Szennyezett víz ömlött a kanálisba Ollétejednél (FOTÓK+VIDEÓ)

szennyv
Dunaszerdahely/Ollétejed |

Az Ollétejed mellett működő Dron Industries gumifeldolgozónál újabb környezetszennyezés történt. A gumiégetés utáni kokszmaradvány a nyár folyamán a zárt raktárakból kikerült a szabad ég alá, a múlt heti nagy esőzés pedig elindította a lavinát. A fekete, sűrű szennyezett esőlét nem bírta elnyelni az elvezető csatorna és a szennyezett víz bekerült a közeli kanálisba.   

Lapunk az elmúlt években folyamatosan tudósított az ollétejedi gumifeldolgozó körül kialakult helyzetről. Már 2017-ben a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal ellenőrzése súlyosan káros, mérgező és az emberi szervezetre veszélyes anyagokat mutatott ki a gyár környékén mért levegőmintában. Azóta több alkalommal végeztek méréseket, az aktivisták tüntetést szerveztek, polgári társulást hoztak létre. Három évvel ezelőtt már szó volt arról, hogy korlátozzák a gumifeldolgozó működését.

Koksszal szennyezett víz került a kanálisba

Ami a múlt hét óta tart, az szemmel látható, kézzel fogható. Nem kell hozzá semmilyen levegőminta” – számolt be Ollé Mónika, a Pro Ollétejed polgári társulás tagja, aki kezdetektől az ügy mellett áll és ismeri annak minden részletét. Szabad ég alatt van a koksz, az eső esik rá és mossa bele a szomszédos kanálisba, a szennyezett esőlé után az egész telep fekete színű. Már megkerestük a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal Környezetvédelmi Osztályát, a hivatalvezetőt, az alpolgármestereket, ígéretet kaptunk, hogy foglalkoznak az üggyel. Úgy tudom, ma voltak kinn a járási hivatal környezetvédelmi osztályáról. Pár évvel ezelőtt egy független szakértőkből álló bizottság felállítását kérvényeztük, de tudomáson szerint nem jött létre ilyen, az ollétejedieket erről nem értesítettek. Amikor a levegőszennyezésre panaszkodtunk, azt leginkább mintavétellel tudtuk bizonyítani, a mostani eset azonban más, szembeötlő. Felháborító, hogy az ott hömpölygő víz belekerül a talajvízbe, az ivóvízkészletbe, kikerül a földekre” – tette hozzá. Egyelőre nem szerveznek újabb tüntetést. Az elmúlt három évben valamelyest javult a helyzet, de az utóbbi hónapokban újra áthatóbbá vált a szag.

Galéria

Méréseket végeztek, az eredményre még várni kell

Michal Deraj, a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal vezetője elmondta, a környezetvédelmi szakosztály vezetőjével a pénteki (november 3.) nap folyamán is voltak kinn a helyszínen. A Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet (SIŽP) munkatársai már múlt hét pénteken (október 27.) vízmintát vettek a szennyezett részről. Az eredményeket még nem tudjuk. Az történt, hogy a nagy esőzések miatt az egész telephelyen állt a víz, a gumifeldolgozónál is. A telepen megoldott vízelvezetésnél, a szennyeződést felfogó filterek elrakódtak, így a vízelvezető csatornákból egy ideig fekete esőlé ömlött a kanálisba, amit nagyon gyorsan tisztítottak utána. Nagy esőzéseknél újra előfordulhat ilyen” – mondta a hivatalvezető. A gumiégetés utáni kokszmaradványt szabad ég alatt nem szabad tárolni, ezzel a gumifeldolgozó nem tartotta be az érvényes működési engedélyhez kötött feltételeket. Michal Deraj úgy tudja, azért van a szabad ég alatt a koksz, mert a hangárokat, ahol tárolták, átépítik és jelenleg nem tudják elszállítani, folyamatosan halmozódik. Másfél hónappal ezelőtt elrendeltem egy ellenőrzést, akkor a szállópor mennyiségét vizsgálta a környezetvédelmi szakosztály. Lakossági bejelentés érkezett ugyanis a hivatalba, hogy büdös van és a szél mindenfelé viszi a kokszot a levegőben. Még tart az eredmények elemzése és kiértékelése, hogy miben szegte meg a Dron Industries a feltételeket, vagy melyeket nem teljesíti úgy, ahogy kellene. Valószínűleg pénzügyi bírságot fognak kiszabni” – tette hozzá. A telephely, ahol a gumifeldolgozó is működik, évtizedekkel ezelőtt óriási hizlaldának, szarvasmarha telepnek indult, mára elavult technológiával bír. Michal Deraj szerint nem arra volt kitalálva, hogy ilyen létesítmények, gyárak, vállalkozások működjenek ott. Előbb-utóbb fel kell számolni az ilyen ipari telephelyeket, mert nem korszerű, nem felel meg a XXI. századi elvárásoknak. Nem hasonlítható össze a modern feldolgozó üzemekkel. A kormánynak mihamarabb el kellene dönteni, hogyan tovább a hasonló ipari telephelyekkel, fenn akarja-e tartani?

A Dron Industries közösségi oldalán pénteken (november 3.) 15 órakor egy közleményt tett közzé:

A DRON Industries vállalat értesíti Önöket, hogy 2023. október 27-én, pénteken hatalmas mennyiségű eső miatt az üzem területén lévő víztisztító berendezés eldugult, így sajnos a szomszédos raktárak elé folyt a víz, amiben megtalálható volt a szénfrakció. A hivatalos szervek (SIŽP) a bejelentés alapján kivonultak az érintett kanálishoz és mintát vettek. A vizsgálat folyamatban van. A hivatalos szerv (SIŽP) utasítása alapján elvégeztük a megfelelő munkálatokat. Megtisztítottuk az út felületét, a lefolyó csatornákat, illetve a kanálist az ott megjelenő szénfrakciótól. A hasonló esetek elkerülése érdekében megtettük az óvintézkedéseket. Az utólagos fizikai ellenőrzés elvégzése után megállapítható, hogy a kanálisba folyó víz nem tartalmaz szénfrakciót.

Állíthatjuk, hogy a pénteken lezúduló nagy mennyiségű csapadék kezelésére senki sem volt felkészülve.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?