Régió

Párkányban két euróval emelkedik a szemétdíj

Párkány | Bár Párkányban az elmúlt két évben 4-ről 21 százalékra sikerült emelni a szelektíven gyűjtött hulladék arányát, a szemétdíj mégis emelkedni fog. 2019-ben 20 helyett évi 22 eurót kell fizetni személyenként a hulladék elszállításáért.
Gulyás Zsuzsanna

2019. január 10. 22:00

Az illeték emeléséről szóló 6/2018-as általános érvényű rendelet eredetileg nem tartalmazta a szemétdíj emelését. Erről a testület külön szavazatott, miután meghallgatták Marian Máčai, a városi hivatal közszolgáltatási és környezetvédelmi szakosztályvezetőjének beszámolóját. Az emelés jóváhagyásához a szavazatok 3/5-os többségére volt szükség. Mivel a feltétel teljesült, a szemétdíj emelése bekerült az általános érvényű rendeletbe is.

A jóváhagyást kisebb vita előzte meg. Szigeti László (MKP) képviselő hozzászólásából kiderült, hogy az díj emelését három tényező – törvényi szabályozás, a közterület-fenntartó vállalat által nyújtott szolgáltatások díjának emelése és a szemétlerakásért fizetett illeték emelése – befolyásolja. Szigeti kérdésére, hogy az összeg a szolgáltatók direktívája alapján vagy tárgyalások nyomán emelkedett-e, Eugen Szabó polgármester elmondta, a közterület-fenntartásért felelős KSOH vállalattal a városnak tíz évre szóló szerződése van, amely pontosan meghatározza, milyen mértékben emelhetik áraikat. Marian Máčai ezt azzal egészítette ki, hogy a garamszentkereszti szeméttelep mostanáig – 2010 óta – nem emelte árait.

Dominika Blaháková független képviselő szerint ellentmondásos, hogy bár sikerült emelni a szeparált hulladék arányát, a lakosoknak mégis többet kell fizetniük a szemétszállításáért. Azt javasolta, az emelés fejében a lakosok kapjanak valamilyen pluszszolgáltatást, például gyakrabban szállítsak el a hulladékot. Konkrét válasz vagy ígéret azonban erre a felvetésére nem hangzott el. Borovič József független képviselő is a hulladék elszállításának gyakoriságát kifogásolta konkrét példaként említve, hogy családi házuktól egyetlen alkalommal sem vitték el a műanyag- és papírhulladékot. Eugen Szabó ezzel szemben állította: náluk nincs ilyen gond. Marian Máčai ezt azzal egészítette ki, hogy az ilyen problémákat azonnal jelezni kell a közszolgáltatási és környezetvédelmi szakosztálynak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Jakubík és Gacsal: „Nem tudjuk, mi történt”

Európai programot!

Kiska pártja szerint Pellegrini az állam ellen vét, ha nem tesz semmit

Lubyová: Az oktatási tárcánál mindig van pénztartalék

FELJEGYZÉSEK ÚTKÖZBEN: Felszámolt temetők VII. / Szarajevó

Magyar arany a szegedi vb-n

Legfrissebb galériák
Olvasta már?