Régió

Petícióban követelik az orvosi ügyelet visszaállítását Léván

Léva | Eddig több százan írták alá azt a petíciót, amelyben a lévai és régióbeli lakosok tiltakoznak a sürgősségi betegellátás megszüntetése ellen.
Száz Ildikó

2019. január 3. 17:15

A betegeknek jelenleg több kilométert kell utazniuk, hogy megfelelő ellátást kapjanak (A szerző illusztrációs felvétele)    

A sürgős orvosi ellátásra szorulók közül sokan Aranyosmarótra, Nyitrára vagy Érsekújvárba voltak kénytelenek utazni az ünnepek alatt. Szerezzük vissza a lévai sürgősségi betegellátást a felnőttek számára, olvasható a petícióban, amelyben kérik a panaszosos, hogy a lévai és a környékbeli orvosok vállaljanak ügyeletet. Követelik továbbá, hogy nyissák meg ismét az éjszakai orvosi ügyeletet, és hogy a lévai kórház vezetésének legyen beleszólása a sürgősségi betegellátás működtetésébe. A tiltakozók kérik, hogy Nyitra megye önkormányzata a lévai képviselőkkel, valamint a környező községek önkormányzatával közösen találjon hatékony megoldást a problémára. A lévai alakuló ülésen a testület foglalkozott a lakosokat aggasztó problémával. Szó volt arról, hogy 2017-től már nem kötelezhetők az orvosok az éjszakai ügyeletre, önként vállalt plusz feladatról van szó. Sokan a korukra vagy az egészségi állapotukra hivatkozva nem vállalnak ügyeletet. Azok a képviselők, akik az elmúlt választási időszakban is tagjai voltak a testületnek, elmondták, egy évvel ezelőtt részt vett az egyik önkormányzati ülésen a kórházat üzemeltető Agel társaság képviselője. Akkor szó volt arról, hogy minden évben legalább egy alkalommal továbbra is jelen lesz valaki a társaságtól a testületi üléseken, hogy tárgyaljanak a problémákról. Ján Krtík, Léva polgármestere elmondta, a városnak nincs lehetősége a kialakult helyzet orvoslására, mégis kötelességének érzi védeni a lakosok érdekeit, ezért tárgyalnak a megyével.

A járási székhely vezetését decemberben tájékoztatták a megye egészségügyi kérdésekkel foglalkozó szakemberei arról, hogy még hátravan a fenntartó által meghirdetett versenypályázat harmadik fordulója. Ezt követően a megye a versenypályázatra jelentkezők közül választja ki azt a társaságot, amely vállalja a sürgősségi betegellátás üzemeltetését Léván.  

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nincs elegendő állás a főiskolát végzetteknek

Meghalt Karl Lagerfeld

A rozsnyói Farkaš Henrietta kapta a sportolók Oscar-díját

A kormányfő tárgyalóasztalhoz hívja az elégedetlen gazdák képviselőit

Záróvonalon előzött a sofőr, egy nő életveszélyben van

A fogyasztók fizetik ki az üzletek különadóját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?