Régió

Tilos a hazárdjáték a fővárosban. A tilalom visszavonásáról a bíróság dönt

Pozsony | Az ügyész szerint nem a törvényekkel összhangban fogadták el a rendeletet, a magisztrátus elutasítja az álláspontot.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. március 28. 12:53

hazárdjáték
- Matej Kalina/Plus Jeden Deň

A Pozsonyi Kerületi Bíróság holnap tárgyal a hazárdjátékok betiltása elleni beadványról. A magisztrátus elutasítja, hogy nem a törvényekkel összhangban fogadták el az általános érvényű rendeletet.

Több tízezren írták alá a fővárosban a hazárdjátékok felszámolásáért indított petíciót. A pozsonyi képviselő-testület tavaly kétszer szavazott a szerencsejátékok betiltásáról szóló rendeletről. Az első szavazás sikertelen volt, másodszorra, márciusban sikerült elfogadni a rendeletet, amelynek értelmében tavaly májustól nem adtak ki új engedélyeket a hazárdjátékok üzemeltetőinek. A Pozsonyi Kerületi Bíróság ügyésze 2017. május 15-én megtámadta a döntést, a beadványát azzal indokolta, hogy a képviselők által elfogadott általános érvényű rendelet nincs összhangban az előírásokkal. A TASR hírügynökség azt írta, az ügyészség azzal érvelt, hogy a képviselők március végén a petícióra hivatkozva döntöttek a hazárdtilalomról, holott februárban már szavaztak a beadványról, és akkor nem fogadták el a rendeletet. Az ügyészség leszögezte, hogy a petíciós jogról szóló törvény nem teszi lehetővé az aláírásgyűjtés eredményének újratárgyalását. A magisztrátus szerint azonban a törvényekkel összhangban jártak el, mert az általános érvényű rendeletről szóló szavazás két részből áll, és a rendelkezésről szóló döntés nem függ össze a petíció megtárgyalásával. A képviselő-testület júniusban nem tett eleget az ügyészi ellenvetésnek, amelyben javasolták a rendelet eltörlését. Szeptember 29-én a kerületi bíróságon beperelték a magisztrátust.

Ivo Nesrovnal főpolgármester elmondta, hogy a több mint százharminchatezer aláíró erőt ad neki a hazárdjátékok ellen folytatott harchoz. „Világos volt számunkra, hogy a játéklobbi nem adja fel könnyen” – nyilatkozta a főpolgármester hozzátéve, hogy csütörtökön döntés születhet az ügyben. (béva, TASR)

Megtisztítanák a falfirkáktól a fővárost

2018. március 11. 10:52

Megtisztítanák a falfirkáktól a fővárost
Önnek ajánljuk
Andrej Danko

Indulatos pártelnöki vita

Zuzana Čaputová

VIDEÓ: Saját vitaműsorral jelentkezett Zuzana Čaputová

peter pellegrini

Pellegrini üzent a kórházból

Lichtmannegger László

VERSEK ÉS ARCOK: A gyűlölködés jelen van a mindennapokban

Józanságpárti felvonulás a 20. század elején

Egy balul sikerült társadalmi kísérlet - A száraz Amerika

Quentin Tarantino

Apa lett Quentin Tarantino

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.