Peter Michalovič esztéta: „Érsekújvár mágikus város, itt kezdtem el álmodozni, ismerkedni a művészetekkel”

Érsekújvár
Érsekújvár |

Kivételes tudású, tehetségű személyiségeknek és közösségeknek adták át a városi díjakat a főtéri kultúrházban. Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere beszédében hangsúlyozta, a városi díjakat hagyományosan októberben adják át, 1691-ben Széchényi György esztergomi érsek ebben a hónapban emelte városi rangra Érsekújvárt. Idén hárman kapták meg a Pro Urbe díjat, egy személlyel bővült a város díszpolgárainak sora és tíz polgármester díjat osztottak ki.

Peter Michalovič díszpolgár

Érsekújvár képviselő-testülete a szeptember 27-i határozatában a 2023-as évi díszpolgári címet Peter Michalovič professzornak, jeles filozófusnak, esztétának, pedagógusnak, kurátornak ítélte oda. Művészetfilozófiát, esztétikát tanít a Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karának Esztétika Tanszékén. Számos monográfi8ja jelent meg, köztük Rudolf Fila és Ivan Csudai képzőművészekről, és mintegy négyszáz tanulmány szerzője, kiállítások szervezője.

Mágikus város Érsekújvár, itt kezdtem el álmodozni, itt láttam az első alkotásaikat azoknak a művészeknek, akikkel később együttműködtem. Végtelenül hálás vagyok, hogy Érsekújvár kultúrváros, ahol jó emberek élnek, szlovákok, magyarok, romák, zsidók, protestánsok, katolikusok. A művészet minden területéről találnánk érsekújvári származású alkotókat”

hangsúlyozta Peter Michalovič a díszpolgári díj átvételekor.

Pro Urbe díjazottak

Elsőként Jaromír Likér orvost részesítették Pro Urbe díjban, aki a bemutatkozó videóban elmondta, körzeti orvosként 33 dolgozik az érsekújvári rendelőintézetben. Nagyon szereti a munkájában azt, hogy személyes, sokéves kapcsolata van a betegekkel, minden alkalommal figyelembe veszi a testi tünetek mellett a lelki gondokat is. Emellett tudományos munkát végzett, aminek köszönhetően a magas vérnyomásban szenvedőkön és a magas koleszterin szinttel élőkön hatékonyabban tud segíteni. Városi díjat vehetett át Kiss József az Érsekújvári Művészeti Alapiskola egykori zongora tanára, aki helyett nővére vette át a rangos elismerést, mondván, egyik lapban Érsekújvár Chopin-jének is nevezték Kiss Józsefet. 2023-ban Pro Urbe díjat kapott Magdaléna Klobučníková, a Zmeták Ernő Galéria korábbi igazgatója, számos kiállítás szervezője, jeles érsekújvári képzőművészek népszerűsítője. Intézményük idővel saját épületet kapott, ahol állandó kiállításokat nyitottak, és 2013-ban az Év Galériája címet nyerték el. Az idén hetvenéves díjazott aktívan részt vett az elmúlt négy évben, Juraj Meliš alkotó tanítványainak megszólításával, a szabadtéri szoborpark kialakításában.

Polgármesteri díjazottak

Dominik Malík édesapja vette át a 2023. január 9-én született gyermeke nevében a polgármesteri díjat. További kilenc egyént és közösséget díjaztak. Köztük Bartal Károly Tamás atyát, akit 1958. június 29-én szenteltek pappá, 1976-ban az érsekújvári egyházközösség tiszteletbeli esperesévé, 1977-ben az érsekújvári plébánia vikáriusává nevezték ki. 1979-ben belépett a premontrei szerzetesrendbe, majd a pozsonyi szeminárium rektora lett, 1990-ben a jászói premontrei rend főapátjává választották, szolgált Jászón, Kassán, jelenleg visszavonultan él Jászón. A polgármesteri díjat 90. születésnapja alkalmából kapta az érsekújvári plébánián végzett többéves lelki szolgálatáért. Nevében Nagy Emmanuel atya vette át az elismerést és mondott köszönetet magyar és szlovák nyelven. Polgármesteri díjat kapott Ďurčo Zoltán püspöki helynök, érsekújvári plébános a hetvenedik születésnapja alkalmából, az érsekújvári plébánián végzett lelkipásztori szolgálatáért. Gál Teodóra, az est magyar nyelvű háziasszonya foglalta össze életútját:

„1976-ban szentelték pappá, 1979 és 1981 között a város káplánja volt, 1991-ben került vissza Érsekújvárba, ahol esperes plébánosként tevékenykedett, 2010-ben a magyar hívek lelki gondozásáért felelős püspöki helynökévé nevezték ki a nyitrai egyházmegyében. Munkásságát Érsekújvár városi díjjal is elismerte”.

Ďurčo Zoltán a díjatadón magyarul és szlovákul is köszönetet mondott a város vezetésének és hozzátette, nagyra becsüli a kitüntetést, örömére szolgál, hogy missziójával bekerülhetett ennek a szép városnak az életébe és történetébe. A díjazottak egyike volt Květa Halásová újságíró, írónő, aki alkotásaiban visszatért az anyanyelvéhez és több gyermekkönyvet adott ki ruszin nyelven, az érsekújvári Naše Novosti egykori főszerkesztője hangsúlyozta, rendkívül nagy örömmel tölti el, hogy neve nem merült feledésbe és a város értékeli eddigi munkáját. Elena Šarayová-Kováčová karnagy 2001-ben kapott városi díjat, ezúttal polgármesteri elismeréssel jutalmazták a 80. születésnapja alkalmából a város szülöttét. Több mint negyven éven át vezette a pozsonyi gyermekkart, 1969-ben alapította és karnagyként vezette a női kamaraegyüttest és a szlovák pedagógusok női karát a zeneművészeti főiskola docenseként. A jeles elismerésben részesült továbbá Nagy Mária és Kis Tamás Kristóf táncospár, 16 éve edzenek és táncolnak a Viva tánciskolában, számos országos és nemzetközi díj nyertesei. Idén szeptember 3-án részt vettek a Tíztánc európa bajnokságon, ahol eddigi karrierjük legnagyobb sikerét érték el, a mezőny 43 táncospárja közül az 5. helyen végeztek, polgármesteri díjat a tánc sportban elért kiváló eredményekért és Érsekújvár sokéves képviseletéért kapták. Nagy Mária és Kis Tamás Kristóf köszönetet mondtak a tánciskolának, a támogatóiknak és a szüleiknek. Polgármesteri díjat kapott Peter Ranto városvédő, értékmentő, aki figyelmeztette a várost a híres erőd emlékére épített Fogd bástya kedvezőtlen állapotára, majd saját kezdeményezésre, a várossal és a műemlékvédelmi hivatallal együttműködve szakszerű mentési munkálatokat végzett saját költségen. A polgármesteri díjazottak között volt az érsekújvári Seit Kft. csapata, a stabil munkaadó aktívan támogatja a segítségre szorulókat és a város sportolóit. Saját költségre biztonságos világítótesteket helyezett a Bethlen Gábor utcai iskolánál és a Folyóparti utcában, a polgármesteri díjat önzetlen segítségükért kapták. Egy városi és egy megyei oktatási intézményt is elismerésben részesített Klein Ottokár polgármester, a hatvan éve alapított Dévény utcai alapiskolát és a 180 éve alapított érsekújvári gimnáziumot.

A díjátadót, a megjutalmazottak Érsekújvárral kapcsolatos megindító gondolatait az Opera Trió hangulatos műsora tette teljessé.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?