Összefogás Kristófért a jótékonysági futáson

Az eseményre ugyan felügyelettel, de Kristóf is eljöhetett (Fotó: Karika Alexandra)
Ekecs/Apácaszakállas |

Jótékonysági futással egybekötött családi napot hirdetett május 1-re a Mozdulj Ekecs, az Arany János Alapiskola füves területére. A programon közel 200-an vettek részt. 

Társszervező a Nagymegyeri Futóklub volt, akik aktívan segítettek a futás lebonyolításában és a befutókaput is ők hoztak. 

„Neked pár kilométer, másnak nagy segítség!” – hangzott a szlogen minden felhívó poszt alatt, amiben futásra buzdították a lakosokat. „A testi-lelki megküzdést nem tudjuk segíteni, de a kezeléséhez hozzá tudunk járulni”

 – írták a szervezők sajtóközleményükben, amit nagyon komolyan vettek, ugyanis egy egyszerre több szintéren zajló és több korosztályt megszólító jótékonysági rendezvényt szerveztek. Büszkén foglalom össze a napot, ugyanis magam is segítőként tevékenykedtem, láttam, hogy épül fel, mennyi önkéntes munka, végigdolgozott este, telefonbeszélgetés, folyamatos egyeztetés és találkozó előzte meg.

Az Ewing-szarkóma

Kristóf, egy 13 éves apácaszakállasi tinédzser, akinek kálváriája még 2023 februárjában, egy gyanútlan lábfájással kezdődött. Számtalan orvosi vizsgálat után 2023. június 20-án tájékoztatták a családot a szövettan eredményéről, amely Ewing-szarkómát, vagyis rosszindulatú csontrákot állapított meg. Kristóf állandó kórházi kezelés alatt áll Pozsonyban. Édesanyja éjjel-nappal támogatja őt, sikeresen túl van a műtéten, de még mindig hosszú út vár rá a teljes gyógyulásig. Jelenleg a 14. kemoterápiás kezelésen van túl. A jótékonysági futás során befolyt összeget a további terápiákra, illetve a fiú gyógykezelésre ajánlották fel a szervezők.

A közös bemelegítést László Attilával, Men’s Physique kategóriás naturáltestépítő tartotta (Fotó: Karika Alexandra)

A jótékonysági futás

A bemelegítőt László Attilával, Men’s Physique kategóriás naturáltestépítő tartotta a résztvevőknek, gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. 9 óra 30-kor dördült el a rajtpisztoly, mellyel egy időben többen az órájukon is beállították a stoppert. A felnőttek távja a faluban gondosan kijelölt útvonalon haladva 5 km volt. A gyerekek az iskola 250 méteres salakos futópályáján futottak korosztálytól függően, az 1.-2. évfolyam 1 kört, a 3.-4. évfolyam 2 kört, az 5.-6. évfolyam 3 kört, a 7.-9. évfolyam pedig 4 kört. A felnőttek közül voltak olyanok, akik sétálva tették meg a távot, de olyanok is, akik egyáltalán nem vettek részt benne, csak beledobták a gyűjtődobozba a nevezési díjat.

Adakozás

A futás nevezési díja gyerekeknek 4, a felnőtteknek 8 euró volt. Többen éltek a lehetőséggel és inkább felfelé kerekítették ezeket az összegeket. Voltak olyanok, akik korábban, a kihirdetett online regisztrációs lapon regisztráltak és előre utalták az összeget, egyenesen a család számlaszámára. A nevezési díjakból a helyszínen pontosan 931,60 euró gyűlt össze, ám az előre utalt összegekkel és a további elutalt adományokkal együtt ez minden bizonnyal meghaladja majd az 1000 eurót. 

„Néhány kivétellel az összes tervezett programunk, az ételek nagy része felajánlásból érkezett, vagy nagyon kedvező áron kaptuk meg. Már hónapok óta szerveztük a rendezvényt, szerettük volna összekötni a hagyományok ápolásával, a májusfa állítással, hogy minél több helyi lakost megszólítsunk. Felkértünk több helyi szervezetet is, hogy vegyenek részt, ők is örömmel vettek részt a nemes cél érdekében. Itt megemlíteném az ekecsi és apácaszakállasi nyugdíjas klubokat, akik örömmel sütöttek, valamint szervezőink és szimpatizánsaink családjának segítségét, akik főztek nekünk, valamint a SzitaFun légvárait, akik a felügyeletükkel együtt ingyen bocsátották rendelkezésünkre a légvárakat”

 – mondta el a rendezvény után Puzsér Degner Éva, a Mozdulj Ekecs Polgári Társulás elnöke, a rendezvény társszervezője.

40 gyerek vett részt a nekik szervezett futásban (Fotó: Karika Alexandra)

Családi versenyek

A futók beérkezése után megkezdődtek a családi ügyességi feladatok, melyekben hat állomáson kellett teljesíteniük a résztvevőknek. Akár kettő, akár több taggal is nevezhettek, az egyetlen kikötés az volt, hogy minden tag legalább egyszer valamelyik feladatban részt vegyen. A családok kaptak egy-egy papírt, melyen a feladatok nevei mellett csillagokat gyűjthettek. A feladatok összeállításakor az ügyesség mellett az volt a legfontosabb, hogy közben a családtagok is jól szórakozzanak.

A családi ügyességi versenyben akár két fős csapattal is részt vehettek a jelentkezők (Fotó: Karika Alexandra)

Zene és a májfa

Az ügyességi feladatok után Kéri Denisa zenés interaktív műsorával a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt megmozgatta. Tizenkét órakor összegyűltek a gyerekek, hogy az előre kikészített színes, hosszabb és rövidebb szalagokkal feldíszítsék a májusfát. A kivágott fát még korábban készítették oda a helyszínre az önkormányzat alkalmazottai, akik a gödör előzetes kiásását is vállalták. A fa díszítése után közösen meghallgatták az Ekecsi Népdalkör nyitrai dalcsokrát Polák László polgármester harmonikakíséretével, majd erős fiatalemberek gyűltek össze, hogy a falu májusfáját felállítsák, közben pedig az Ekecsi Népdalkör kedélyesen nótázott. A fa talpát kitámasztották, majd gondosan betemették, hogy az aznapi erős szél ellenére is stabilan álljon. A program egy dinamikus zumba bemutatóval folytatódott, ahol a hölgyek mellé csatlakozott pár férfi is, utána pedig a tornateremben elkezdődött a karate bemutató, mely iránt sok gyerek érdeklődött.
 

A májusfát a focipályához tartozó területen, az iskolaudvarhoz közel állították fel (Fotó: Karika Alexandra)

Ételek, italok és jó szórakozás

Az esemény teljes ideje alatt, ugrálóvár várta a gyerekeket, ingyenes büféasztal a futóknak, gyümölcsökkel, zsíros kenyérrel, limonádéval és péksüteményekkel. Mindemellett főtt étel is készült, mégpedig két katlannal, amiből becsületkassza mellett fogyaszthattak. A zenei aláfestést DJ Matyi biztosította, aki a stílusokat ötvözve színes skálán játszotta a mindenkori slágereket. A rendezvény nagy meglepetése a kihelyezett fotóbox volt, ami a futóknak teljesen ingyenes volt és a látogatóknak is csupán egy euró. A programban szerepelt még kozmetikai tanácsadás, arcfestés és testtömeg index mérés, valamint a helyi Vöröskereszt alapszervezetének standja.

A gyógyulás útján

Húshegyi Éva, a helyi gyermekorvos nővérének segítségével Kristóf személyesen is részt vehetett a rendezvényen családja körében. A szoros összefogás nagyon sokat jelentett számukra, ennek hála ők is nagy erőre kaptak. Kristóf jelenleg is kórházban van, amennyiben olvasóink is hozzájárulnának gyógyulásához, a következő bankszámlaszámon tehetik meg: SK67 6500 0000 0000 9721 7010.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?