Régió

Rekordszámú cserkész az SZMCS vezetőképző táboraiban

Palást/Olvár | Több mint 250 cserkész vesz részt idén a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség szokásos nyári cserkészvezetői képzésein, amelyet 2018. július 16-26. között rendeznek meg a lévai járásbeli Palást községben. A Beszédes Lajos Vezetőképző Központba idén nyáron nagyon sok fiatal érkezett tudását bővíteni a különböző képzéseken, amelyeket a képzésvezetők teljesen önkéntesen, anyagi juttatás nélkül szerveznek minden évben - írja a szövetség sajtóközleményében.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. július 24. 14:06

- Kép: Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség két vezetőképzőtábort hirdetett meg idén tagsága számára, valamint szintén itt, az SZMCS vezetőképző központjában rendezik meg a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának (amelynek aktív tagja az SZMCS is) segédtisztképző-táborát.

A hétvégi kiscsoportos foglalkozások vezetői az őrsvezetők, ők a cserkészet legfontosabb mozgatórugói, akik a heti rendszerességű nevelőmunkát végzik. Ezért is pozitívum, hogy idén a tavalyi résztvevőszám duplája, azaz összesen, 34 15-18 év közötti fiatal cserkész vállalkozott arra, hogy megismerkedjen a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség nevelési módszerével, cserkészmódszertani eszközeivel. Az őrsvezető-képző tábort elvégezve saját cserkészcsapatukban tudják hasznosítani majd mindazt a tudást, amit például gyermeklélektanról, különféle fejlesztőjátékokról, a magyar népi kultúráról és sok más egyéb területről megszereztek a 10 nap alatt.

A cserkészcsapatokban az őrsvezető munkáját a segédőrsvezető segíti, bekapcsolódik a feladatokba, az őrsi foglalkozások előkészítésébe. Ez a legfiatalabbak számára kialakított vezetőképző tábor, résztvevői a 13-15 éves korosztály. Az Olvári-völgyben idén összesen 72 cserkész dolgozik azon, hogy segédőrsvezetővé válhasson, pontosan kétszer annyian, mint előző évben.

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
+1

A segédtisztképző táborba 18 éven felüli cserkészek jelentkezhetnek, a jelöltek itt nagyobb tudást, tapasztalatot és felkészültséget igénylő feladatokkal ismerkednek: hogyan kell egy cserkészcsapatot vezetni, mire kell odafigyelni a nagy létszámú cserkészrendezvényeknél, közösségépítés a csapatokban vagy például hogyan kell szakszerűen ellátni az apróbb tábori baleseteket.

A vezetőképző táborok helyszíni megvalósításában fontos szerepe van a Segítő Tábor önkénteseinek, 12-en látják el az étkeztetéssel, egészségügyi ellátással kapcsolatos feladatokat. A képzésekhez hozzátartozik az is, hogy a fiatal vezetők már a táborban ki tudják próbálni a cserkészmódszert, az ő rendelkezésükre áll a kiscserkész és cserkész mintatábor, amelyeknek idén 96 résztvevője van.

„Nagyon örülünk annak, hogy az évek óta következetesen folytatott nevelőmunkánk gyümölcse beérik. Gyakorlatilag az, hogy ennyivel megnő a különböző vezetőképzést végzett fiatal vezetőink száma, azt is jelenti, hogy az új cserkészévben még több őrs és cserkészközösség indulhat” – mondta Balogh Gábor, az SZMCS vezetőképzésért felelő koordinátora.

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségről

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség 1990. március 11-én alakult újjá, jelenleg közel 1400 tagot számlál. Az elmúlt közel három évtized alatt Szlovákia legnagyobb magyar gyermek- és ifjúságnevelő szervezetévé nőtte ki magát. Gyermekekkel és fiatalokkal egyaránt, heti szinten önkéntes nevelőmunkát folytat. Évente több országos rendezvényt szerveznek, 2017 nyarán pedig kiemelt rendezvényeként megszervezte az egész tagságot megmozgató összmagyar Szövetségi Nagytábort. A cserkészcsapatokban hónapról hónapra több száz gyermek számára teszik lehetővé a játszva fejlődés élményét.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kizárhatja a Fideszt az Európai Néppárt

A politológus szerint Bugár nem fog visszalépni

Éjfélig váratta a pozsonyi közénséget Nicki Minaj, majd közölte: a koncert elmarad

Menyhárt azt mondja, nehezebb volt visszalépni, mint elindulni

Trump megkapta a legrosszabb színésznek járó díjat

VIDEÓ: Feláldoztak öt tevét a sámánok, hogy még erősebb legyen Oroszország

Legfrissebb galériák
Olvasta már?