Örömtánc a bősi új kenyér ünnepén (KÉPEK + VIDEÓ)

Több tálca megáldott kenyér fogyott el, melyet sonkával és szőlővel kínáltak (A szerző felvétele)
Bős |

A Csemadok-ház udvarán ünnepélyes körülmények között megáldották és megszegték az új kenyeret, melyből az egybegyűltek mind kóstolhattak is.

Örömtáncban csúcsosodott ki az új kenyér ünnepe Bősön. A felszentelt kenyeret kínáló, népviseletbe öltözött fiatal lányok derűje, valamint az Aranykert Néptánccsoport és a Pántlika zenekar remek hangulatú előadásával elűzték a közeledő eső miatti szorongásunkat és mindannyiunk arcára mosolyt csaltak. A rendezvény szervezői minden eshetőségre felkészültek, arra is, ha valóban eleredne, ugyanis egy nagy sörsátrat állítottak a színpad elé, a ház melletti pázsitra, alá pedig ülőalkalmatosságként számos sörpadot helyeztek.

Vida Gergely szavalata (A szerző felvétele)

Az áldott kenyér

Az ünnepség kezdetére a padok szinte teljesen megteltek, az érkezőket nem tántorította el a hűvös szél sem. A fedett színpadra a már előre kikészített, nemzeti színű szalaggal átközött kenyerek és kiscipók mellé elsőként a helyi cserkészek, fiatal fiúk és lányok sorakoztak fel, őket követve a zászlótartó vezetőik léptek a színpadra. Vida Gergely szavalatával kezdődött meg az ünnepség, majd Nagy Anikó, a Csemadok helyi elnöke nyitó beszédében kihangsúlyozta a felvidéki magyarok példamutatásának és hagyományőrzésének fontosságát.

Itt vannak mellettem a megáldásra váró, a bősi földeken gazdálkodó magyar gazdák, Bodó Teodor, Soóky János, Soóky György és Soóky Zsolt által előteremtett és learatott búzaszemek és a szimbolikusan e búzából készített kiscipók, amelyeket Sándor Károly nyáradi pékmester sütött számunkra. A kiscipók a mai napon, ahogy eddig is, eladásra kerülnek majd, amely összegből ez évben is a helyi nyugdíjas otthon lakóinak viszünk karácsonyi ajándékot.

 – mondta Nagy Anikó.

Ha Szent István örökségét háttérbe toljuk, mások kárörömére egymással acsarkodunk, talán nem is vagyunk méltóak nagy királyunk óvó Szent Jobbjához. Ő államot alapított, de magújítói, a gondnokai mi vagyunk.

 – hangsúlyozta ki Fenes Iván, Bős város polgármestere. A köszöntő után meghallgatták Kányádi Sándor: A mindennapi kenyér című művét, majd Dóka Zsuzsa és Bősi Szabó László alkotta nótapáros énekelt, majd Bódi Krisztina tiszteletes mondott hálát. Őt követve Parák László esperes, aki megáldotta a kenyeret, melyet a polgármester, Fenes Iván örömmel szegett meg. A szépen felszeletelt kenyérkockákat ízletes sonka és szőlő kíséretében kínálta az egybegyűlteknek.

Sokan eljöttek, hogy megünnepeljék az új kenyér ünnepét (A szerző felvétele)

Az örömtánc

A kínálás közben kultúrműsorral szórakoztatták a jelenlévőket, dalok hangoztak el az István, a király híres magyar musicalből, majd kicsattanó jókedvvel robbant be a színpad elé az Aranykert Néptánccsoport, akik a Pántlika zenekar kíséretében ropták. A tánc közbeni boldog énekük, rikkantgatásuk messzire elhallatszott, így számos járókelő, biciklis is megállt az udvar szélénél, hogy nézhesse a remek előadást.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?