Régió

Tíz és száz euró között mozog a karácsonyfák ára

Pozsonytól Kassáig kezdetét vette a karácsonyfa-árusítás. Az Új Szó szerkesztői körbejárták a magyarok lakta régiókat, hogy kiderítsék, hol lehet már fát venni és mennyiért, esetleg érdemes-e olvasóinknak az olcsóbb karácsonyfa után más járásba utazni. Kiderült, a legmagasabb fák ára a régiókban is eléri a száz eurót.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

2019. december 4. 15:17

karácsonyfa
Az emberek többsége még csak érdeklődik a karácsonyfák ára iránt. - Somogyi Tibor felvételei

Dunaszerdahelyen a bevásárlóközpontok környékén már a múlt héttől árulnak karácsonyfákat, több helyen is lehet fenyőt választani. Az árat, mint mindenütt, a fa mérete szabja meg, a kisebbek 14–16 euróba kerülnek, 20 euróért már kétméteres fenyőt is kapunk, de ha valaki igazán szép fát akar, akkor mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, a magasabb, terebélyes fenyőért ennek sokszorosát is elkérik.

„A legtöbben a Nordmann-fenyőt viszik, sokan már most megveszik a karácsonyfát, hogy később ne legyen rá gondjuk” – mondta az egyik eladó.

Érsekújvárban a Kaufland bevásárlóközpontnál nagy a fenyőválaszték. Nagy mennyiségben árulnak lucfenyőket és Nordmannfenyőket is. Az árusok elmondták, egyelőre nem túl nagy az érdeklődés, eddig csak 2-3 fát adtak el.
Van gyökeres fenyőjük is földlabdával, az ilyen egy-másfél méteres fák ára nagyjából hasonló, akad 29 eurós, és van olyan is, melynek ára a 36,40 eurót is eléri.

A vágott fák közül a klasszikus lucfenyőből az alig egy méter magas már 12–18 euróért kapható, a 2,5 méter magas fenyő ára azonban már 100 euró. Az 1,8 méter magas Nordmann-fenyőért 49,99 eurót kérnek az árusok.

Drágább fenyőgallyköteg

A fákat Csehországból szállították Érsekújvárba, és a vásárlók, illetve az árusok is megerősítették, hogy drágultak a fenyőgally-kötegek, mert nagy az érdeklődés. Egy-két éve még 2–2,70 euróért vásárolhatták a lakosok, idén már 3,70 eurót kérnek el egy fenyőgally-kötegért.

Érsekújvárban még a Tesco bevásárlóközpontnál találtunk fenyőárusokat, de zárva voltak a délelőtti órákban. Korábban a főtéren, a vásár közelében is árultak fenyőfákat az ünnepek előtt, de értesüléseink szerint idén itt nem lesz árusítás, és még nem találtunk fenyőfákat kínáló árusokat a megszokott főút menti helyeken sem.

karácsonyfa
A legtöbb eladóhelyre országszerte már kiszállították a karácsonyfákat, a vásárlási hullám kezdetét erre a hétvégére várják.

A többség csak érdeklődik

Komáromban egy szlovák cég árul fákat két helyen a város nyugati bejáratánál található bevásárlóközpontoknál. A vállalat árusai lapunknak elmondták, pontosan egy hete állították fel a standjaikat, a vevők még nem jönnek tömegesen, sokan csak informálódnak az árakról és a kínálatról. A „rohamot” későbbre várják. A forgalmuk azonban ingadozik, amit elsősorban annak köszönhetnek, hogy nagyobb áruházak mellett árulják a portékájukat.

A különféle fenyőfák elsősorban Dániából és Csehországból vannak, szlovákiai fákból csak minimális a kínálat. Mérettől és fajtától függően 12 és 119 euró között mozog az áruk. Ha valaki nem szeretne élő fát vásárolni, az műfenyők kínálatából válogathat szinte minden bevásárlóközpontban.

Nem mindenhol árulnak

Vágsellyén és Vecsén már felállították a karácsonyfa-árusító standot, de az értékesítés még nem kezdődött el. Pereden általában Miklós napja után kezdik a karácsonyfa-árusítást, a boltokba még nem érkeztek meg a fák, de a hétvégén már minden bizonnyal kiszállítják az első rakományt. Több éve lehet kivágott, cserepes vagy földlabdás fát is vásárolni a helyi vállalkozóknál.

Az átlagvásárló Kassán egy 1,5–1,8 méteres fát visz haza. Darabjáért átlagosan 25–30 eurót fizetnek ki. A legkisebb fa Kassán alig egyméteres, a legnagyobb 3,5 méter magas. A legolcsóbb körülbelül 12 euró, a legdrágább pedig 90 euró. A fákat Dániából szállították Kassára. A leggyakrabban a Nordmann- és a kaukázusi fenyőt veszik az emberek. Eddig még nem igazán indult be a piac, az árusok számításai szerint csak ettől a hétvégétől indul be a vásárlási láz.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Benes

Beneš-dekrétumok: bocsánatra, kárpótlásra várunk

Komárom

Elindult a határforgalom monitorozása a komáromi átkelőnél is

Elértéktelenednek a lakások a lepusztult környezet miatt

Sorsukra hagyták a gadóci pedagógusokat

Ha ideje engedi, a fiatal művész kassai műtermében dolgozik saját alkotásain

Börtönfalak mögött érzi magát a legszabadabbnak

rr

Tíz évet is kaphat a kamionsofőr, aki megpróbált áthajtani a kerékpáros hídon

Hagia Sophia

Erdogan elrendelte az isztambuli Hagia Sophia mecsetté alakítását

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.