Péntektől félprofilban újra járható lesz a hónapokkal ezelőtt lezárt vajáni híd

A kivitelezővel kötött szerződés szerint a hidat 2025 júliusáig kellene felújítani és mindkét sávban megnyitni a forgalom előtt
Vaján/Nagykapos |

Petrikán Péter, Nagykapos polgármestere és a Kassa Megyei Önkormányzat képviselőjének keddi bejelentése szerint már csak néhány óra választja egy a közúton közlekedőket attól, hogy újra átgördülhessenek autóikkal a Vaján és Nagyráska közötti hídon. 

Mivel a híd szerkezete már a múlt év végén véghezvitt ellenőrzések szerint is katasztrofális állapotban volt, a megyei hivatal a Nagymihályi Járási Hivatal Közúti közlekedési és távközlési osztályával, valamint a rendőrséggel való egyeztetések után múlt év novemberének utolsó hetében mindkét irányban leállította rajta a forgalmat. A már legalább fél éve tartó lezárás miatt az autósoknak hatalmas kitérőt kellett tenniük, legrövidebben Nagyszeretván (Stretava), Kisszeretván (Stretávka), Deregnyőn (Drahňov), Pálócon (Pavlovce nad Uhom) és Feketemezőn (Čierne Pole) keresztül kerülhették meg a szakaszt. A megyei hivatal a híd mihamarabbi újranyitásáról szóró híreket először idén januárban tette közé, akkor többek között azt ígérték, hogy amint sikerül alátámasztania a felújításra kiválasztott cégnek a hidat, akkor a lehető legrövidebb időn belül, természetesen az érvényben lévő törvényeket figyelembe véve legalább egy sávban újra megnyitják a hídon a forgalmat. A híd alátámasztását a szakembereknek végül csak április első felében sikerült megkezdeniük. A munkát a híd alatti csatornában felgyülemlett víz is nehezítette, melyet a szakemberek étesüléseink szerint szivattyúk segítségével távolítottak el. 

vajan

Nem értenek egyet

„Nem értettünk egyet az illetékes hatóságok azon döntésével, hogy a hidat teljesen lezárják, ezért kerestük a megoldást, hogy újra járhatóvá tegyük. Elvégeztük a híd teherbírásának statikai felmérését, amely olyan intézkedéseket javasolt, amelyek újra lehetővé teszik a közlekedést a hídon, még a komplex felújítási munkálatok alatt is” – jelentette ki még idén áprilisban Rastislav Trnka megyeelnök. Úgy tűnik, hogy a megyei hivatalnak most sikerült egy újabb lépést tennie a híd felújítása és részleges újranyitása, s ezzel együtt a környékbeliek hétköznapjainak könnyítésé kapcsán. Petrikán Péter nagykaposi polgármester erről kedden számolt be a közösségi profilján. „Engedély és hír, amelyre mindannyian vártunk. A Nagymihályi Járási Hivatal Közúti közlekedési és távközlési osztálya engedélyezi a Vaján mellett híd ideiglenes-részleges megnyitását. A 22 tonna feletti járművek számára a híd továbbra is teljes szélességében, határozatlan ideig zárva marad. Végre!” – közölte a lakosokkal a polgármester. 

vajan

60 éves szerkezet 

Az M1683-as számú híd 57 méter hosszú, hatvanegy évvel ezelőtt építették, 1963-ban. A szerkezeti-műszaki állapota a lehetséges 7-ből a 7-ik fokozatban van, ami a lehető legrosszabb állapotnak felel meg, és a szakértők véleménye szerint folyamatosan egyre tovább romlik. A megyei hivatal tájékoztatása szerint az évek során a forgalom intenzitása, valamint a téli időszakban végzett vegyszeres karbantartás is jócskán hozzájárult a múlt év novemberében lezárt híd állapotához. Ezek következtében a híd egyes szerkezeti részei súlyosan károsodtak, ami nagymértékben befolyásolja teherbírását és élettartamát. A nemrégiben véghezvitt műszaki intézkedéseknek köszönhetően tehát most péntektől félprofilban újra járhatóvá válik a híd, de csak szigorú sebességkorlátozás mellett. A megyei hivatal szerint ezek a plusz munkálatok több mint 310 000 eurót igényelnek a költségvetésből. Az eredeti tervek szerint a híd pénteki megnyitása után a kivitelező megkezdi a híd átfogó rekonstrukcióját, amelynek összköltsége a 2,1 millió eurót is meghaladhatja. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?