Régió

Ha büdös van, ne menjenek ki

Dunaszerdahely/Ollétejed | A tavaly novemberi ellenőrzés súlyosan káros és mérgező, az emberi szervezetre nagyon veszélyes anyagokat mutatott ki az ollétejedi DRON Kft. környékén mért levegőmintában.
Somogyi Katalin

2018. május 30. 19:12

DRON Industries
A DRON Industries Kft. innovatív megoldásokat használ a gumiabroncs-hulladék feldolgozásában ( Bartalos Éva archív felvétele)

Sebők Pál független dunaszerdahelyi képviselő szerint az eredmények ijesztőek voltak. A bűzt érezték, amióta a DRON Kft. letelepedett Ollétejeden, de kiderült, hogy a bűz és származékai mérgezők, karcinogének. „A mintavételt a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal kezdeményezte, oda érkeztek a mérés eredményei, amelyek kimutatták a veszélyes anyagokat, de nem tudok arról, hogy további lépések történtek volna – mondta el Sebők Pál. – Február végén, lakossági bejelentés alapján kezdtem foglalkozni az üggyel, amikor a mérések eredményeit közzétettem az egyik közösségi oldalon. Tudomásom szerint a lakosok addig nem tudták, hogy a büdös levegő veszélyt is jelent.”

A DRON Kft. akkor már kérvényezte további két reaktor engedélyezését, amit meg is kaptak, ám csak ideiglenesen, ez év augusztusáig. „Nem állítom, hogy a DRON Industries Kft. szennyezi a levegőt Ollétejeden. A veszélyes anyagokat tartalmazó mintát a cég közelében vették, de nem a cég belterületén, nem a cég technológiájára kapcsolva – nyilatkozta Sebők Pál. –

A mérések kimutatták, hogy valaki veszélyesen szennyezi a levegőt, a járási hivatal, a Közegészségügyi Hivatal és a környezetvédelmi felügyelet dolga, hogy megtalálja a szennyezőt.

A novemberi eredmények, a polgári védelmi törvény és a közegészségügyi törvény alapján úgynevezett rendkívüli állapotot kellett volna elrendelni a járási hivatalnak. Egy folyamatnak kellett volna elindulnia a járási hivatal polgári védelmi osztályáról, a Közegészségügyi Hivatallal együttműködve. Semmi ilyen nem történt, sőt, ma már a mérések eredményeit is kétségbe vonják. Pedig azonnal meg kellett volna ismételni a méréseket, nem elsüllyeszteni a fiókban az eredményt” – mondta a képviselő. Az áprilisi testületi ülésre beterjesztette ezt a gondot. Az ülésre meghívták a DRON Industries Kft. igazgatóját, Farkas Lászlót, aki elmondta, hogy a környezetvédelmi minisztérium a hulladékgazdálkodás, az ivóvízkészlet és a levegőszennyezés alapos ellenőrzését rendelte el. A szlovák környezetvédelmi felügyelőség ellenőrzése kimutatta, hogy a DRON Industries Kft. nem szegi meg a törvényt, megvan az összes engedélye. „Munkatársaimmal ugyanazt a levegőt lélegezzük be, mint a lakosok. A technológia, amelyet használunk, a hulladékgazdálkodás innovatív megoldásai közé tartozik, amelyet egyetemek és főiskolák együttműködésével fejlesztettek ki” – mondta Farkas László a testületi ülésen. Szerinte néhány ember megfelelő szakmai tudás nélkül, rágalmazással szándékosan károsítja a céget, mert a káros anyagokat akár a cég telepe mellett elhaladó autók is kibocsáthatják. A városi képviselők ajánlatát, hogy engedélyezzék egy állandó mérőműszer kihelyezését a DRON Industries Kft. telepén, amely folyamatosan mérné a kibocsátott anyagok minőségét és mennyiségét, Farkas elutasította.

párkány, hulladék-feldolgozó

2018. március 16. 12:41

Lakossági fórum a párkányi hulladék-feldolgozóról

„Évek óta folyik a harc a gumiabroncs-feldolgozóval, és egyre durvább – kezdte Ollé Mónika, aki a lakosokat képviseli. – Ahogy a DRON működni kezdett, érezni lehetett a bűzt, de az utóbbi három évben nagyon intenzív lett. Tavaly tavasszal már tarthatatlanná vált a helyzet, ezért indítottunk petíciót, és kezdtük járni a hivatalokat. A járási hivatal válságkezelési főosztályának a vezetője mintát vetetett, amit elküldött a belügyminisztérium által működtetett polgári védelmi laboratóriumába, Nyitrára, tavaly novemberben. Ebből a jelentésből derült fény arra, hogy rákkeltő, mérgező anyagok vannak a levegőben. Azóta több mérést végeztettünk, ezek nem mutattak ki olyan nagy arányban károsanyag-koncentrációt. Nem azért, mert javult a helyzet, hanem mert a mintavételt több órával a bűz terjedése után végezték el. A fekete korom már mindent belep. A házunk teteje világosszürkére volt festve, de az elmúlt években majdnem fekete lett a koromtól, amit az eső sem mos le.

Péntek délután és este, majd a hétvégén nő a bűz intenzitása, lehetetlenné téve a szabadidős programokat, sőt, még az ablaknyitás sem ajánlott.

Hiába a kert, a gyerekek homokozója, nem lehet kint kibírni, és most már a gyerekeim egészségéért is aggódom” – mondta Ollé Mónika.

Értesüléseink szerint a DRON Industries Kft. 2005-ben kapott működési engedélyt. Magyarországon nem kapott engedélyt az általa alkalmazott technológiai eljárások miatt. Értesüléseink szerint az elmúlt években a cég többször kapott néhány százezres, sőt, milliós állami támogatást, az azóta már megszüntetett újrafeldolgozási alapból is. Szemtanúk azt állítják, a cég területén halmokban hever a szabad ég alatt a rozsdás, kéntartalmú hulladék drót. A gumiégetés utáni kokszmaradványt elvileg hermetikusan lezárt tárolókban kellene tartani, lapunk úgy értesült, halomba hányva hever egy épületben, melynek bejáratát műanyag ponyva fedi. A telep dolgozói védőfelszerelés nélkül dolgoznak a hulladékkal.

Mivel a DRON nem egyezett bele, hogy állandó mérőműszert helyezzenek ki a területükre, az áprilisi testületi ülésen Ollé Mónikát és Sebők Pált bízták meg, hogy ha terjeng a bűz, kihívják az illetékes szerveket, amelyek elvégezhetik a méréseket. Április végén mérték legutóbb a levegő szennyezettségét, a nyitrai laboratórium jelentéséből az derült ki, hogy a mért anyagok értékei nem lépik túl a megengedett határt, bár kellemetlen bűzt okoznak. A belügyminisztérium nyitrai polgári védelmi laboratóriuma azt tanácsolta a lakosoknak, ha büdös van, ne tartózkodjanak a szabadban.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Míg a polgármesterjelöltek számára a törvény meghatároz egy felső korlátot arra vonatkozóan, mennyit költhetnek a népszerűsítésükre, a helyi és megyei képviselőjelöltek esetében nincs ilyen felső határ (Somogyi Tibor felvétele)

Dunaszerdahelyen éles a kampány

Nem menő az albérlet

A magas ingatlanárak miatt az albérletek is megfizethetetlenné válhatnak

tasr

Első előrejelzés: a tél korábban érkezik Európába, és keményebb lesz…

Aljakszandr Lukasenka

Rendeletben tiltotta meg az áremelést Lukasenka elnök Fehéroroszországban

napfogyatkozás

Napfogyatkozás lesz októberben, Szlovákiából is láthatjuk majd!

borz k

Vérszomjas veszett borz tartja rettegésben a szlovák falu lakosait

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.