Régió

Sürgetik a forgalmi helyzet megoldását Érsekújvárban

Érsekújvár | Kiadták az építkezési engedélyt a vágsellyei elkerülőútra, melynek a megépítését több mint egy évtizede kérik a régióbeli lakosok. Érsekújvárban hasonló problémával, mindennapos forgalmi dugókkal, hosszas várakozással küzdenek a gépkocsivezetők.
Száz Ildikó

2019. november 6. 19:00

Elviselhetetlenek a forgalmi dugók Érsekújvárban

Folynak az egyeztetések

A legutóbbi önkormányzati ülésen az érsekújvári testület tagjai arra keresték a választ, hogy mikor válik ismét átjárhatóvá a Tatárik Emil Strandnál lévő híd, és megoldódnak-e valaha is a forgalmi dugók a városban. Akadnak napok, amikor harminc-negyven perces várakozási idővel jutnak át a gépkocsivezetők a bevásárlóközpontokhoz közeli kereszteződéstől a régi kórházig, ahol újabb torlódás és várakozás után jutnak fel a hídra. Érsekújvár önkormányzati lapjában arról tájékoztatták a lakosokat, hogy október első hetében a városi hivatal közügyi szolgáltatások osztályának a dolgozói részt vettek egy munkaértekezleten, amelyen az R7-es gyorsforgalmi út Pozsony–Dunaszerdahely–Érsekújvár–Losonc útvonalának tervezett építéséről volt szó. Az R7-es gyorsforgalmi út terveit Érsekújvár észrevételezése nélkül készítették el.

„A Nemzeti Autópálya Társaság (NDS) jövőbeni beruházóként kérte az önkormányzatot, hogy adjon adatokat az R7-es szintmagasságáról. Az általuk benyújtott útvonaltervben az R7-es a már meglévő érsekújvári úthálózatra csatlakozna rá Bánkeszi (Bánov) és Érsekújvár között. Igényeltük, hogy a tervbe sorolják be az R7-esről vezető kijáratot is a Pozsonyi útra, ám az ilyen típusú hozzászólásokat már 2013-ban, a projekt előkészítésekor kérték volna a helyi önkormányzatoktól. Érsekújvártól akkor állítólag semmilyen igénylések, észrevételek nem érkeztek” – tájékoztatta a sajtót Monika Kutenicsová, a városi hivatal dolgozója, a közügyi szolgáltatások osztályvezetője. Várhatóan 2021 és 2026 táján építenék meg az R7-es gyorsforgalmi utat.

Mikor készül el az érsekújvári híd?

Az októberi, Érsekújvárt is érintő tárgyalás másik témája az I/64-es első osztályú út áthelyezésének az előkészítése volt, amely Komáromot kötné össze Nyitrával, és Érsekújvár közelében vezetne.

Az önkormányzat feladata benyújtani a követelményeket a tervezett útvonal összehangolására a már meglévő városi úthálózattal, valamint a rácsatlakozást illetően. Érsekújvár önkormányzata kérte a Szlovák Útkezelő Vállalatot, hogy tájékoztassa a várost arról, hol tartanak a Tatárik Emil Strandnál lévő híd felújítási munkálatai. Hivatalosan december 27-ig fejeznék be a munkálatokat. Idén szeptembertől tart a híd felújítása, emiatt munkanapokon csaknem átjárhatatlanná vált a járási székhely a sűrű kamionforgalom miatt. Ráadásul a Szlovák Útkezelő Vállalat a komáromi híd felújítása miatt Gúta, Kamocsa és Érsekújvár irányába terelte el a tizenöt tonnánál nagyobb súlyú teherforgalmat, ami még nagyobb terhet rótt a városra. A Nyitra és Vágsellye felől érkező kamionok a Tesco körforgalmától a Nyitrai úton és a Gúg utcán át haladhatnak Komárom irányába, ugyancsak Kamocsa, Gúta és Keszegfalu érintésével. Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere elmondta, a Szlovák Útkezelő Vállalat tájékoztatta a várost a teherforgalom eltereléséről, de mivel állami utakról van szó, így nem volt beleszólásuk a döntésbe.

Vágsellyén van remény

Három évig tarthat a vágsellyei elkerülőút megépítése, holott a lakosok idestova tíz éve tiltakoznak az áldatlan állapotok miatt. Volt már példa arra, hogy petíciót írtak, majd péntekenként rendszeresen blokkolták a forgalmat Vágsellye és a Vágvecse városrész között, és transzparensekkel vonultak ki a veszélyes körforgalomhoz.

Jozef Belický, Vágsellye polgármestere biztatónak tartja, hogy már folyamatban van a közbeszerzési eljárás, és jövő évben megkezdhetik az építkezést. Vágsellyén, Érsekújvár jelenlegi helyzetéhez hasonlóan, rendkívül aggasztó, hogy csak egyetlen egy hídon lehet átkelni a városon. Az elkerülőút a tervek szerint 11,8 kilométer hosszú lesz és európai uniós támogatásból építik meg. A mintegy 60 millió eurós beruházás részét képezné egy új híd megépítése 2023-ig. A megannyi variáns közül végül azt választották a szakemberek, amellyel az északi oldalról kerülnék meg a járási székhelyet. Az út egyik szakasza Vágkirályfánál épülne meg a víztározónál, majd a Vág folyón, az új hídon folytatódna. Az északi oldalon Vághosszúfalu, Vágtornóc és Vágsellye közelében vezetne tovább az elkerülőút és Felsőjattónál érne véget.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Balról jobbra: Gyimesi György (OĽaNO), parlamenti képviselő, Forró Kisztián, az MKP elnöke, Berényi József, az MKP alelnöke. Fotó: Somogyi Tibor

MKP és Gyimesi: Klus kérjen bocsánatot a kaukázusi párhuzamért

Zuzana Čaputová

Čaputová javasolt néhány válságkezelő intézkedést a nők megsegítésére

Vadas fürdő: májusban már nyitnának

Vadas fürdő: májusban már nyitnának

caputova

Čaputová reméli, hogy a kormány önreflexiót fog gyakorolni

Hangos dudálással és forgalomlassítással tiltakoztak Vágsellyén

VIDEÓ + GALÉRIA: Hangos dudálással és forgalomlassítással tiltakoztak Vágsellyén

érsekújvár

Készülhetnek a playoff-selejtezőre az érsekújvári hokisok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.