Színpadon a Többsincs királyfi (KÉPEK)

A címszerepben Illés Kamilt láthattuk, aki korábban különdíjat nyert a Moson Megyei Színjátszó Találkozón (A szerző felvétele)
Nagymegyer |

Benedek Elek Többsincs királyfi című meséjét elevenítették meg a nagymegyeri Janiga József Művészeti Alapiskola színész szakos diákjai az iskola előadótermében.

A Mesélek neked című gyűjteményben szereplő Vak király című mesének második részeként színpadra állított műben a címszerepet, a Többsincs királyfit Illés Kamil játszotta, aki korábban, a XXXII. Moson Megyei Színjátszó Találkozón különdíjat nyert. A 2024. január 29-én, hétfőn este fél 6-tól mindenki számára nyitott volt az előadás, ahová szeretettel várták a szülőket, diákokat és a műkedvelő érdeklődőket is.

Sok improvizációs elemmel gazdagították a karaktereket (A szerző felvétele)

A fiatalabb drámaosztály által előadott darab gördülékenyen haladt, a közönség pedig kifejezetten élvezte a több improvizatív momentumot is tartalmazó, olykor-olykor megmosolyogtató jeleneteket. Ez Pataky Ádám színészt, a gyerekek felkészítő tanárát is kellemesen meglepte, aki lapunknak később, a műsor után elárulta, hogy nagyon örül annak, ha a diákok jobban elengedik magukat a színpadon.

„A közös munka területén jól bevált technikám, hogy kiválasztok egy mesét és azt átalakítom a színészekre, a karakterekre, az én diákjaimra”

– magyarázta. A történetekben az alap szituáció adott, de a karakterek változhatnak, attól függ, hogy mennyi benne a fiú és a lány és ki, milyen szövegtanulási képességgel rendelkezik.

A hétfőn előadott Benedek Elek által írt Többsincs királyfi című mese különösen jól illeszkedett a Vak király történetéhez. A tanulók fele már tavaly megismerkedett a történettel, ám év végén sokan elballagtak az osztályból, viszont helyettük jöttek újak, akikkel szeptembertől elölről kezdték a darab tanulását.

„Hozzájuk írtam a karaktereket, így teljesen összepasszoltak. A különbség csak annyi lett, hogy ez a darab 15-20 évvel játszódik, de a történet folytatódik tovább”

– magyarázta el a felkészítő tanár. A megformálandó végleges karakterek többnyire az órákon alakulnak ki, sok-sok improvizációval tarkítva.

„Ha valamilyen rögtönzés jól sikerül és beleillik a darabba, akkor azt gyorsan leírjuk, beépítjük, de olyanok is vannak néha, amiket nem sikerülnek annyira, azokat kihagyjuk”

– árulta el, majd hozzátette, hogy az improvizációk közül főleg a különféle mozdulatok azok, amik különlegesen jók. A mesék átdolgozásakor igyekszik mindig úgy megalkotni a darabot, hogy ne csak a gyerekek, hanem a felnőttek is élvezzék majd az előadást, ezért is sok benne a humor és a vicces kiszólás. A művészeti iskola mindkét színjátszó csoportja készül az idei Duna Menti Tavaszra, a bábcsoportok és gyermekszínjátszó együttesek országos seregszemléjére.

A Duna Menti Tavaszra is a Többsincs királyfival készülnek (A szerző felvétele)

Vannak az osztályban olyanok, akik a dráma mellett más szakokra is járnak. A 10 fős fiatalabb korosztályú gyerekcsoport mellett 6 diák jár még az idősebbek osztályába. Ők nyáron debütálnak majd egy elgondolkodtató darabbal, A te házad című szívszorító drámával, ami Pataky Ádám szerint nagyot üt majd és biztosan elgondolkodtatja az embereket. A kisebbek a Többsincs királyfi után egy Toldi feldolgozással készülnek majd.

Hangos tapssal értékelte a közönség a produkciót (A szerző felvétele)
Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?