Országos élmezőnyben a dunaszerdahelyi úszóklub

Kiváló eredményeket értek el a klub úszói az egyes kategóriákban, a dunaszerdahelyi téli úszókupán (Forrás: Toprunds)
Dunaszerdahely |

Néhány verseny ugyan még hátra van, de a számok már most azt mutatják, hogy megnyerik a bajnokságot a dunaszerdahelyi úszók. Múlt hétvégén téli úszókupát rendeztek, ahol ugyancsak remekeltek.

A dunaszerdahelyi TopRunDS csapatát Tősér Sándor, Tarič László, és Nyáry Richárd alapították három évvel ezelőtt. Tagjaik az úszás mellett atlétikával is foglalkoznak. Nemrégiben bekerültek a Szlovákiai Úszószövetségbe, ezáltal Szlovákiai Téli Úszóbajnokságba is. 

„Jött az ötlet, hogy Dunaszerdahelyen is rendezzünk egy kupát, mert itt még nem volt. Parnernek felkértük a Thermalparkot és Dunaszerdahely város önkormányzatát, akik örömmel álltak mellénk, hogy meg tudjuk rendezni ezt a versenyt”

 – mondta el a TopRunDS csapat alelnöke Tősér Sándor, aki napi szinten aktívan foglalkozik az úszással és a többi úszót is edzi. A téli úszókupát harmadik alkalommal rendezték meg, idén 104-en versenyeztek, ami a legnagyobb létszámú mezőny volt a három év során. Ezúttal Magyarországról és Csehországból is érkeztek jelentkezők, Szlovákiából pedig 16 klub képviseltette magát, ami a hazai klub számára egy rekordszám.
 

A téli úszásnak egyre több szerelmese van (Forrás: TopRunDS)

Remek eredmények

„Szlovákiában elég elterjedt, hogy télen úszóversenyeket rendezzenek, egyedül a déli régióban nem volt jellemző, de szerencsére itt is akadnak követőik. A koronavírus alatt az úszás kedvelői rá voltak kényszerülve arra, hogy kinti tavakban ússzanak. Mi sem hagytuk abba, így alakult ki a téli úszás szokása nálunk”

 – jegyezte meg Tősér Sándor. A TopRunDS csapatban 14 úszó van, akik a Szlovák Úszószövetség tagjai is. Legutóbb a Romániában rendezett Európa bajnokságon vettek rész, most hétfőn pedig Lettországba utaznak, a világbajnokságra. Eredményeikkel a nagy szlovák úszóklubokat, mint például Trencsén, vagy Nagyszombat könnyedén utolérték, sőt, már meg is előzték a ranglistán. A jelenlegi állás szerint, a negyedik forduló után vezetik a bajnokságot, mindezt úgy, hogy csupán egy három éve működő klubról van szó. 

Kint és bent is edzenek

A TopRunDS úszói javarészt dunaszerdahelyiek, de járnak hozzájuk a környező falvakból és Somorja mellől is. Szervezett edzéseiket a Thermalparkban tartják. Heti kétszer, vagy háromszor edzenek vízben, heti kétszer erőnléti edzést tartanak, és jobb időben, plusz egy edzésként kimennek úszni a tóra. Többen a munkaidejük ebédszünetében is járnak. 

A téli versenyekre való felkészüléshez szükség van a hideg vizes szoktatásra. 

„Ki kell mennünk, hogy hozzászokjunk a hideg vízhez. Bent, a meleg vízben többnyire csak a technikát tudjuk gyakorolni, az úszótechnikát, vagy aerodinamikus edzéseket és sprinteket. Fel kell készülniük arra, hogy a hideg vízben is úgy tudjuk tartani a tempót, ahogy azt a meleg vízben megszoktuk”

 – tette hozzá. Az úszás és az erőnléti edzések mellett többen közülük jógázni is járnak, hogy testük rugalmas maradjon, ami az úszásnál kiemelten fontos. 

Előkelő helyeken végeztek a hazaiak (Forrás: TopRunDS)

Nyerhetnek is

Terveik szerint a jövő évi téli kupát is február, március környékén tartják majd Dunaszerdahelyen. A kategóriák is hasonlóan alakulnak, ahogy az idén is, lesz 1000, 750, 500, 250, 100 és 50 méteres gyorsúszás, 4 x 50 méteres váltó, valamint 100 és 50 méteres mellúszás. 

„Nem szeretném elkiabálni, de nagyon jól vezetjük a tabellát, idén bajnokok lehetünk. Ez a déli régió és Dunaszerdahely történetében először fog előfordulni, hogy egy itteni úszóklub megnyeri a Szlovák Úszóbajnokságot. Óvatosan mondom ezt, mert még van vissza négy versenyünk, még bármi megtörténhet, ám a számok azt mutatják, hogy nyerni fogunk”

 – tette hozzá az alelnök. 

Fontos a támogató közeg

Az úszósportban az elért eredményekért meg kell dolgozni, amit a sportolók pontosan tudnak, természetesen családtagjaik is. Tősér Sándor elárulta, hogy nem könnyű az úszók helyzete. Az sok edzés miatt kevesebbet vannak otthon, amit a családtagok is megéreznek.

 „Gyerekkorom óta úszom, nekem is van egy gyermekem, aki ugyanúgy sportol. Most vagyok 39 éves és amióta elkezdtem, azóta minden nap úszom. Voltak olyan sporttársak is, akiknél ez nem volt könnyű és voltak konfliktusok. Ha a család is látja a befektetett kemény munkát és az azt követő eredményeket, akkor már támogatóbbak, büszkék rá. A kemény munka példamutató az egész család számára. Persze sok időt követel, de mindennek ára van”

 – vélekedik Tősér Sándor. 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?