Párkány: aknanyílásra telepített műalkotás

Párkány
Párkány |

Párkánynak az utóbbi időben nincs szerencséje a köztéri műalkotásokkal. Tavaly a Štúr-szobor elhelyezése és felavatása váltott ki országos botrányt, most pedig egy régi, eddig teljesen elhanyagolt, ugyanakkor közismert helyi szobor borzolja a kedélyeket. Ugyanis egy hővezeték-elosztó akna fedelére telepítették, sokak szerint rondán és helytelenül. 

A pontosság kedvéért a Fiatal család című szobor nem a hőakna ajtajára van erősítve, hanem közvetlenül a lelakatolt fedél mellé helyezték. A szobor aljzatát viszont úgy alakították ki, hogy összhatásban és optikailag mégis olyan, mintha az aknaajtó a szobor talapzata volna. Többek szerint ez csúnya és dilettáns megoldás. Így gondolja ezt Fekete László önkormányzati képviselő is, aki még december elején a nyilvános testületi ülésen interpellált a szóban forgó köztéri szobor elhelyezése és kiállításának módja miatt, mondván, ez így teljesen elhibázott, ízléstelen, a szoborhoz és annak alkotójához, de Párkányhoz sem méltó megoldás. Fekete kérte, nevezzék meg a felelősöket, ki adott erre engedélyt, illetve szorgalmazta, hogy az illetékes kulturális, építészeti bizottságok is tárgyalják meg az ügyet. 

Eugen Szabó polgármester erre akkor úgy reagált, nem a városháza rakatta ki oda és így a szobrot, de megkeresi az Enerbyt városi vállalatot. Fekete László az Új Szónak úgy nyilatkozott, a mai napig nem kapott írásos választ a városi hivataltól, épp ezért a következő rendes ülésen ismét interpellálni fog az ügyben. A képviselő ugyanis azt is nehezményezi, hogy a köztéri műalkotásokat nem kezelik rendszerszinten, szerinte építész szakembereknek kéne gondoznia, felügyelnie, véleményeznie. 

Szórád: Erőltetett az ügy

Megkerestük Szórád Györgyöt, az Enerbyt Kft. igazgatóját, mert a szobor jelenlegi helyén, a Párkányi Körzeti Hivatal közelében a hővezeték-akna műszaki berendezéseit a cég kezeli és ellenőrzi. Szórád elmondta, a szoborügy roppant erőltetett és műfelháborodás-gyanús, annál is inkább, mert a Fiatal család című köztéri alkotás évtizedek óta hevert kicsivel odább, piszkosan, madárürülékkel borítva, elhanyagoltan, szinte hulladékként kezelve, mégsem szúrt szemet senkinek, miként az sem, hogy most, kiemelten, az új helyén már több hónapja áll – ehhez képest csak most háborognak miatta. Az igazgató hozzátette, a szobor már az eredeti helyén sem volt igazán jó területen, mert ott is vezetékek húzódnak. Egyúttal megküldte szerkesztőségünknek azt az írásos választ, amit Fekete Lászlónak is elküldött decemberben. A levélben Szórád György kifejti, az Enerbyt 2019-ben cserélte ki a hővezetékeket a körzeti hivatal előtti parkban. A park hátsó, gyomos részén volt a Fiatal család nevű szobor, elhanyagolt, oxidált állapotban, madárürülékkel borítva. Ráadásul a szobrot egy törött betonelemhez rögzítették, megfelelő talapzat és hozzá vezető járda nélkül. A cég megtisztította a szobrot és a hővezetékakna betonfedelére helyezte fel, hogy látható és megközelíthető legyen, hogy rámutassanak a létezésére.

Szórád a levélben hozzáfűzte, a műalkotást egyszerűen rögzítették, így illetékes szerv döntése alapján bármikor, gond nélkül át tudják helyezni. Az igazgató az Új Szónak azt is konstatálta, a hőakna föld feletti kiemeléséhez nem kellett építési engedély, mert egy már létező elosztógödörről van szó, amelyben a műszaki berendezéseket kellett kicserélni, ezért is kellett az egészet magasítani. 

Bizottság alakul 

A párkányi városháza lapunkat arról tájékoztatta, a szobor áthelyezéséről még nem született döntés, és ez ügyben írásbeli javaslatot sem kaptak eddig. A város területén levő köztéri műalkotásokról viszont van listájuk, ez információkat tartalmaz azok helyéről, átadásáról, készítőjéről stb. A lista tartalmazza azokat a szobrokat és emléktáblákat is, melyek nem Párkány tulajdonában vannak.  Dudáš Ágnes szakelőadó közölte, tervezik egy kulturális-művészeti bizottság megalakítását is, amely egyebek mellett a köztéri műalkotások tartós elhelyezésében is tanácsot adna, szakemberek bevonásával, esztétikai, műszaki szempontok figyelembe vételével. Párkánynak egyelőre nincs városi rendelete a köztéri alkotások elhelyezéséről, gondozásáról, viszont területén több szobor is található, amelyeket a múlt század 60-as és 70-es éveiben, a város különböző pontjaira helyeztek ki. Ilyen a Fiatal család című szobor mellett még az ipari park előtt álló férfi szobra, a rendelőintézet előtti zöld területen fekvő Anyaság, valamint a Szent István utcában levő Modern telefónia. További műalkotásokat helyeztek ki az 1980-as években is. Nem minden szobor a városé, sajnos a múltban nem rendezték a tulajdonjogviszonyokat. „Ha a Fiatal család szobrot áthelyezik, akkor az a városi hivatal tudtával és közreműködésével történik megˮ – szögezte le a szakelőadó. 

Az elfeledett szerző

Több forrás szerint a Fiatal család szobor Otakar Čičátka, azaz Csicsátka Ottokár érsekújvári születésű szobrászművész alkotása. Ezt Juhász Gyula, a Párkányi Városi Múzeum igazgatója is megerősítette. A szobrász magyarul is használta a nevét. 

Csicsátka Ottokár budapesti alkotásairól, az Arany Jánosról készült domborművéről, illetve a Toldihoz kapcsolódó reliefjeiről Ráday Mihály operatőr, neves városvédő szakember is megemlékezett a Budapesti Városvédő Egyesület blogjában. Csicsátkáról azt is tudni lehet, hogy a második világháború után, több képzőművésszel, például Luzsicza Lajossal együtt alapító tagja volt a Szent György Kollégiumnak. 

Csicsátka Kassák Lajos kortársa is volt, anekdotát róluk épp a Vasárnapban közöltünk: „Egy alkalommal a szobrai fotóiból összeállított vaskos albumot tett le Kassák elé az asztalra, azzal a kéréssel, mondjon róluk bírálatot. A mester figyelmesen, de rezzenéstelen tekintettel lapozgatta az albumot, egy-egy fényképnél elidőzve. Többször átforgatta oda-vissza, anélkül, hogy egyetlen szót is szólt volna. Csicsátka izgalommal várta a részletes műbírálatot, alkotásainak szakszerű elemzését. Ám Kassák összecsapva az albumot, némi szünet után ennyit mondott: »Van lába!« – azaz: jó alapokon áll. Kassák szűkszavúságára, lapidáris véleményére ez nagyon is jellemző. Nem szerette a fölösleges tirádákat, ám a tehetséget azonnal felismerteˮ. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?