Randalírozó fiatalok miatt panaszkodnak az új benzinkút közelében élő királyhelmeciek

benzinkút helmec
Királyhelmec |

Közel két éve okoz álmatlan éjszakákat a Királyhelmecen található Kerti, Bolyi és Szentesi úton élő lakosoknak az az újonnan felépített benzinkút és autómosó, illetve a hozzá tartozó parkoló, melynél – a helyiek elmondása szerint a hét túlnyomó részében fiatalok gyülekeznek és törik meg a csendet. Az éjszakába nyúló folyamatos randalírozás miatt a közeli lakosok két éve kérik a város segítségét az ügyben, napokkal ezelőtt pedig egy petíciót is benyújtottak, melyben a probléma mihamarabbi orvoslására szólítják fel az érintett feleket.

A Bodrogköz központi városában jelenleg két benzinkút működik: az egyik már szinte évtizedek óta a város működésének részét képezi, azonban a város lakott területén kívül, a Nagykapos felé vezető fő útvonal mentén üzemel, a másikat pedig nagyjából két évvel ezelőtt építették fel annak a Bolyi és a Szentesi utaknak a kereszteződésében, melynek közvetlen közelében szinte minden irányban lakott családi házak állnak. Annak ellenére, hogy az utóbbi helyén már a szocializmus idején is benzinkút működött, de azt a kilencvenes években bezárták és lebontották, a világjárvány idején felépített és nagyjából egy-másfél éve beindított , most a Shell multinacionális olajvállalat neve alatt működő benzinkút és a hozzá tartozó autómosó és a hozzá tartozó tágas parkoló a helyiek elmondása szerint folyamatos problémát jelent a közelben lakóknak.

Folyamatos randalírozás  

Ahogy azt Leczo Zoltán, a királyhelmeci önkormányzat kommunikációért felelős szakembere az Új Szónak elmondta, a lakosokat igazából nem a benzinkút működése és az általa biztosított szolgáltatások, hanem a vele járó zaj és az éjszakánként ott gyülekező tömeg, nem utolsó sorban pedig a tőlük eredő ricsaj zavarja. „A lakosok már többször is panaszt tettek a hivatalban, de a városi rendőrség segítségét is számtalanszor kérték. Mivel egy olyan vállalkozásról van szó, amely a nap 24 órájában a vevők rendelkezésére áll, a város vezetése az érvényben lévő törvények értelmében nem korlátozhatja a benzinkút működését. A mellette működő autómosó és a hatalmas parkoló esete már más, ugyanis a lakosok elsősorban az ott gyülekező fiatalokra panaszkodnak. A közelben élők elmondása szerint késő éjszaka is hangoskodnak, bömböltetik a zenét, túráztatják a kocsik motorját és olyan dolgokat csinálnak, amitől nem tudnak nyugodtan aludni. Értjük a lakosok panaszát, ezért a helyzet orvoslása érdekében már napokkal ezelőtt írásos levelet küldtünk a benzinkút mostani működtetőjének, a varannói CS Hlavat s.r.o.-nak, illetve a benzinkút építtetőjének és első tulajdonosának, a leleszi székhelyű NPspol s.r.o.-nak, amely tudomásunk szerint jelenleg is az autómosó működtetéséért felelős” – közölte lapunkkal Leczo Zoltán. A szóban forgó varannói vállalat képviselője telefonos megkeresésünkre csak annyit mondott, hogy a levelet megkapták, de jelen pillanatban nem foglalhatnak állást az ügyben. „A benzinkút üzemeltetőjeként nem nyilatkozhatunk, a hozzánk beérkezett írásos felszólítást már továbbítottuk a Shell vezetéséhez” – közölte lapunkkal a CS Hlavat képviselője.

királyhelmec kut

Még több zaj

Pataky Károly megyei alelnök, Királyhelmec polgármestere is megerősítette lapunknak, hogy a benzinkút közelében élők nagyjából egy héttel ezelőtt nyújtottak be a hivatalba egy petíciót. „Múlt hét hétfőn találkoztunk a petíciós bizottság tagjaival, akik többször is hangsúlyozták a probléma súlyát. Az első levelet 2021-ben nyújtották be a hozzánk, de a Shell olajvállalat vezetésének is levelet küldtek, azonban tőlük nem kaptak választ. A benzinkút régi tulajdonosát, az NPspol-t már az első panasz beérkezése után felszólítottuk, de azt követően nem sokkal a Shell nevet vette fel. A benzinkút működését természetesen nem korlátozhatjuk, de felszólítottuk őket, hogy tegyenek meg mindent az éjszakai randalírozások leállítása érdekében. Az autómosó esetében pedig azt kértük, hogy szüntessék be az üzemeltetését este tíz és reggel hat óra között. A lakosok kérelme teljesen jogos, tisztában vagyunk a probléma forrásával. Ha a közeli szomszédok a helyszínre riasztják a rendőröket, a fiatalok egy időre elvonulnak, majd később visszajönnek. Az éjszakai csendháborítás kellemetlen, nem beszélve arról, hogy a nyári hónapokban sokan nyitott ablakok mellett aludnak, s úgy még jobban hallani a zajt” – közölte lapunkkal Pataky, aki úgy véli, hogy az autómosó üzemeltetőjével valószínűleg sokkal könnyebb lesz megegyezni, mint a benzinkútéval. „Úgy tudjuk, hogy az ilyesfajta problémával nemcsak a királyhelmeciek küzdenek, hanem számtalan más szlovákiai város lakosa is. A probléma egyébként nem új keletű városunk területén. A nyári hónapokban a városban működő szórakozóhelyekkel és kulturális központokkal általában közös megegyezés alapján meghosszabítjuk a nyitvatartási órákat, hogy a szórakozni vágyók kedvébe járjunk. Ez azonban folyamatos problémákat hoz magával, a belvárosban élők a zaj miatt panaszkodnak, még annak ellenére is, hogy mindössze néhány nyári éjszakáról van szó” – tette hozzá a város polgármestere.

Senkire sem hallgatnak

Mivel kétgyermekes családapaként nem igazán akad időm arra, hogy a benzinkúton a randalírozó fiatalokra várjak egy-egy rövid nyilatkozat reményében, helyi ismerősök, valamint a közösségi média különféle csoportjain keresztül próbáltam megszólítani őket, de sajnos senki sem volt hajlandó reagálni a kérdésekre. Binová Denisa királyhelmeci lakos, a petíció egyik kezdeményezője azonban elmondta, hogy a közelben élők már azon meglepődtek, hogy a benzinkút építéséről senkit sem értesítettek, senki véleményét nem kérték ki.Fontos megemlíteni, hogy mi nem a benzinkút működése ellen vagyunk, hiszen ez a szakasz mindig is forgalmas volt, hanem minket inkább az zavar, hogy a fiatalok visszaélnek a parkoló és az autómosó adotta lehetőségekkel, olyan ricsajt vernek, hogy azt nem lehet józan ésszel kibírni. Nincsenek ránk figyelemmel, és csodálkoznak, amikor az itt élők emiatt felháborodnak. Ha most ilyen hangosak az éjszakák, milyenek lesznek majd a nyári szünidőben? Nekünk elsősorban azzal van gondunk, hogy az emberek, akik ott tartózkodnak, nem tankolni, sőt nem is autót mosni jönnek, hanem csak ott parkolnak és hangoskodnak. Senki nem tesz semmit az ellen, hogy mi történik a parkoló területén. A városi rendőrséget egyébként meg kell dicsérni, mert akár hányszor betelefonáltunk, mindig kijöttek és megpróbálták oldani a problémát, ugyanakkor a helyzet megoldásáért szerintünk teljes mértékben a benzinkút működtetője a felelős. Helyezzenek ki egy jelzőtáblát a parkolás idejének limitálása céljából, vagy zárják be estére. Ezzel megoldódna a probléma” – mondta Binová Denisa. A szóban forgó petíciót nagyjából 150 helyi lakos írta alá, de olyanok is támogatják a tiltakozó jellegű kezdeményezést, akik más településeken élnek, mert értesültek a problémáról. A Bolyi, Szentesi és Kerti úti lakosok 2021 második felében juttatták el a városi önkormányzathoz az első panaszlevelet, a város akkor fealájnlotta, hogy megerősítik a városi és az állami rendőrség ellenőrzéseit.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?