tagjai együtt legyenek. A felnőttek munkáját lelkesen segítették a gyerekek és volt alkalom a találkozásra, beszélgetésre, nevetgélésre.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?