Régiófotó: A nagytárkányi templom

nagytárkányi templom
Nagytárkány |

A pápai tizedszedők 1332 és 1337 között készült feljegyzéseiben szerepel egy Boldogasszonynak szentelt nagytárkányi templom. Erről azonban nem tudunk sokat, csak annyit, hogy közel volt a Tisza akkori fő medréhez, vagyis valahol a község délkeleti részén állt.

Bogoly János Templomaink című könyve szerint a protentantizmus megjelenése után a nagytárkányi római katolikus templom is református lett. Valamikor a 18.  század első felében, az ellenreformáció következményeként a római katolikusok visszavették. A templom azonban később elpusztult, egy 1733-as jegyzőkönyv viszont már egy új építéséről is szól.

„A Tisza áradásaiban rommá lett régi egyház helyett újabban báró Sennyei Imre szülőatyja, báró Sennyei István halálának kegyes emlékezetére kápolnát emelt új nagytárkányi kastélya közepén.“

Ez a kápolna, mely a mai templom magját képezi, 1724-ben épült fel a vár részeként, annak keleti falánál. A kápolna építésekor felhasználták a már romos korábbi templom köveit is. Ez a 19. század végéig szolgálta templomként a helyi római katolikus közösséget, és még akkor is fennmaradt, amikor a várkastély már elpusztult. 1894-ben Mailáth József kegyúr, megtartva a kápolnát, azt körbeépíttette a várkastély köveinek felhasználásával, és  egy eredeti alakú, toronnyal ellátott, szép templomot hozott létre. Mai alakját lényegében akkor nyerte el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?