Nyári élet az ipolysági könyvtárban

konyvtar1
Ipolyság |

Az Ipolysági Városi Könyvtár a hagyományos családi nap mellett egy országos olvasásra buzdító projektben is részt vesz a vakáció ideje alatt. A kulisszák mögött Pleva Beátával, a könyvtár vezetőjével beszélgettünk.

Tréfás kedvében volt az időjárás a könyvtári családi napon, azonban a programot sikerült megtartani minimális változtatásokkal” – mondta Pleva Beáta.

Az alkalomra szinte minden korosztályból érkeztek, ugyanis voltak szülők, akik babakocsival is kijöttek, hisz a családi nap erről szól. A program két kézműves foglalkozást helyezett középpontba, ezek pedig a szappankészítés és a nemezelés voltak. Mellette könyvjelzőt, karkötőt készíthettek a kisebbek, a nagyobbak pedig Pleva Jánossal, a Város a városban című makettkiállítás készítőjével dolgozhattak makett épületeken. Továbbá ügyességi játékokra és kincskeresésre is sor került.

Tavaly egy úgynevezett Pöttyös Napot tartottunk a nyári vakáció kezdetén, idén pedig Én is kézműves leszek! címet adtunk a családi napunknak. A könyvtár új helyszínre költözött a felújítások miatt, azonban most ez egy áldás volt a szervezésben. A kétesélyes időjárás miatt a nemezelést és a szappankészítést a régi épületbe helyeztük el” – részletezte a könyvtár vezetője.

Forgalmas napnak bizonyult a családi esemény, közel száz-százötvenen látogatóval. A délelőtt során nem csak a meghirdetett esemény vendégei, de még az iskola napközis táborának diákjai is ellátogattak a helyszínre.

A könyvtár hagyományaihoz híven nem maradhatott el a papírszínház sem. A látogatók a Méhkirálynő meséjével ismerkedhettek meg magyar, illetve szlovák nyelven. Újságírói kérdésre Pleva Beáta elmondta nekünk, hogy a papírszínház története japánhoz köthető. A mese után egyfajta kézműves foglalkozásra kerül sor, ami egyértelműen a történethez kapcsolódik, így egyfajta interaktivitást ad az egyszerű mesélésnek.

A családi nap egyik célja, hogy erősítsük a kapcsolatot a könyvtár és a családok között. Próbáljuk egy kicsit közelebb hozni a szülőket és a gyerekeket az olvasáshoz. Nagy örömünkre szolgál, hogy ezen a napon új beiratkozások történtek és hihetetlen mennyiségű könyvet kölcsönöztek ki a lakosok. A felnőtteknél 85, a gyerekrészlegen pedig 90 olvasmányt kölcsönöztek ki a vendégek” – fejtette ki örömét a könyvtár vezetője.

Akárcsak a családi nap úgy az Olvassuk át a nyarat című projekt is tavaly indult el a könyvtárnál. Az országos kezdeményezés a nyári szünet kezdetével egészen az iskolakezdésig tart és hetente más-más tematikában kínál olvasmányokat az iskolásoknak.

Szlovákiában már évek óta működik ez a projekt. Minden hétfőn megadják a témát és mi ez alapján válogatjuk ki az olvasmányokat. A projektet kiegészítettük egyfajta motivációs játékkal, akárcsak a tavalyi évben. A program végén kiértékeljük, hogy július 3-tól szeptember 3-ig ki volt az a gyermek, aki a legtöbb könyvet olvasta el a nyár folyamán. Nem kötelező az ajánlott irodalomból olvasni, lehet választani szabadon” – vázolta a könyvtár vezetője.

Hozzátette, hogy a tanárok munkáját is szeretnék segíteni ezáltal, hisz a gyerekeknek nagy szükségük van a folyamatos gyakorlásra írás és olvasás területén, főként az alsós évfolyamokban.

A motivációs játék végén, a kiértékelést követően, a legtöbbet olvasó gyerekek könyv jutalomban részesülnek. Természetesen a végeredmény nem csak a kölcsönzések száma alapján működik, az egyes olvasmányokat kikérdezzük tőlük, hogy biztosan olvastak-e” – tette hozzá Pleva Beáta. Jelenleg huszonnégy aktív olvasója van az Olvassuk át a nyarat című projektnek, azonban ez a szám egyaránt növekedhet és csökkenhet is.

Előfordul, hogy sokan a nyaralást követően, július 3. és 4. hetén érkeznek a könyvtárba új könyvekért, és akkor jelentkeznek az idézőjeles versenybe” – zárta a gondolatait a könyvtár vezetője.

konyvtar2
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?