Régió

Orvvadászok pusztíthatják a ragadozókat

Nyárasd | A közelmúltban negyven mérgezett tojást találtak aktivisták a dunaszerdahelyi járásbeli Nyárasd község kataszterében. Vizsgálat indult az ügyben.
Nyárasd
Somogyi Katalin

2020. április 24. 15:55

Nyárasd
- Somogyi Tibor felvétele

A rendőrség szerint mintegy negyven, láthatóan beinjekciózott tojást találtak a Ragadozók Védelme Szlovákiában elnevezésű szervezet aktivistái a magasfeszültségű villanyoszlopok tövében Nyárasd község kataszterében. A tojásokat kifúrták és valószínűleg mérgező folyadékot fecskendeztek beléjük azzal a céllal, hogy minden élőlény, amely megtalálja, keserves kínok közt pusztuljon el.

„Közel húsz éve foglalkozunk a ragadozó madarak elleni bűnözés feltárásával. Az egyre súlyosbodó helyzet hatására indítottuk el a Pannonian Eagle (Pannon Sas) nemzetközi madárvédelmi projektet, amelyhez több európai ország csatlakozott, többek közt Magyarország, Csehország, Ausztria, sőt Szerbia is, mert a különböző madárfajok elleni bűnözés riasztó méreteket öltött Közép-Európa-szerte”

– kezdi a beszélgetést Jozef Chavko, a Ragadozók Védelme Szlovákiában nevű szervezet elnöke. A Pannon Sas projekt keretében Szlovákiában is rendszeresen megfigyelnek bizonyos területeket, speciálisan méreggel fertőzött csalik keresésére idomított kutyákkal. A nyárasdi mérgezett tojásokat is így fedezték fel.

Steril természet

A szervezet aktivistái rendszeresen pásztázzák főleg az alföldi csallóközi tájat, mert sajnos éppen itt a leggyakoribb a madárfajok elleni bűnözés és tiltott orvvadászat. Minden rendellenességre azonnal reagálnak. A nyárasdi esetnél is ez történt. Történetesen éppen Jozef Chavko figyelte meg azt, hogy a területről teljesen eltűnt a különlegesen védett vándorsólyom, a határban sehol nem látni egyetlenegy varjút vagy szarkát sem, közben ezek a madarak mindenhol megtalálhatók.

„Annyira természetellenesen steril volt a környezet, hogy azonnal gyanút fogtam”

– magyarázza Chavko.

Barbár módon gyilkolnak

A rendőrség méreg kiszimatolására idomított kutyával szállt ki. Sajnos a gyanú beigazolódott, hiszen mintegy 50 tojást szedtek össze, ebből közel 40 még sértetlen volt, de a többinek már csak az üres héját találták meg. Ami egyúttal azt jelenti, hogy már hosszabb ideje rakhatták ki a mérgezett csalikat, és valószínűleg több kis állat illetve madár is halálos adaghoz juthatott. Chavko szerint nevén kell nevezni a történteket, hiszen ez nem más, mint barbár módon elkövetett orvgyilkosság. Különösen ebben a tavaszi időszakban, amikor a madarak költenek, az állatoknak megszületnek az utódaik, amelyek éhen pusztulnak, vagy egyszerűen kihűlnek, mert anyjuk nem óvja őket. 

roka
Ártalmas ragadozó nincs

„A legveszélyesebbnek azt tartom, hogy az ilyen tetteket nem a lakosok követik el, hanem orvvadászok azzal a vadászterminológiából ismert kifejezéssel védekezve, hogy az ártalmas vadat irtják. Ők ellenségként tekintenek a ragadozókra. Például a rókára, mely állításuk szerint tizedeli a fácánokat. De a róka okos állat, csak akkor fanyalodik fácánhúsra, amikor nem jut elegendő mezei egérhez, ami a fő tápláléka. Ha megmérgezik a rókát, elszaporodnak a mezei egerek. Akármelyik élőlényt kivonjuk a láncból, felborul az ökoszisztéma. Ez ilyen egyszerű” – magyarázza Jozef Chavko.

A ragadozók, akár madarak, akár négylábúak, a természet karbantartóiként szolgálnak. A sasokat kifejezetten a természet takarítóiként tartjuk számon, mert minden elhullott állati tetem táplálékként szolgál számukra, de ha azt az elhullott állatot megmérgezték, a sas sorsa is megpecsételődött. 

Piroska és a farkas

„Az utolsó ragadozó farkasról éppen ebben a mesében hallhattunk, mert a farkasok a legfélénkebb ragadozók közé tartoznak és messziről kerülik az embert. Azzal, hogy irtjuk őket, segítjük a sertéspestis terjedését és a vaddisznóállomány növekedését”

– mondja a farkasok védelmében az aktivista. Paradox módon, éppen a ragadozóknak van nagy szükségük a védelemre.

róka
Magyarországon rosszabb

Hála az aktivisták éveken át tartó erőfeszítéseinek a rendőrség is nagyon együttműködő és segítőkész. Minden megyében létezik a rendőrség keretében egy környezetvédelmi osztály, amely szorosan együttműködik a vadvédőkkel, felelősségre vonja a vadorzókat és kemény büntetésekkel sújtja az elkövetőket. A legközelebbi ilyen tárgyalás május elején lesz F. Zoltán vadász ügyében Galántán, aki az egész EU területén tiltott vascsapdákat állított fel Negyed és Szimő községek között és MMS-en közvetítette többek közt egy kis borz haláltusáját az általa felállított kelepcében.

„Ehhez nem is kell további kommentár, ez magában kimeríti a szadizmus tényét. Ráadásul ez a Vág menti terület egyben a rétisasok migrációs útvonala is, ahol szintén mérgezett nyershús-csalik voltak szétszórva, amivel legalább 12 egyedet öltek meg a fokozottan védett madárfajból, amelyből mindössze 35 pár él Szlovákia területén”

– mondja Jozef Chavko.

Sokkal rosszabb a helyzet Magyarországon, ahol a parlagi sas és a vándorsólyom jelentős populációja él és fészkel, amelyeket sajnos tízesével irtanak és mérgeznek.

sas
A vadászok hallgatnak

A mérgezések kapcsán a helyi vadászszervezetet is megkerestük, de nem kívántak nyilatkozni. Márik Viktor, a vadászszervezet elnöke átküldte a szervezet írásbeli hivatalos álláspontját, amely szerint „a helyi vadászszervezet a mérgezett tojások megtalálása után haladéktalanul értesítette a rendőrséget orvvadászat gyanújával. Abban az esetben, ha beigazolódik a gyanú és a tojások valóban mérgezettek voltak, a vadászszervezet arra gyanakszik, hogy az ismeretlen elkövető szándékosan okozott jelentős kárt az állatállományban, azzal hogy megpróbálta megölni, illetve nem engedélyezett módon ölte meg az élőlényeket. A nyárasdi vadászszervezet minden lehetséges módon segíteni fogja a bűnüldöző hatóság munkáját, ha beigazolódik a bűncselekmény ténye.”

Végezetül Jozef Chavko természetvédő arra kéri a nyilvánosságot, hogy ne ítéljék el a természetvédőket. „Tudósok vagyunk, a tudomány minden tevékenységünk kiindulópontja. Csak arra kérek mindenkit, hogy tartsuk be a törvényeket és ne barbár módon próbáljuk megoldani vélt vagy valós sérelmeinket.”

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pék k

Figyelmeztetnek a pékek: Gáz nélkül kenyér és tészta sem lesz

Štefan Harabin
Frissítve

A NAKA őrizetbe vette Harabint

Magdalena Andersson
Frissítve

Hivatalos: Svédország benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz

Roman Mikulec

Mikulec: Hagyjanak fel a nyilvánosság félrevezetésével a politikusok

Gazprom tasr

Nem rendelt tranzitkapacitásokat a Gazprom Nagykaposon keresztül

Veronika Remišová

Remišová: Elfogadhatatlan a rendőrség miatt összehívni a biztonsági tanácsot

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.