Régió

Olcsó importhúsnak híg a leve

Pozsony | Az uniós szabályok szigorításának köszönhetően jövő áprilistól már nem árulhatnak zsákbamacskát a baromfifeldolgozók. A csomagoláson azt is fel kell majd tüntetni, hogy mely országból származik az adott baromfi, és azt is, hogy mely országban dolgozták fel. Addig sem kell azonban bizonytalan eredetű élelmiszert vásárolniuk a fogyasztóknak.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2014. február 5. 16:37

„A jövőre életbe lépő szigorítás a szlovákiai feldolgozóknak nem okoz majd gondot. Az ágazati érdekvédelmi szövetségbe tömörülő hazai cégek ugyanis már ma garantálják, hogy Szlovákiában csak hazai eredetű baromfit értékesítenek” – nyilatkozta Daniel Molnár, a Szlovák Baromfiipari Szövetség (ÚHS) igazgatója. Szerinte ez azt jelenti, hogy a szlovákiai feldolgozók által árult csirkehús a hazai farmokon nevelt baromfitól származik. Ennek egyik bizonyítéka Molnár szerint, hogy mind a három hazai baromfifeldolgozó saját állatfarmokkal rendelkezik.
 
„Csaknem az összes uniós tagországot érintették az elmúlt évek csirkehús botrányai, Szlovákia azonban kivételnek számít, hiszen az itteni feldolgozók esetében még nem tártak fel semmilyen gyanús esetet” – mondta Molnár. Szerinte az uniós botrányok hátterében az áll, hogy nincs egységes uniós ellenőrző rendszer, amely még időben kiszűrhetné a gyanús termékeket. Nálunk ezt az állandó állategészségügyi ellenőrzések biztosítják. „Míg a szlovákiai baromfihús az üzletekbe jut, tizenkétszer ellenőrzik” – nyilatkozta Molnár, aki szerint a szlovákiai baromfihús esetében így minimális az esélye annak, hogy az egészségre káros termék jutna az üzletekbe.
 
A probléma azonban az, hogy a szlovákiai boltokban árult baromfihúsnak csak az 54 százaléka származik a hazai feldolgozóktól, a lakosság egy jelentős része így a bizonytalan eredetű külföldi csirkehúst vásárolja. „Fontos megemlíteni, hogy az alacsony ár gyakran alacsony minőséget is jelent” – tette hozzá Molnár. Szerinte a szlovákiai feldolgozóknak elsősorban az okoz gondot, hogy a külföldről behozott baromfihús értékesítői olcsóbban képesek túladni a termékeiken, mint a hazaiak. (mi, SITA)
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Hétfőn újabb lazításokról dönthetnek

A Nemzeti Összetartozás Emlékhelye (Fotók: Steindl Imre Program, Facebook)

Soknyelvű ország – egynyelvű álom és emlék(mű)

Derzsi Réka

Prágai lakos, öt nyelven játszik

SpaceX

Sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a SpaceX űrhajója

gygy

Gyógyüdülés járvány idején

Etrekarcsa

Áldásosztó Jézus szobra az etrekarcsai parkban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.