Táj- és környezetismeret csapatépítéssel egybekötve

Curie Környezetvédelmi Emlékverseny
Komárom |

A 28. Curie Környezetvédelmi Emlékverseny szlovákiai területi fordulóján az Aggteleki Nemzeti Park volt a fő téma. A két korosztályban induló csapatok közül a komáromi és a somorjai gimnazisták képviselhetik majd a szlovákiai magyar iskolákat a szolnoki országos döntőn.

A Selye János Egyetem (SJE) Biológia Tanszéke másodszor szervezte meg Komáromban a szlovákiai területi döntőt. Tóth Tar Éva adjunktus a verseny kapcsán lapunknak elmondta, a szervezők mindig egy konkrét földrajzi egységet választanak ki. Ezek jellemzően magyarországi nemzeti parkok – habár a jövőben az sem elképzelhetetlen, hogy szlovákiai tájak is szerepet kapnak majd versenyben. Az adott területi egységről aztán földrajzi, valamint kémiai és biológiai kérdéseket kell megválaszolniuk a középiskolásoknak. Végül egy-egy kísérletet is el kell végezniük a két korosztályban induló csapatoknak. A fiatalabbaknak pH-értékeket kellett meghatározniuk, míg a idősebbeknek mészt kellett kinyerniük egy tojáshéjból.

A környezetvédelem és a fenntarthatóság központi téma – nemcsak a biológián belül, hanem minden egyes szakterületen számít. Úgy gondoljuk, hogy ezek a fiatalok fogékonyak arra, hogy ezt a tudást beépítsék a mindennapi életükbe. A verseny nemcsak a biológia iránt érdeklődőnek, hanem bárkinek hasznos tudást tud adni, emellett pedig összekovácsolja a hármas csoportokat“

fejtette ki Tóth Tar Éva. A versenyt a SJE mellett még hét másik helyi vállalat és intézmény is támogatta. Összesen 18 csapat mérettette meg magát Komáromban.

A fiatalabb korosztályt a somorjai Madách Imre Gimnázium Botló Vivien, Lelkes Rebeka és Kucsera Csenge (felkészítőjük: Veres Gábor) által alkotott hármasa nyerte meg. Tavaly is ők voltak a legjobbak, így másodízben képviselhetik majd Szlovákiát Szolnokon. „Sok mindent tanultunk, de ez egyben csapatépítő program is volt, és sokkal közelebb kerültünk egymáshoz a lányokkal. Az Aggteleki Nemzeti Parkban voltam már ott a családommal, de nem lenne rossz meglátogatni csapatostul sem. Most, hogy már többet tudunk, mást is megnéznénk” – válaszolta érdeklődésünkre Lelkes Rebeka.

Az idősebb korosztályban a Selye János Gimnázium harmadikosai voltak a legjobbak. Csörgő Evelint, Nagy Noémit és Gábor Balázs Mátét tanáruk, Kovács Zsuzsanna készítette fel. A felkészülésbe természetesen beletartozott az is, hogy utánaolvastak a nemzeti parknak, amelyet aztán közösen átbeszéltek. „Igazából meglepően nehéznek találtuk azokat a feladatokat, amiket itt kaptunk, nem volt könnyű a kísérlet sem. Nagyon érdekesnek találtam a tanult dolgokat, szóval a jövőben akár fel is kereshetjük a nemzeti parkot” – válaszolta kérdéseinkre Csörgő Evelin.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?