Orvvadászok pusztíthatják a ragadozókat

Nyárasd
Nyárasd |

A közelmúltban negyven mérgezett tojást találtak aktivisták a dunaszerdahelyi járásbeli Nyárasd község kataszterében. Vizsgálat indult az ügyben. 

A rendőrség szerint mintegy negyven, láthatóan beinjekciózott tojást találtak a Ragadozók Védelme Szlovákiában elnevezésű szervezet aktivistái a magasfeszültségű villanyoszlopok tövében Nyárasd község kataszterében. A tojásokat kifúrták és valószínűleg mérgező folyadékot fecskendeztek beléjük azzal a céllal, hogy minden élőlény, amely megtalálja, keserves kínok közt pusztuljon el.

„Közel húsz éve foglalkozunk a ragadozó madarak elleni bűnözés feltárásával. Az egyre súlyosbodó helyzet hatására indítottuk el a Pannonian Eagle (Pannon Sas) nemzetközi madárvédelmi projektet, amelyhez több európai ország csatlakozott, többek közt Magyarország, Csehország, Ausztria, sőt Szerbia is, mert a különböző madárfajok elleni bűnözés riasztó méreteket öltött Közép-Európa-szerte”

– kezdi a beszélgetést Jozef Chavko, a Ragadozók Védelme Szlovákiában nevű szervezet elnöke. A Pannon Sas projekt keretében Szlovákiában is rendszeresen megfigyelnek bizonyos területeket, speciálisan méreggel fertőzött csalik keresésére idomított kutyákkal. A nyárasdi mérgezett tojásokat is így fedezték fel.

Steril természet

A szervezet aktivistái rendszeresen pásztázzák főleg az alföldi csallóközi tájat, mert sajnos éppen itt a leggyakoribb a madárfajok elleni bűnözés és tiltott orvvadászat. Minden rendellenességre azonnal reagálnak. A nyárasdi esetnél is ez történt. Történetesen éppen Jozef Chavko figyelte meg azt, hogy a területről teljesen eltűnt a különlegesen védett vándorsólyom, a határban sehol nem látni egyetlenegy varjút vagy szarkát sem, közben ezek a madarak mindenhol megtalálhatók.

„Annyira természetellenesen steril volt a környezet, hogy azonnal gyanút fogtam”

– magyarázza Chavko.

Barbár módon gyilkolnak

A rendőrség méreg kiszimatolására idomított kutyával szállt ki. Sajnos a gyanú beigazolódott, hiszen mintegy 50 tojást szedtek össze, ebből közel 40 még sértetlen volt, de a többinek már csak az üres héját találták meg. Ami egyúttal azt jelenti, hogy már hosszabb ideje rakhatták ki a mérgezett csalikat, és valószínűleg több kis állat illetve madár is halálos adaghoz juthatott. Chavko szerint nevén kell nevezni a történteket, hiszen ez nem más, mint barbár módon elkövetett orvgyilkosság. Különösen ebben a tavaszi időszakban, amikor a madarak költenek, az állatoknak megszületnek az utódaik, amelyek éhen pusztulnak, vagy egyszerűen kihűlnek, mert anyjuk nem óvja őket. 


Ártalmas ragadozó nincs

„A legveszélyesebbnek azt tartom, hogy az ilyen tetteket nem a lakosok követik el, hanem orvvadászok azzal a vadászterminológiából ismert kifejezéssel védekezve, hogy az ártalmas vadat irtják. Ők ellenségként tekintenek a ragadozókra. Például a rókára, mely állításuk szerint tizedeli a fácánokat. De a róka okos állat, csak akkor fanyalodik fácánhúsra, amikor nem jut elegendő mezei egérhez, ami a fő tápláléka. Ha megmérgezik a rókát, elszaporodnak a mezei egerek. Akármelyik élőlényt kivonjuk a láncból, felborul az ökoszisztéma. Ez ilyen egyszerű” – magyarázza Jozef Chavko.

A ragadozók, akár madarak, akár négylábúak, a természet karbantartóiként szolgálnak. A sasokat kifejezetten a természet takarítóiként tartjuk számon, mert minden elhullott állati tetem táplálékként szolgál számukra, de ha azt az elhullott állatot megmérgezték, a sas sorsa is megpecsételődött. 

Piroska és a farkas

„Az utolsó ragadozó farkasról éppen ebben a mesében hallhattunk, mert a farkasok a legfélénkebb ragadozók közé tartoznak és messziről kerülik az embert. Azzal, hogy irtjuk őket, segítjük a sertéspestis terjedését és a vaddisznóállomány növekedését”

– mondja a farkasok védelmében az aktivista. Paradox módon, éppen a ragadozóknak van nagy szükségük a védelemre.


Magyarországon rosszabb

Hála az aktivisták éveken át tartó erőfeszítéseinek a rendőrség is nagyon együttműködő és segítőkész. Minden megyében létezik a rendőrség keretében egy környezetvédelmi osztály, amely szorosan együttműködik a vadvédőkkel, felelősségre vonja a vadorzókat és kemény büntetésekkel sújtja az elkövetőket. A legközelebbi ilyen tárgyalás május elején lesz F. Zoltán vadász ügyében Galántán, aki az egész EU területén tiltott vascsapdákat állított fel Negyed és Szimő községek között és MMS-en közvetítette többek közt egy kis borz haláltusáját az általa felállított kelepcében.

„Ehhez nem is kell további kommentár, ez magában kimeríti a szadizmus tényét. Ráadásul ez a Vág menti terület egyben a rétisasok migrációs útvonala is, ahol szintén mérgezett nyershús-csalik voltak szétszórva, amivel legalább 12 egyedet öltek meg a fokozottan védett madárfajból, amelyből mindössze 35 pár él Szlovákia területén”

– mondja Jozef Chavko.

Sokkal rosszabb a helyzet Magyarországon, ahol a parlagi sas és a vándorsólyom jelentős populációja él és fészkel, amelyeket sajnos tízesével irtanak és mérgeznek.


A vadászok hallgatnak

A mérgezések kapcsán a helyi vadászszervezetet is megkerestük, de nem kívántak nyilatkozni. Márik Viktor, a vadászszervezet elnöke átküldte a szervezet írásbeli hivatalos álláspontját, amely szerint „a helyi vadászszervezet a mérgezett tojások megtalálása után haladéktalanul értesítette a rendőrséget orvvadászat gyanújával. Abban az esetben, ha beigazolódik a gyanú és a tojások valóban mérgezettek voltak, a vadászszervezet arra gyanakszik, hogy az ismeretlen elkövető szándékosan okozott jelentős kárt az állatállományban, azzal hogy megpróbálta megölni, illetve nem engedélyezett módon ölte meg az élőlényeket. A nyárasdi vadászszervezet minden lehetséges módon segíteni fogja a bűnüldöző hatóság munkáját, ha beigazolódik a bűncselekmény ténye.”

Végezetül Jozef Chavko természetvédő arra kéri a nyilvánosságot, hogy ne ítéljék el a természetvédőket. „Tudósok vagyunk, a tudomány minden tevékenységünk kiindulópontja. Csak arra kérek mindenkit, hogy tartsuk be a törvényeket és ne barbár módon próbáljuk megoldani vélt vagy valós sérelmeinket.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?