Régió

Hamarosan indulhat az újszerű szlováknyelv-oktatás

Nagymegyer | Harminc év után változhat a szlováknyelv oktatás a magyar alapiskolákban, a módszer már megvan. Hogyan lehet javítani és hatékonyabbá tenni a szlováktanulást a magyar alapiskolákban?
Kiss Bartalos Éva

2021. június 29. 18:30

Nagymegyer

A múlt héten Nagymegyeren zárult le az a hatéves projekt, amely keretében a kommunikációra helyezték a hangsúlyt a nyelvoktatás során. Három magyar tanítási nyelvű alapiskolában tesztelték az alternatív szlováknyelv-oktatást, Somorján, Nagymegyeren és Bátorkeszin. Soóky Marián, a nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola igazgatója rámutatott, hogy állandó fejtőrést okozott, hogy hogyan lehetne jobban, hatékonyabban oktatni a szlovákot a diákoknak.

„A módszer a kommunikációra épült, nem a magolásra.. Az öt év alatt számtalan módszertani lap készült, havonta kaptunk feladatokat, háromhavonta workshopok voltak, a szakemberek értékelték a feladatok teljesítését. Nem kevés plusz munka volt“ - nyilatkozta az igazgató.

Azt, hogy megérte a befektetett energia, Szőköl István, a komáromi pedagógiai és módszertani központ vezetője, a projekt koordinátora, és Gajdács Mónika az oktatási minisztérium nemzetiségi osztályának vezetője is megerősítette.

A módszertan koncepcióját még 2016-ban hagyat jóvá Juraj Draxler akkori oktatási miniszter. Célja, hogy igazolják, máshogy is lehet sikeresen oktatni a szlovák nyelvet. Az első kutatásból kiderült, hogy a diákok nem kedvelik a szlovák nyelv oktatását, ezért innovatív módszerek bevezetésével próbálták meg attraktívabbá tenni a tantárgyat, ezáltal növelni a gyerekek érdeklődését. „Rámutattunk, hogy ha több innovatív tanítási módszert alkalmazunk, akkor sikeresek lehetünk. Ezért alkalmaztuk például a projektoktatást, a didaktikus oktatást és próbáltuk mellékvágányra tenni a frontális oktatást.

A tanfelügyelet is folyamatosan ellenőrizte az iskolákat, és láthattuk, hogy a gyerekek sokkal többet kommunikálnak. A fő cél az volt, hogy próbáljuk elérni, hogy megszeressék a szlovákot, és kommunikáljanak“ - magyarázta Szőköl István.

Különböző segédeszközöket, játékokat, falitérképeket és interaktív táblát is használtak.

A projektnek köszönhetően harminc év után változhat a magyar tannyelvű alapiskolákban a szlováknyelv tanításának koncepciója. A kialakított módszert a tervek szerint minden magyar iskolába eljuttatnák, ez lehet a szlováknyelv oktatásának alapdokumentuma. Szőköl szerint a minden évfolyam számára kidolgozott módszertani lapok útmutatásként szolgálhatnak a tanároknak. „A koncepció minden iskolának elérhető, de az, hogy hogyan tanítják és milyen segédeszközöket használjanak, csak ajánlás lesz“ - folytatta Szőköl hozzátéve, hogy ha a minisztérium beleegyezik, akkor a középiskolákra is kiterjesztenék a folyamatot és az egyetemekkel is felveszik a kapcsolatot, hogy a koncepciót a leendő tanárok felkészítésébe is beépítsék. A három tesztiskolára különböző környezet jellemző, Somorján – amely tavaly kilépett a projektből – szinte a nyelvhatáron élnek a gyerekek, Nagymegyer és Bátorkeszi tömbmagyar terület, de a város és falu között is különbség van, a nyelvoktatás módszertana régiónként is változhat.

Az Állami Pedagógiai Intézet (SPÚ), az Oktatásügyi Szabványosított Mérések Nemzeti Intézete (NÚCEM) és az Állami Tanfelügyelőség (ŠŠI) is részt vett a projektben, Gajdács Mónika az állami intézmények munkatársainak és az iskoláknak is megköszönte az együttműködést. 

„Szeretnénk, ha a kommunikációra irányulna a szlovákoktatás, és a diákok megtanulnának szlovákul beszélni. Ezért is pozitívan értékeljük ezt a nemzeti projektet, nagyon jók a visszajelzések, a tanfelügyelet is pozitívan értékeli. A diákok szókincse gyarapodott“ - nyilatkozta lapunknak Gajdács Mónika

hozzátéve, hogy szeretné, ha az iskolák implementálnák majd a modellt, amelyet az Állami Pedagógiai Intézet dolgoz ki.

Az ötéves projekt látható része lezárult, a következő hónapokban még folytatódik az értékelés, illetve a modell elkészítése.

Szőköl Istvántól azt is megtudtuk, hogy július 1-től a központok szervezeti struktúrájának átalakításával megváltozik a komáromi módszertani központ besorolása. A kilenc központ közül négy megyei szintű, a komáromi eddig a pozsonyi   kihelyezett részlegeként működött. A jövő héttől azonban önálló módszertani központ lesz külön a magyar iskoláknak. „Ez nagy előrelépés a magyarság számára. Az összes szlovákiai magyar iskolát mi képviselhetjük majd“ - közölte Szőköl István.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pékek

Eltűnhet a friss hazai kenyér az üzletekből

párkány vastelep

Párkány: telekcsere lehet az igazán jó megoldás

oltatlan

A lakosság jelentős része érzelmi alapon dönt az oltásról

Caputova

Rendőrháború: az államfő közbelép

cekan

Galéria: 5 tényező, ami eldöntheti, hogy kórházba kerül-e a koronavírus miatt

magas vérnyomás

Nemcsak a sebességet, hanem a vérnyomást is mérik majd a rendőrök

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.