Sikeres, új szlováknyelv-oktatási módszer

Síposkarcsa
Síposkarcsa |

Közel kilencven pedagógus gyűlt össze a síposkarcsai kultúrházban egy rendhagyó szlováknyelv-órára szerda délután. Bakos Adrienn, aki egy teljesen új módszert dolgozott ki a szlováknyelv-oktatásra, mintaórát tartott a pedagógusok részére.

„A Dunaszerdahelyi, Szenci és Galántai járás valamennyi magyar tannyelvű iskoláját megszólítottuk, felajánlva nekik a lehetőséget, hogy közelebbről megismerhessék ezt a nyelvtanítási módszert, akik már ismerik és használják, megoszthatták eddigi tapasztalataikat kollégáikkal” – magyarázza a találkozó apropóját Bartal Anita, a Síposkarcsai Alapiskola pedagógusa.

Ebben az iskolában tavaly kezdték alkalmazni Bakos Adrienn módszerét az első osztályosok szlováknyelv-oktatásánál. „Nagyon igényes módszer, a tanár részéről valóban komoly felkészülést követel, de megéri. Én, 65 évesen kimondhatatlanul élvezem a tanítás minden percét, a gyerekekkel együtt gyerekké válva játszom végig az órát” – mesél az első év tapasztalatairól Ranosztaj Mária, aki az elsősöknél tanítja a szlovák nyelvet a „Játékosan szlovákul” könyv, munkafüzet és módszertani útmutató segítségével. Az óra alatt a gyerekek nem a padokban, hanem a tanterem közepére terített szőnyegen ülnek, illetve inkább állandó mozgásban vannak. A szókincskészlet is, amit a gyerekek elsajátítanak, gazdagabb, de ami még fontosabb, használni tudják a megtanult szavakat.

„Ismétlés a tudás anyja, de mivel a szlováknyelv-tanítás tanterve nagyon feszes, nincs idő az állandó ismétlésekre, haladni kell a tananyaggal. Ezért úgy alakítottam ki ezeket a tankönyveket, hogy az újonnan felmerülő témákban állandóan bele vannak iktatva az előzőek ismétlése. Ezért is nőtt a másodikos tankönyv az elsős duplájára, mert benne van az elsős szókincs ismétlése is” – magyarázza a szerző, Bakos Adrienn. Jó néhány játékot végigjátszott az elsős tankönyvből a szerző a jelen lévő tanárokkal, akik mindenben partnerek voltak. A hegyétei alapiskolában is tavaly kezdték a „Játékosan szlovákul” módszer alkalmazását, és nagyon jók a tapasztalatok.

„A gyerekek szókincse bővült, nincsenek leterhelve, a tanítás nem monoton, nagyon tetszik tanárnak, gyereknek egyaránt, bár egyértelmű, hogy a tanárra sokkal nagyobb terhet ró, mint a régi módszer. Talán ezért is lenne jó, ha elérnénk egyszer azt, hogy már alapfokon szakosodnának a tanárok. Így több idejük lenne a felkészülésre, főleg az ilyen, nem szokványos tanítási módszerek alkalmazására való felkészülésre. Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, hogy megegyeztünk itt Bakos Adrienn egy központi terv kidolgozásában, amelyet követve a tanár tudni fogja, hogy időrendi sorrendben mik az elvárások, és mit, mikorra kellene a gyerekeknek elsajátítaniuk” – mondta Varga Róbert, a hegyétei alapiskola igazgatója. A módszer sikeréről árulkodott Ranosztaj Mária, a síposkarcsai iskola pedagógusának beszámolója is: „Amikor arról kérdeztük a gyerekeket, melyik a kedvenc tantárgyuk, nem a tornaórát nevezték meg, hanem a szlovákórát! Hát van ennél nagyobb sikerélmény?”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?