Régió

Okos térkép a múzeumban

Dunaszerdahely | Sok világváros ismert múzeumához hasonlóan a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum is interaktív lett. Bemutatták az úgynevezett intelligens térképet, amely a látogatók kedvence lett. A múzeum feltöltötte egyebek mellett Dunaszerdahely régi, század eleji térképét is.
Somogyi Katalin

2019. február 15. 18:10

Egy a sok feltöltött régi képeslap közül, amelyen a templom látható. (A múzeum archívuma)  

Az érintős képernyőn elég bejelölni azt a helyet, amelyről több információt szeretnénk megtudni, máris megjelenik például az, hogy a valamikori Tyúkpiac helyén, most a Lidl üzletház és parkolója áll. „Először a londoni múzeumokban találkoztam ilyen interaktív megjelenítéssel, azóta régi vágyam volt, hogy legyen a mi múzeumunkban is egy ilyen okos térkép” – mondta Nagy Iván, a múzeum kurátora. A technikai berendezést pályázat útján elnyert pénzből vették, a kulturális minisztérium művészeteket támogató alapjától 2000 eurót kaptak. A folytatás az új programok megalkotása lesz, amit fokozatosan fognak megvalósítani, remélhetőleg további sikeres pályázatok alapján. „ Ez hosszú távú projekt, hiszen az ilyen szoftverekben sok a variációs lehetőség. A mi múzeumunk első körben a régi városi fényképeket tölti fel, hogy a látogatók össze tudják hasonlítani a régit és az újat, de akár egy egész filmes történetet is fel lehet tölteni az egyes épületekhez vagy helyekhez. Ahogyan fognak gyarapodni a régi felvételek, térképek, ezeket szinkronizáljuk, és idővel bebarangolhatók lesznek az akár száz évvel ezelőtti utcák, sőt, egyes épületek is. A fotók mellé szöveges információkat is feltöltünk” – magyarázta a kurátor. A távolabbi tervek között szerepel az is, hogy ez a szolgáltatás később applikációként interneten is elérhető legyen. Ez még azonban a jövő zenéje.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kisebbségi paradigmák

Sorozatgyilkosok testközelből

VIDEÓ: Gombos volt a nyerőember, élő adásban nyakon öntötték az ünneplő társak

Danko elszabadult, és mindenkit kiosztott

Peresné Vajda Zsuzsanna: Az én dolgom az ige hirdetése

A vers mint szellemi kihívás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?