Régió

Ősi kultúrák, sziklarajzok, denevérek föld alatti rejtekhelye

Pelsőcardó (Ardovo) | Háznyi nagyságú bálványok, feltornyosult sziklalemezek, mohával benőtt repedések hálózata. Nyílás a mészkőfennsík oldalában, melyet hatalmas erők gyűrtek, törtek, formáztak látványossá. Az eltelt évmilliók és a víz közös munkájával a Gömör–Tornai-karszt legizgalmasabb, még mindig részben felfedezetlen részén kialakult rejtélyes földalatti üregeinek egyikét, az Ardói-barlangot mutatjuk be.
Szászi Zoltán

2021. november 29. 15:16

Pelsőcardó
Megcsodálni való természeti jelenség az Ardói-barlang - Szászi Zoltán felvétele

Időutazás úgy 5,3 millió évvel korábbra, a pliocén korszakba, amikor már a kontinensek nagyjából a helyükre kerültek, s bizonyos mozgások által a korábban tengervíz borította, területek kiemelkedtek s felszínre kerültek e mészkövek. Amelyek tulajdonképpen apró mészvázas tengeri állatkák vázából alakultak ki, nyomás, elmozdulás és vegyi hatások következtében. Ha az Ardói-barlang keletkezésének idejét próbáljuk meghatározni, akkor a késő pliocénig kell visszamenni. A Csetnek-patak akkoriban még kelet–nyugati irányba folyt, hatalmas tömegű víz és hordalék mozgását kell elképzelni és nem patak méretekben gondolkodni, hanem völgy méretű patakok erejében. Ez a hatalmas vízfolyás rengeteg hordalékot rakott le a tájon, s amikor a Pannon-medence elkezdett süllyedni, a Gömör–Tornai-karsztot képező mészkőformáció ezt ellensúlyozva emelkedni kezdett, a vízfolyások nekiütköztek az emelkedő sziklafalnak, s így alakult ki a Csetnek és a Sajó folyó mostani, észak–déli irányú folyóvölgye. A régi meder, a kelet–nyugati lassan kiszáradt, az időszakos vízfolyások lemosták a kavics és agyaghordalékokat, majd a víz – megtalálva a természetes útját – elkezdett mély vájatokat ásni, az oldódó mészkövet kioldani, a repedéseiben lerakódott hordalékokat kimosni. Így alakulhattak ki a Gömör–Tornai-karszt jellegzetes karsztos jelenségei és az itteni barlangok. A folyamat tulajdonképen mai is élő és tájformáló, létező jelenség, mellyel régóta együtt él az ember is. Ardó barlangja ennek a tájformáló természeti jelenségnek szintén élő része.

Az Ardói-barlang viszonylag könnyen megközelíthető, a Szilicei-fennsík keleti oldalában, Pelsőc-ardó kataszterében található védett és a látogatók elől zárt természeti képződmény. A barlang bejárata a közúttól néhány perces sétával elérhető, előtte háznyi nagyságú suvadással, morzsolódással levált sziklatömbök fogadják a gyaloglót. A barlang egy szinte függőleges repedésből kitáguló járatként nyílik, a bejárat három méternél is magasabb. A barlangot eddig 1492 méter hosszan sikerült feltárni, de további elágazások, szintek létezése nem kizárt. Míg a bejárata szinte puritán, addig a belső cseppkődíszítése egyedi módon szép, az úgynevezett borsókő sztalaktitok és sztalagmitok és a légiesen könnyednek tűnő cseppkő drapériák különlegesek ebben a barlangban. Ahol az ember is ősidőktől fogva menedékhelyet talált magának. Már az újkőkori bükki kultúra népe is ismerte ezt a helyet, az Ardói-barlang tehát már legkevesebb hétezer éve emberi lakhelyként szolgát. A kultúra népének rendkívül finom kiképzésű edényeit, azok töredékeit is megtalálták már Ardón, ahogy más érdekességet is. Például a járat egy kiszélesedő részén, a sziklafalakon faszénnel készített kezdetleges barlangi jeleket, rajzokat is. Hogy mit üzennek ezek a jelek/rajzok, még nem sikerült megoldani, kutatásuk még folyik. A bükki kultúra népe után előbb a késő bronzkor pilinyi kultúrájának a népe, majd a korai vaskor népe, a puhói kultúra embere is megtelepedett ezen a vidéken, élt a barlang védett helyiségeiben. Az őskori ember egykori lakhelyén ma a denevérek élnek figyelemreméltóan nagyszámú kolóniákban. Az Ardói-barlangban például kilencfajta denevér előfordulását jegyezték fel a természetvédők. Legnagyobb számban és rendszeresen a kis patkósdenevér egyedei telelnek itt, érdekesség még a kereknyergű patkósdenevér előfordulása is, amely inkább a délebbre lévő, melegebb vidékeket kedveli. Az Ardói-barlang különlegessége még az úgynevezett szálkafarkú nevű föld alatti rovar. Helyi különlegesség, hogy ezek a szálkafarkúak – amelyek egyébként pókszerű ragadozó életmódot folytatnak máshol – itt a barlangba bekerült kékmoszatokkal is táplálkoznak. Ezek miatt a különleges és védett állatok miatt is zárt a barlang, ahová csak a kutatóknak szabad a belépés. Az egyszerű látogató elégedjen meg a barlang szájánál való nézelődéssel! Az is felejthetetlen élmény!

Tájoló:

Az Ardói-barlangot a Pelsőc–Aggtelek közti 587-es úton kelet felé haladva lehet elérni, a gázszivattyú-állomás melletti réten a fennsík felé indulva a 48.521/0.420 GPS-koordinátáknál található a bejárat előtti tisztás.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová államfő egy munkareggeli keretében találkozott Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnökkel és Boris Kollár (Sme rodina) parlamenti házelnökkel (TASR-felvétel)

Szakértő a védelmi megállapodásról: Washington megkerülhetetlen

reszpirátor
Frissítve

Szerdától kültéren is kötelező a reszpirátor viselése

konditerem illusztráció

Szerdától több létesítményre és rendezvényre is az OP plusz rendszer vonatkozik

pixabay

Az orvosok közzétették az omikron 14 leggyakoribb tünetét

rendőrség

A rendőrség figyelmeztet: Legyen óvatos, ha az interneten árul!

Királyok és szentek

Vita egy tárlat körül

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.