Régió

Sikeres, új szlováknyelv-oktatási módszer

Síposkarcsa | Közel kilencven pedagógus gyűlt össze a síposkarcsai kultúrházban egy rendhagyó szlováknyelv-órára szerda délután. Bakos Adrienn, aki egy teljesen új módszert dolgozott ki a szlováknyelv-oktatásra, mintaórát tartott a pedagógusok részére.
Somogyi Katalin

2020. szeptember 18. 13:30

Síposkarcsa
- Somogyi Katalin felvétele

„A Dunaszerdahelyi, Szenci és Galántai járás valamennyi magyar tannyelvű iskoláját megszólítottuk, felajánlva nekik a lehetőséget, hogy közelebbről megismerhessék ezt a nyelvtanítási módszert, akik már ismerik és használják, megoszthatták eddigi tapasztalataikat kollégáikkal” – magyarázza a találkozó apropóját Bartal Anita, a Síposkarcsai Alapiskola pedagógusa.

Ebben az iskolában tavaly kezdték alkalmazni Bakos Adrienn módszerét az első osztályosok szlováknyelv-oktatásánál. „Nagyon igényes módszer, a tanár részéről valóban komoly felkészülést követel, de megéri. Én, 65 évesen kimondhatatlanul élvezem a tanítás minden percét, a gyerekekkel együtt gyerekké válva játszom végig az órát” – mesél az első év tapasztalatairól Ranosztaj Mária, aki az elsősöknél tanítja a szlovák nyelvet a „Játékosan szlovákul” könyv, munkafüzet és módszertani útmutató segítségével. Az óra alatt a gyerekek nem a padokban, hanem a tanterem közepére terített szőnyegen ülnek, illetve inkább állandó mozgásban vannak. A szókincskészlet is, amit a gyerekek elsajátítanak, gazdagabb, de ami még fontosabb, használni tudják a megtanult szavakat.

„Ismétlés a tudás anyja, de mivel a szlováknyelv-tanítás tanterve nagyon feszes, nincs idő az állandó ismétlésekre, haladni kell a tananyaggal. Ezért úgy alakítottam ki ezeket a tankönyveket, hogy az újonnan felmerülő témákban állandóan bele vannak iktatva az előzőek ismétlése. Ezért is nőtt a másodikos tankönyv az elsős duplájára, mert benne van az elsős szókincs ismétlése is” – magyarázza a szerző, Bakos Adrienn. Jó néhány játékot végigjátszott az elsős tankönyvből a szerző a jelen lévő tanárokkal, akik mindenben partnerek voltak. A hegyétei alapiskolában is tavaly kezdték a „Játékosan szlovákul” módszer alkalmazását, és nagyon jók a tapasztalatok.

„A gyerekek szókincse bővült, nincsenek leterhelve, a tanítás nem monoton, nagyon tetszik tanárnak, gyereknek egyaránt, bár egyértelmű, hogy a tanárra sokkal nagyobb terhet ró, mint a régi módszer. Talán ezért is lenne jó, ha elérnénk egyszer azt, hogy már alapfokon szakosodnának a tanárok. Így több idejük lenne a felkészülésre, főleg az ilyen, nem szokványos tanítási módszerek alkalmazására való felkészülésre. Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, hogy megegyeztünk itt Bakos Adrienn egy központi terv kidolgozásában, amelyet követve a tanár tudni fogja, hogy időrendi sorrendben mik az elvárások, és mit, mikorra kellene a gyerekeknek elsajátítaniuk” – mondta Varga Róbert, a hegyétei alapiskola igazgatója. A módszer sikeréről árulkodott Ranosztaj Mária, a síposkarcsai iskola pedagógusának beszámolója is: „Amikor arról kérdeztük a gyerekeket, melyik a kedvenc tantárgyuk, nem a tornaórát nevezték meg, hanem a szlovákórát! Hát van ennél nagyobb sikerélmény?”

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič
Frissítve

Tíznapos karantén várhat azokra, akik nem vesznek részt az országos tesztelésen

Richard Sulík

Jövőre több városban is olcsóbb lehet a távfűtés

koronavírus

Az emberek 44,4%-a biztosan részt vesz az országos tesztelésen

koronavírus

A magánorvosok szerint nem készítették elő megfelelően az országos tesztelést

Naszvad

Újra behúzta a kéziféket a naszvadi fürdő

tarkovic

Tarkovič lett Hapal utódja

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.