Piknik az anyatejes táplálásért

(a szerző felvétele)
Dunaszerdahely |

Augusztus 1-je az anyatejes táplálás világnapja, és ezért augusztus első hetét a szoptatás hetének hívjuk. A kitűzött cél szerte a világban a tudatos és természetes gyermeknevelés.

Édesanyák, valamint leendő édesanyák jöttek el a dunaszerdahelyi kórház által szervezett piknikre, melyet az anyatejes táplálás világhetének alkalmából rendeztek. Idén az időjárás is megengedte, hogy a szabadban piknikezzenek a résztvevők. A kórház szeretné ilyen formában is felhívni a figyelmet a szoptatás fontosságára, egyben teret adni a kismamáknak a találkozásra és a tapasztalatcserére. A rendezvény lebonyolításában most is oroszlánrészt vállalt a kórház újszülöttosztályának szoptatási tanácsadója, Morvay Iveta. Megtudtuk, hogy már 2017 óta szervez hasonló összejöveteleket, ahol kötetlen formában tudnak az anyukák kérdezni, megosztani egymással a tapasztalataikat és oktató előadásokat hallgatni.

Régóta foglalkozom szoptatási tanácsadással, segítettem a professzionális laktációs képzés programjának összeállításában is, ami komoly előképzettséget igényel. Az osztályon a 2000-es évek vége óta foglalkozom szaktanácsadással. Örülök, hogy mostanra a piknik ötlete elterjedt és más kórházak is átvették. Az elmúlt két év a mi dolgunkat is megnehezítette, de online és telefonon itt voltunk és segítettünk az anyukáknak. Jó érzés, hogy ilyen szép számmal eljöttek, kórházunkban ugyanis a romló járványhelyzet miatt tilos a látogatás, és nem tudjuk, mit hoz az ősz. Ugyanakkor ha bármilyen probléma merül fel a szoptatás során, osztályunkra vissza tudnak jönni az anyukák, minden szerda délután állunk a rendelkezésükre

– mondta Morvay Iveta. A piknik reggeltől délig tartott, a szervezők mindenre gondoltak, sátorra, pokrócra, székekre és frissítőröl, ajándékról is gondoskodtak. Közben Iveta bemutatta a szoptatás alatti helyes testtartást, különböző praktikákat osztott meg a résztvevőkkel, átismételte a szülésfelkészítőn mondottakat. Válaszolt, akinek kétségei és elakadásai voltak, és biztatott minden jelenlévő anyukát, hogy nem szabad feladni az elején. A laktációs tanácsadó hangsúlyozta, hogy a szoptatás ideje alatt mindig a csecsemő legyen a fókuszban. Figyelmet kell fordítani a táplálkozásra, a testi – lelki állapotukra és megfogadni a szakemberek tanácsait. Elmondta, a csecsemők természetes táplálása azért is fontos, mert az anyatej mikrobiomja védi az anyát és a csecsemőt is a fertőzésektől. Nagy teher hárul a frissen szülő édesanyákra, akik szeretnék jól ellátni a feladataikat otthon, vezetni a háztartást, megfelelni minden fronton, közben ellátni és reagálni a csecsemő igényeire. Morvay Iveta aláhúzta:

Fontos a gyermekágyi időszak betartása, azalatt a hat hét alatt bőven kijut a nehéz helyzetekből és a krízisekből az édesanyáknak. Eleget kell pihenni és aludni, ha fáradtabb az anya, kevesebb a tej is. Az elején az éjjeli szoptatást nem lehet megúszni.

Megosztotta továbbá, mik az anyatej tárolásának szabályai hazánkban, a mélyhűtős tárolás esetében egy hónap, hűtős tárolás esetében 24 óra. Figyelmeztett, a fertőzések elkerülése érdekében nem ajánlott a bérszoptatás, mégha közeli ismerősről van is szó. Ami az ajánlott anyatejes táplálás időtartamát illeti, a csecsemő egy éves kora előtt nem beszélünk természetes leválasztódásról. Ez a bevett szokás és az ajánlott standard. Ezen a héten a Svet zdravia kórházcsoporhoz tartozó többi kórházban is zajlik hasonló piknik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?