Pályaválasztás, nyílt napok, sorsdöntő kérdések (2.)

niyltnap1
Érsekújvár/Galánta/Párkány/Dunaszerdahely |

A pályaválasztás mindig egy nehéz kérdés, még felnőttként is. Az alapiskolás tanulók a végzős év első félévében számtalan középiskolába érkeznek nyílt napra, hogy kiválaszthassák a számukra legjobbat. A pályaválasztás és nyílt napok témakörét járták körbe régiós kollégáink.

Döntéshelyzetben a czuczorosok

Priskin Zoltánnal, az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola igazgatója éppen a pályaválasztási szülői értekezlet előtt fogadott bennünket és elmondta, rendkívül átgondolt, egész tanévre kiterjedő programjuk van. Ha a múlt tanévet, a 2022/2023-as évet veszi alapul: a 45 végzős tanulónak nagyjából az egyharmada gimnáziumi tanulmányokat folytat, további egyharmaduk érettségivel végződő szakközépiskolát választ, és vannak olyanok, akik hároméves tanulmányi idejű szakmát választanak. Törzsiskolaként használják néhányan az intézményt, ők külföldön élnek a családjukkal, de az iskolának nincs információja arról, milyen tanulmányi lehetőséget választanak külföldön.

A gimnáziumon kívül népszerűek az elektrotechnikai, kereskedelmi, építőipari és szolgáltatóipari tanulmányok – ezen belül szakács, cukrász és autószerelő szakot választanak. Az utóbbi években iparművészeti szakirányt is választanak a végzős tanulók, tehetségvizsgát igénylő szakokról van szó, ilyen tanulmányokra a gútai szakiskolában van lehetőség. Rendszeres egyéni és csoportos beszélgetéseket folytatunk pályaválasztási tanácsadónk jóvoltából, aki az osztályfőnöki órákra, osztályszülői értekezletekre is meghívást kap. Egész tanévben felépített, megfelelően időzített tevékenység ez a mi iskolánkon” – hangsúlyozta Priskin Zoltán.

Minden középiskolai börzén, nyílt napon való részvételt engedélyeznek a tanulóknak.

Változás történt abban, hogy a középiskolák még ezen felül is szeretnének bemutatókat tartani, de úgy értékeltük ki, hogy az nem annyira hatékony, és időt vesz el a tanulási folyamatból. Nagy előszeretettel használunk olyan professzionális eszközöket, mint amilyen a magyarországi oktatási hivatal által működtetett POM, azaz pályaválasztási orientációs mérőrendszer. Tükröt tart, segédeszközként szolgál a végzős tanulók és szüleik számára. Nem az a lényeg, hogy mi ebből statisztikát készítsünk, hanem hogy a végzős tanuló tudásához, tehetségéhez, elképzeléséhez illő szakterületet, továbbképzési lehetőséget válasszon. Mi nem dönthetünk a gyerekek nélkül, ezt mindig elmondjuk a szülőknek. Megteszünk mindent annak érdekében, hogy a lehető legtöbb tájékoztatást nyújtsuk a döntéshozatalnál. A mai pályaválasztási szülői értekezletre nem csak a 9. osztályosokat, hanem a 8. osztályosokat is meghívjuk, mert nem lehet két hónap alatt jól dönteni és választani. A szülői szövetség kezdeményezésére harmadik-negyedik éve működik iskolánkon a Mesterségem címere programsorozat, a 8-9. tanulók szülei vállalták a feladatot, hogy beszéljenek a saját szakmájukról, annak részleteiről és kihívásairól. Ezek azok a hozzáadott értékek, amelyekkel még erősíteni tudjuk a tanácsadást a Czuczor Gergely Alapiskolában” – fejtette ki Priskin Zoltán iskolaigazgató.

A szülőket és a tanulókat pályaválasztási tanácsadó segíti a jelentkezésben, az adminisztrációs feladatok lebonyolításában.

(száz)
 

Pázmányosok beilleszkedése

Peternai Zsuzsanna, a Pázmány Péter Gimnázium igazgatója elmondta, a legtöbb új diák az első évfolyamba jön, nekik immáron 14 éve csapatépítő napot tartanak augusztusban.

„Ezt a napot a leendő osztályfőnökkel töltik az iskolában, önismereti- és bizalomépítő játékokat játszva, hogy egy kicsit megismerjék egymást a hivatalos első nap nap előtt. Nagyon pozitív visszajelzése van a napnak, mely nélkül már el sem tudnánk képzelni az évkezdést. Az év folyamán több formális és nem formális eszközzel figyeljük beilleszkedésüket, majd késő ősszel egy kérdőívvel hangulatfelmérést végzünk, melynek eredményeit megvitatjuk és ha bármilyen megoldandó dologra bukkanunk, akkor a megfelelő módon, szakértők bevonásával oldjuk. A többi diák esetében, akik év közben bennünket választva váltanak iskolát, átlépéskor egy diákot kérünk meg az új mellé mentornak, aki bevezeti őt az iskolai életbe” – tájékoztatott az igazgatónő.

Hozzátette, hogy a Futureg polgári társulásnak köszönhetően több osztályuk is mentorképzési programon ment keresztül, az idősebb diákoknak nem idegen az ötlet. Az érsekújvári gimnáziumban a beilleszkedési folyamat sikerességéhez hozzájárul az a tény is, hogy kisebb iskola lévén az évfolyamok eléggé összemosódnak.

„Az osztálykirándulások, tanulmányi utak szervezésekor általában több évfolyamot vonunk össze, a rendezvényeinken, előadásokon, foglalkozásokon minden osztály részt vesz. Ez nemcsak a közösséget kovácsolja össze, de vezetőségi szempontból is kitűnő alkalom hivatalos célkitűzéseinket és újításainkat egyidejűleg, hatékonyan bevezetni minden korosztályban” – egészítette ki az elmondottakat Peternai Zsuzsanna iskolaigazgató.

(száz)

Hamarosan folytatjuk...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?