Régió

Régiófotó: A nagytárkányi templom

Nagytárkány | A pápai tizedszedők 1332 és 1337 között készült feljegyzéseiben szerepel egy Boldogasszonynak szentelt nagytárkányi templom. Erről azonban nem tudunk sokat, csak annyit, hogy közel volt a Tisza akkori fő medréhez, vagyis valahol a község délkeleti részén állt.
author
Leczo Zoltán

2019. január 30. 12:31

nagytárkányi templom
Leczo Zoltán felvételei

Bogoly János Templomaink című könyve szerint a protentantizmus megjelenése után a nagytárkányi római katolikus templom is református lett. Valamikor a 18.  század első felében, az ellenreformáció következményeként a római katolikusok visszavették. A templom azonban később elpusztult, egy 1733-as jegyzőkönyv viszont már egy új építéséről is szól.

„A Tisza áradásaiban rommá lett régi egyház helyett újabban báró Sennyei Imre szülőatyja, báró Sennyei István halálának kegyes emlékezetére kápolnát emelt új nagytárkányi kastélya közepén.“

Ez a kápolna, mely a mai templom magját képezi, 1724-ben épült fel a vár részeként, annak keleti falánál. A kápolna építésekor felhasználták a már romos korábbi templom köveit is. Ez a 19. század végéig szolgálta templomként a helyi római katolikus közösséget, és még akkor is fennmaradt, amikor a várkastély már elpusztult. 1894-ben Mailáth József kegyúr, megtartva a kápolnát, azt körbeépíttette a várkastély köveinek felhasználásával, és  egy eredeti alakú, toronnyal ellátott, szép templomot hozott létre. Mai alakját lényegében akkor nyerte el.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A két ország külügyminisztere tegnap nem kereste egymás tekintetét. A felmerülő ellentétek miatt korábban nem írták alá a szlovák–magyar vegyes bizottság ülésének jegyzőkönyvét sem. (Somogyi Tibor felvétele)

Káčer Beneš-ügyben csúsztatott: nem a földtulajdonosok pereltek

pénz euró

Uniós pénzből dotálják az energiaárakat

taksonyi mézeskalács falu

Illatos, mesés kiállítás

Vb-2022 – Brazília parádés első félidővel a nyolc között

Vb-2022 – Brazília parádés első félidővel a nyolc között

Új Szó

Miről ír a keddi Új Szó?

f

KVÍZ: Felismered az állatot csupán a szeme alapján?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.