Nyomozás a Sülyi-tónál

A terület a Dunai Ártéri Erdők Tájvédelmi Körzet és a Natura 2000 hálózat része (Somogyi Tibor felvétele)
Kis-Csallóköz |

Deraj Mihály: Hosszú folyamat lehet, de az illegális építményeket végül el kell távolítani. A Vajka és Nagybodak közt elterülő Sülyi-tó melletti illegális építkezések miatt 28 személy ellen indult eljárás a napokban, melyről lapunk is beszámolt. A kár 51 ezer euróra tehető, ami még korántsem végleges adat. A rendőrség tovább vizsgálódik.

Az Új Szó május elején rendezett Duna-fórumot a Kis-Csallóközben, Vajkával karöltve, ahol a Sülyi-tó menti illegális építkezések ügye is szóba került. Deraj Mihály, a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal elöljárója akkor kifejtette, hogy „a Kis-Csallóközben a legerősebb, legpénzesebb érdekcsoportok diktálják a szabályokat, és üzleti szempontból hasznosították évtizedeken át a területet. Sajnos ez azt jelentette, hogy az ártérben is építkeztek. Azért történhetett meg mindez, mert az állami szabályozás nem volt elég szigorú, a politika pedig elnézte, hogy kiskapuk nyíljanak”. Álló Donát, Vajka polgármestere szerint a mindenkori szlovák kormány szemében a Duna bal partján elzárt három falu, Doborgaz, Vajka és Nagybodak a mesterségesen kialakított szigeten mintha a senki földje lenne. „Eljött az ideje annak, hogy az állam gondoljon ránk és segítő kezet nyújtson ahhoz, hogy megmenthessük, megóvhassuk a Duna menti vadregényes tájat”

Az első hatósági lépések tehát megtörténtek, a rendőrség a napokban a környezet szándékos veszélyeztetésével és károsításával gyanúsított meg 28 természetes személyt a Sülyi-tó partján lévő illegális építményekkel kapcsolatban. Az érintettek engedély nélkül építkeztek a Duna hullámterén. A terület a Dunai Ártéri Erdők Tájvédelmi Körzet és a Natura 2000 hálózat része, nemzetközi jelentőségű vizes élőhely.

„Ezekre az épületekre később sem lehet kiadni építkezési engedélyeket, s mivel természetvédelmi területen állnak, elkerülhetetlen az eltávolításuk. Várhatóan hosszú folyamat lesz mindez. Az illetékes szerv kiad majd egy bontási határozatot, és az érintetteknek el kell távolítaniuk az adott épületet. Amennyiben nem lesznek hajlandók, az államnak kell cselekednie, a költségeket pedig áthárítják a felelősre. Ha pedig bíróságra viszik az ügyet, a döntéshozók nagy valószínűséggel megint csak arra jutnak majd, hogy az illegális építményt el kell távolítani, amit valakinek meg kell tennie. A jogállapotot végül vissza kell állítani”

– kommentálta az eljárást Deraj Mihály, a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal elöljárója az Új Szónak. A törvények viszont nagyon összetettek és többféleképpen magyarázhatóak.

„Reméljük, hogy valóban visszaállítják azt az állapotot, ami a természetvédelmi területnek megfelel. Védett területen egyszerűen nem lehetnek ilyen építmények. Ezzel meg kell békélniük azoknak is, akik az illegális épületeket építették, a felelősséget vállalni kell"

– hangsúlyozta az elöljáró.

Világi Tamás, Nagybodak polgármestere lapunknak elmondta, hogy még tavasszal érkezett hozzá két nyomozó, akik meghallgatták az üggyel kapcsolatban, rövid jegyzőkönyvet írtak, de azóta nem jelentkeztek.

„Ezek az épületek emlékeim szerint 10-15 éve, vagy még előtte épültek, amikor még nem voltam polgármester. Már nagyon rég jártam ott, szinte minden oldalán kerítés van”

– mondta a polgármester, majd hozzátette, hogy ez idő alatt, még több évvel ezelőtt, csupán egy panasz érkezett, melyet továbbítottak is a közös építkezési hivatalnak Dunaszerdahelyre, de ennek kivizsgálásáról még nem tudnak.

„A Sülyi-tó egy része a vajkai, a szarvai, illetve a nagybodaki kataszterhez tartozik. A határok is a tavon keresztül húzódnak. A tulajdonosi háttér feltárása is nehezítheti az eljárást, ráadásul többen is vannak, akik már maguk mögött hagyták ezeket a hétvégi házakat”

– tette hozzá Világi Tamás. A rendőrség folytatja a széles körű eljárást, a gyanúsítottak köre bővülhet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?