Táncok találkozása az ekecsi kultúrházban (VIDEÓ és KÉPEK)

Sokan érkeztek azért, hogy maguk is kipróbálják a különleges táncokat (A szerző felvétele)
Ekecs |

Különféle táncokkal várták az érdeklődőket vasárnap délután a helyi kultúrházba. Az egyes táncbemutatók után a közönség is bekapcsolódhatott és együtt mozoghatott a fellépőkkel.

Kellemes hétvégi program várta a mozgás kedvelőit, ahol összesen hatféle tánctípussal ismerkedhettek meg testközelből is. A csaknem három órás rendezvényen telt ház előtt mutatkozott be a néptánc a Kuttyomfitty Társulat előadásában, akik a műsor után a közönséget is táncba hívták, majd megtanítottak nekik egy pár alaplépést. Őket követték a színpadon a Bronsis Tánciskola tanítványai, akik remek hangulatot varázsolva pezsdítették fel a nézőket. Street dance táncbemutatójuk után ők is bevezették a legbátrabbakat a hip-hop tánc alaplépéseibe.

A hip-hop táncosok közt többen is részt vettek a legutóbbi street dance világbajnokságon, ahol egyikük 3., illetve 5. helyezést értek el a maguk kategóriájában (A szerző felvétele)

Utánuk következett Sebő Zsóka és Andrusko Bendegúz, Csorba Máté növendékei, akik latin táncokcsokrot adtak elő. A jellegzetes tánclépéssel kísért egyik legismertebb dallammenet a tangó volt talán, melyet a laikusok is felismerhettek. A párost az Ekecsi szociális otthon lakói követték, akik előadásukban a nagy sikerű „Úristen” című Valmar slágerre táncoltak. Utolsó előtti fellépő a Vem Camara csoport tagjai voltak, akik a capoeira, vagyis a brazil harcművészeti tánc misztikumát vitték a színpadra. A bemutató után a kisebb és nagyobb gyerekek mellett a felnőtteket is alaposan megmozgatták, különleges, a küzdelmekből már jól ismert rúgásokat, ütéseket és elhajlásokat tanítottak nekik, melyeket végül közösen fűzték egybe tradicionális zenei aláfestéssel. Üde színfolt volt a táncos rendezvényen Burdi Marika 90-es éveket idéző ének- és zongorajátéka, akinek kellemes előadása alatt kicsit szusszanhattak a fellépők és a résztvevők is.

Capoeira harcművészeti táncba a gyerekek mellett több felnőtt is bekapcsolódott (A szerző felvétele)

Az meghívón szereplő utolsó fellépő csoport tagjai a helyi Egyesített iskolából érkeztek, akik tarka selyemruhákban roma stílusú tánccal örvendeztették meg a jelenlévőket. A cigányzenére mozgó lányok tánclépéseiket szoknyáik lágy mozgatásával hangsúlyozták remek összképet teremtve ezzel a színpadon. Az előre beharangozott meglepetés műsor a helyi Zumba kör előadása volt, akik a profi táncosokat megszégyenítő ritmusérzékkel és robbanékonysággal mutatták be kedvenc ütemeiket a nézőtér előtt. A fényekkel és szürke füsttel kísért előadás méltó záróakkordja volt a Csicsó Dóra, az Arany János Alapiskola szülői szövetsége és a Mozdulj Ekecs! társulás által szervezett rendezvénynek.

A roma táncot az Ekecsi egyesített iskola táncköre mutatta be (A szerző felvétele)

A program alatt többször is elhangzott Csicsó Dórától a műsorok közti átkötő szövegekben, hogy az emberi test milyen sok fajta mozgásra képes, köztük a különféle táncokra is. A Mozdulj Ekecs! nem titkolt szándéka, hogy megmozgassa az embereket, ami ezen a vasárnap délutánon sikerült is.

„A lényeg, hogy minél több embert megmozgassunk. Alapítóink között mindenki sportoló. A saját életükben is aktívak, amit átadnak az többieknek is”

– mondta el Csicsó Dóra, a Mozdulj Ekecs! társalapítója. Szeretnék, ha azt éreznék, hogy a sport által egy közösséghez tartoznak, hogy nincsenek egyedül, a mozgás közben pedig a test és a lélek is egyaránt jól érzi magát. A társulás 2018-ban 5 taggal alapult, akik igyekeznek mindenféle testmozgást bemutatni és népszerűsíteni.

„Tudjuk, hogy van egy csomó sportág és mindenkinek más áll kézre, máshoz tud jobban kapcsolódni. Ezért sokféle rendezvényt szervezünk, például túrákat, meditációt, csikung bemutatót, jógát, biciklitúrát, pingpong versenyt, vagy akár focitábort”

– tette hozzá. A programjaik javarészt ingyenesek, de előfordul, hogy becsületkasszát helyeznek ki vagy a résztvevőknek is be kell szállnia az utazás költségeibe. A községtől anyagi támogatást ugyan nem kapnak, de más módon igyekeznek segíteni őket, a helyszíneket, illetve az infrastruktúrát biztosítják számukra.

Az önkéntes szervezők és a Mozdulj Ekecs! tagjai a meglepetés számban a zumbát mutatták be (A szerző felvétele)

Évente 12 rendezvényt szerveznek a közösség számára, havonta minimum egyet-egyet. Az eddigi legnépszerűbb programjuk egy gyalogtúra volt, amin több mint 60 fő vett részt, a most vasárnapi táncbemutató azonban ezt a számot magasan túlszárnyalta.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?