Végéhez közeledik a Betlehemi Békeláng idei útja Szlovákiában

Betlehemi Békeláng

Végéhez közeledik a Betlehemi Békeláng idei útja Szlovákiában, amelyet már közel 200 településre juttattak el cserkészeink. Évről-évre egyre több család, közösség várja a lángot Szlovákia magyarlakta településein, és a cserkészek nagy örömmel tapasztalták idén, hogy egyre többen vannak, akik nemcsak fogadják, hanem tovább is adják egymásnak a béke szimbólumát. Így minden évben egyre több otthont világít be a Betlehemből érkezett békeláng.

Országszerte rengeteg közösség várta már a láng érkezését, amely az utóbbi évtizedekben a karácsony elmaradhatatlan részévé nőtte ki magát. A cserkészek autóval és tömegközlekedéssel vitték a lángot egyik helyről a másikra, sok településen – általában ott, ahol cserkészcsapat működik – pedig nem ritka, hogy kisebb csoportokban, gyalog, verseket mondva és énekelve vitték el ezt a csodás szimbólumot fiataljaink a felvidéki magyar otthonokba. A lángosztásban a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség együttműködött a Szlovák Cserkészszövetség tagjaival is, lévai cserkészeink vonaton vitték a békelángot, bekapcsolódva ezzel a szlovák cserkészek vasúti lánghordásába, szepsi és kassai cserkészeink pedig a gyorsvonattal érkező lángvivő szlovák cserkészektől vették át azt. A legkeletibb lángátadás pedig idén Nagykaposon volt, ahol a helyi, frissen újjáalakult cserkészcsapat képviselői adták át a békelángot a helyi közösségnek.

„A karácsonyi időszakban különösen büszke vagyok arra, hogy cserkész lehetek. Látom, hogy az emberek mekkora örömmel fogadnak bennünket otthonukba, hogy átvegyék tőlünk a béke lángját. Szerencsére, sokan nem elégednek meg azzal, hogy hozzájuk már megérkezett a láng, hanem továbbadják azt rokonaiknak, barátaiknak, szomszédaiknak. Azt gondolom, hogy pont ez az egyik legmélyebb üzenete ennek a tradíciónak: nem szabad megelégedni azzal, hogy nálunk már ott lobog a mécses, hogy mi már befogadtuk a béke üzenetét, hiszen könnyen tovább tudjuk adni a béke gondolatát és szimbólumát környezetünknek. A Betlehemi Békeláng által bárki lehet a béke hírnöke” – mondta Gál Erik, az SZMCS elnöke.

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség küldöttsége december 14-én Bécsben vette át a Betlehemi Békelángot a nemzetközi átadóünnepségen, majd másnap Pozsonyban, a központi lángátadón adták tovább a béke szimbólumát a cserkészcsapatok képviselőinek és az érdeklődőknek. A láng innentől kezdve megkezdte hosszú útját Szlovákia minden magyarlakta területére, ezzel párhuzamosan pedig szlovák cserkésztestvéreink is elvitték a béke szimbólumát az ország más területeire, egyebek között a Lomnici-csúcsra is.

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség 28. alkalommal kapcsolódott be a béke lángjának terjesztésébe. A láng idei útja és az átadások legszebb pillanatai megtekinthetők a Betlehemi Békeláng honlapján, vagy a közösségi média csatornáinkon:
Honlap: lang.szmcs.sk
Facebook: www.facebook.com/betlehemilang/
Instagram: www.instagram.com/betlehemilang/

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kíván a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!