Régió

Petőfi-Tompa Országos Seregszemle kiváló szervezéssel, tehetséges előadókkal

Érsekújvár | „Profi szervezés, kirobbanó tehetségek, érzelmi hullámvasút. Néhány produkciótól még most is könny gyűlik a szemembe. Elképesztő élmény volt” – így jellemezte a Petőfi-Tompa Országos Seregszemle mindent eldöntő szombati napját H. Nagy Péter irodalomtörténész, egyetemi tanár, aki köszönetet mondott, hogy részt vehetett a zsűri munkájában.
author
Száz Ildikó

2022. május 29. 12:08

Érsekújvár
- Száz Ildikó felvételei

Vendégségben Érsekújvárban

Május 26-án a Komáromi Jókai Színház előadását, a Mátyás sípja zenés mesejátékot tekinthették meg a régióbeli alapiskolás tanulók. Május 27-én nagy sikere volt a koncertnek, amelyen közreműködött a Kor-Zár együttes és vendégeik, fellépett a KicsiHang együttes és a Ketten együttes, azaz Göbő Anna és Sándor. Ugyancsak nagy volt az érdeklődés Strba Sándor érsekújvári helytörténész izgalmas városnéző sétája iránt. Priskin Zoltán, a Czuczor Gergely Alapiskola igazgatója elmondta, a verseny napján játszóházat nyitottak az országos megmérettetés résztvevőinek, és Badin Ádám bábművész előadását tekinthették meg a gyerekek, és az iskolaudvaron gyakorló íjászok is bemutatót tartottak.

Érsekújvár

A rendezvény főszervezője a Csemadok Országos Tanácsa volt, amelyhez csatlakozott a Csemadok Érsekújvári Területi Választmánya, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, valamint a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége. Sztruhár Izrael Diána a Csemadok országos elnökségének tagja, a Csemadok Érsekújvári Területi Választmányának elnöke remek csapattal dolgozott, szervezőtársa volt Ozsvald Norbert alelnök, Neszméri Tünde a Csemadok országos elnökségi tagja és Danczi József, a Csemadok Érsekújvári Alapszervezetének elnöke. A versenyt és az esti eredményhirdetést élő adásban közvetítette a Visual Team csapata, élén Stugel Tiborral. Az adásokat az érdeklődők utólag is megtekinthetik a Csemadok közösségi oldalán.

Jövőre jubilál a rendezvény

Nagyon örültem a hírnek, hogy a Csemadok Érsekújvári Területi Választmánya és helyi szervezete vállalta a szervezést, és ha ők valamit vállalnak, akkor azt meg is csinálják! Rimaszombatban a kultúrház felújítása miatt erre idén nem lett volna lehetőség, az előző két évben a koronavírus járvány miatt maradt el a verseny. A Petőfi bicentenárium miatt úgy döntöttünk, Tompa-Petőfi országos seregszemlét rendezünk, így megmaradhat a folytonosság. A Tompa Mihály országos, harmincadik jubileumi versenyét már reményeink szerint Rimaszombatban tartanánk. Szeretném, ha minél több lehetőséget kapnának a versmondók, a prózamondók. Több ezer jelentkezőnk volt, a pedagógusokkal, a családtagokkal, a barátokkal együtt ez a verset, az irodalmat kedvelők nagy ünnepe. Külön öröm számomra, hogy élő adásban közvetítették ezt a szenzációs programot, így egy igazi közös ünnepünk volt!„ – nyilatkozta lapunknak Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke.

Érsekújvár

H. Nagy Péter elmondása szerint: „A verset a nyelv funkcióteljességeként határozhatjuk meg, amely elválaszthatatlan az újramondástól és minden előadásban ott van egy személyiség is, meg egy másik szerepkör, amelyet az értelmezés felépít.” Az irodalomtörténész szerint így az emlék még élesebb marad, hiszen egy-egy vers vagy prózai alkotás felidézi majd a megszólaltatóit is.

A költők révészekre várnak

Az ünnepélyes eredményhirdetésen családias hangulat uralkodott, Ozsvald Norbert, a Csemadok Érsekújvári Területi Választmányának alelnöke és fia Ozsvald Damián citeráztak, énekeltek. Damián egykor szintén eredményesen szerepelt a szavalóversenyeken, jelenleg a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium dráma tagozatán tanul és a gála műsorvezetőjeként is remekül helytállt.

Érsekújvár

Gál Tamás színművész, a Komáromi Jókai Színház igazgatója, a rendezvény fővédnöke elmondta, a nagyszerű költők szegényebbekké válnának, ha nem lennének a révészek, a versmondók, előadók, akik átviszik a túlsó partra a verset. Elenyésző azon nemzetek száma, ahol még versmondó versenyeket rendeznek, tette hozzá Gál Tamás, és felhívta a versenyzők figyelmét arra, hogy hamarosan válogatás indul a színházban a Pál utcai fiúk előadására. Arra kérte az ország legtehetségesebb fiataljait, hogy jelentkezzenek. A rendezvényt pénteken megtisztelte jelenlétével Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere, és a szombati gálán részt vett Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke, Bolya Szabolcs megyei képviselő, Peternai Zsuzsanna az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium és Priskin Zoltán az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola igazgatója, valamint Madarász Veronika, az Érsekújvári Művészeti Alapiskola igazgatója és Mézes Rudolf a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének az elnöke. Az ünnepélyes kiértékelést követően a közönség számára ismét előadták verseiket, prózáikat az egyes kategóriák győztesei, a szervezők köszönőlevéllel értékelték a zsűri munkáját. Vers kategóriában Borsó Ákos, Csanaky Eleonóra, Hrbácsek Magdolna, Bárdos Ágnes, Culka Ottó és Tóth Zsóka zsűrizett. Próza kategóriában H.Nagy Péter, Holka Gizella, Varga Emese, valamint Mokos Attila, N. Tóth Anikó és Tóth Zsuzsanna értékelték a versenyzőket.

Érsekújvár

Csémy Éva képzőművész saját készítésű mandalát adott át különdíjként a versenyen és elmondta, rendkívül szerencsésnek tartja, hogy az érsekújvári szervezők felvállalták a rendezvényt, rendkívül jó érzéssel tölti el, hogy a szülővárosában valósult meg a vers és a próza országos ünnepe.

Eredmények kategóriák szerint

Próza 1. kategória

 1. Naňo Konrád - Alapiskola Marcelháza

 2. Katona Lilianna - Móra Ferenc Alapiskola, Nyékvárkony

 3. Nagy Hanna Napsugár - Móra Ferenc Alapiskola, Nyékvárkony

Különdíj: Schulcz Viktor, Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola, Ipolyság.

Különdíj a csehszlovákiai szerző művét előadó versenyzőnek: Kasznár Napsugár Gabriella, Eötvös utcai Alapiskola, Komárom.

Érsekújvár

Próza 2. kategória

 1. Bittera Sophie Iman, Alapiskola és Óvoda, Pozsonypüspöki

 2. Sztruhár Mátyás, Ady Endre Alapiskola, Párkány

 3. Horňák Júlia, Alapiskola, Buzita

Különdíj: Mács Arina Sára, Tompa Mihály Alapiskola, Rimaszombat és Reitzner Dorka, Márai Sándor Gimnázium és Aiapiskola, Kassa.

Próza 3. kategória

 1. Majer Jázmin, Eötvös utcai Alapiskola, Komárom

 2. Bitter Karolina, Pongrácz Ágoston Alapiskola, Negyed

 3. Gerencséry Erik, Alapiskola Marcelháza

Különdíj: Márta Csongor, Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola, Kassa, Šillo Dominik, Szenczi Molnár Albert Alapiskola és Varga Zsenett, Alapiskola-Buzita.

Próza 4. kategória

 1. Képeš Lóránt, Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola, Kassa

 2. Daru Csenge, Kodály Zoltán Gimnázium, Galánta

 3. Molnár Karolina, Magán Szakközépiskola, Gúta

Érsekújvár

Próza 5. kategória

Különdíjas: Matyó Jázmin, Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem

Vers 1. kategória

 1. Gál Virág Anna, Tarczy Lajos Alapiskola, Hetény

 2. Kosorín Dalma, Juhász Gyula Alapiskola, Léva

 3. Noé Zoé, Eötvös utcai Alapiskola, Komárom

Különdíj: Páll Fanny Blanka, Alapiskola és Óvoda, Almágy.

Vers. 2. kategória

 1. Szabó Sophia Léna, Selye János Gimnázium, Komárom

 2. Bari Nicolas Filip, Alapiskola, Nagydaróc

 3. Bukovszky Borbála, Kossányi József Alapiskola és Óvoda, Szentpéter

Különdíj: Ladányi Viola, Marianum-Egyházi Iskolaközpont, Komárom. Különdíj a csehszlovákiai szerző művét előadó versenyzőnek: Néma Noel, Felsőszeli Széchényi István Alapiskola.

Vers 3. kategória

 1. Szőcs Eszter, Kodály Zoltán Alapiskola-Galánta

 2. Antal Dávid, Alapiskola, Bély

 3. Sebestyén Sára, Marianum-Egyházi Iskolaközpont, Komárom

Különdíj: Babindák Jázmin, Baross Gábor Alapiskola, Csata.

Vers 4. kategória

 1. Szalay Mátyás, Selye János Gimnázium, Komárom

 2. Gál Sára, Kodály Zoltán Gimnázium, Galánta

 3. Bukovszky Dorottya, Kodály Zoltán Gimnázium, Galánta

Különdíj a csehszlovákiai szerző művét előadó versenyzőnek: Jančík Dóra, Selye János Gimnázium, Komárom, valamint Bedecs Patrik, Kodály Zoltán Gimnázium, Galánta és Nagy Kinga, Selye János Gimnázium, Komárom.

Érsekújvár

Vers 5. kategória

 1. Sándor Ágnes

 2. Bohák Anikó

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Indiában a BA.5-ös alvariánssal szemben már dominánssá vált a BA.2.75-ös mutáció, amelyet a sajtóban gyakran csak „kentaur változatként” emlegetnek. Az egészségügyi minisztérium szerint jelenleg ez a mutáció a legesélyesebb jelölt arra, hogy kiváltsa az ő

Újabb hullámot okozhat az omikron új mutációja?

bérlakás

Érdeklődés van, de elérhető bérlakás nincs

Eduard Heger

Heger megerősítette: Szombaton tartják a koalíciós megbeszélést

árvíz k

Viharokra és áradásokra figyelmeztetnek!

Új Szó

Miről ír a keddi Új Szó?

kvízy

KVÍZ: Még csak hétfő van! Indítsd be az agyad a következő kérdésekkel!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.