Régió

Tilos a hazárdjáték a fővárosban. A tilalom visszavonásáról a bíróság dönt

Pozsony | Az ügyész szerint nem a törvényekkel összhangban fogadták el a rendeletet, a magisztrátus elutasítja az álláspontot.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. március 28. 12:53

- Matej Kalina/Plus Jeden Deň

A Pozsonyi Kerületi Bíróság holnap tárgyal a hazárdjátékok betiltása elleni beadványról. A magisztrátus elutasítja, hogy nem a törvényekkel összhangban fogadták el az általános érvényű rendeletet.

Több tízezren írták alá a fővárosban a hazárdjátékok felszámolásáért indított petíciót. A pozsonyi képviselő-testület tavaly kétszer szavazott a szerencsejátékok betiltásáról szóló rendeletről. Az első szavazás sikertelen volt, másodszorra, márciusban sikerült elfogadni a rendeletet, amelynek értelmében tavaly májustól nem adtak ki új engedélyeket a hazárdjátékok üzemeltetőinek. A Pozsonyi Kerületi Bíróság ügyésze 2017. május 15-én megtámadta a döntést, a beadványát azzal indokolta, hogy a képviselők által elfogadott általános érvényű rendelet nincs összhangban az előírásokkal. A TASR hírügynökség azt írta, az ügyészség azzal érvelt, hogy a képviselők március végén a petícióra hivatkozva döntöttek a hazárdtilalomról, holott februárban már szavaztak a beadványról, és akkor nem fogadták el a rendeletet. Az ügyészség leszögezte, hogy a petíciós jogról szóló törvény nem teszi lehetővé az aláírásgyűjtés eredményének újratárgyalását. A magisztrátus szerint azonban a törvényekkel összhangban jártak el, mert az általános érvényű rendeletről szóló szavazás két részből áll, és a rendelkezésről szóló döntés nem függ össze a petíció megtárgyalásával. A képviselő-testület júniusban nem tett eleget az ügyészi ellenvetésnek, amelyben javasolták a rendelet eltörlését. Szeptember 29-én a kerületi bíróságon beperelték a magisztrátust.

Ivo Nesrovnal főpolgármester elmondta, hogy a több mint százharminchatezer aláíró erőt ad neki a hazárdjátékok ellen folytatott harchoz. „Világos volt számunkra, hogy a játéklobbi nem adja fel könnyen” – nyilatkozta a főpolgármester hozzátéve, hogy csütörtökön döntés születhet az ügyben. (béva, TASR)

2018. március 11. 10:52

Megtisztítanák a falfirkáktól a fővárost
Önnek ajánljuk

Hamšík nyolcadszor lett az év futballistája Szlovákiában

Keresik ezt a férfit, életveszélyben lehet

Nem fogadta el a pápa a pedofília eltussolása miatt elítélt bíboros lemondását

Brexit - May júniusig tartó halasztást kér

Minden szurkoló személyazonosságát ellenőrzik a szlovák-magyar meccsen

Csütörtökön és pénteken hallgatják meg az alkotmánybíró-jelölteket

Legfrissebb galériák
Olvasta már?