Nonprofit cég is működtetné a Hársfa utcai óvodát Párkányban

harsfa ovoda
Párkány |

A képviselő-testület döntése alapján a párkányi, Hársfa utcai óvoda egyelőre megmenekült az elköltöztetéstől és az összevonástól is, szeptemberben is ugyanúgy és ugyanott kezdenek, mint ahogy most működnek. Ugyanakkor egy magyarországi nonprofit kft. is megkereste Párkány városát azzal, hogy bizonyos feltételekkel szívesen működtetné a Hársfa utcai, magyar tannyelvű intézményt, Eugen Szabó polgármesterrel is tárgyaltak erről. 

Idén, február végén döntött a város képviselő-testülete a nagy vihart kavart óvoda-összevonások ügyében, a döntés értelmében pedig a tisztán magyar oktatási nyelvű, Hársfa utcai óvoda marad a helyén és változatlan formában működik tovább. Szerkesztőségünk viszont arról is értesült, hogy a budapesti Öko-Hámor Környezetvédelmi Nonprofit Kft., amely a Lotti és Maxim Montessori Általános Iskolát és Óvodát működteti, márciusban tárgyalt Eugen Szabó polgármesterrel arról, hogy bizonyos feltételekkel szívesen működtetné a párkányi, Hársfa utcai óvodát is. Párkány polgármestere lapunknak erről úgy nyilatkozott, egyelőre informális találkozót tartottak, ahol a budapestieket tájékoztatták a párkányi óvodák helyzetéről, a gyermeklétszámokról és a gazdasági vonatkozásokról. „Az már az értekezleten kiderült, hogy olyan formában, ahogy most a Hársfa utcai óvoda működik, olyan formában nem reális, hogy a Montessori átvegye az intézményt. Ugyanakkor egy másik megoldás lehetséges lenne, tehát nemzetközi óvodaként működtetni az intézményt, esetleges nemzetközi támogatásokat is kihasználva. Ebben az irányban folyt a tárgyalás, ennek a lehetséges módozatait és összefüggéseit vitattuk meg, azzal, hogy még nem állapodtunk meg semmiben, de még tárgyalni fogunk a nonprofit kft-vel“ – mondta lapunknak Eugen Szabó, hozzáfűzve, hogy még arról is korai beszélni, ki lenne egy ilyen óvoda fenntartója. „Ez egy összetett kérdés, idő kell ehhez. A nemzetközi óvoda működtetése viszont új gondolat és nem elvetendő. Ma is vannak esztergomi kapcsolatok, az oktatás terén, és az is felmerült, hogy esetleg esztergomi gyerekekkel is fel lehetne tölteni osztályokat. Vonzáskörzet tekintetében pedig magyarországi példák mutatják, hogy ahol komolyabb üzem működik, külföldi munkásokkal, ott van létjogosultsága ilyen óvodáknak. Párkány prioritása most az, hogy az óvodai beiratkozások után és a képviselő-testület döntése alapján továbbra is biztosítsuk az óvodáink működését, becslésem szerint a Montessorival majd ezek után tudunk tárgyalni a továbbiakról. A gyermek- összlétszám ugyanis az egész városban csökken, a források pedig szűkösek“ – konstatálta a polgármester. 

Angolul csak igény szerint, külön csoportban

Szerkesztőségünk írásban fordult a Lotti és Maxim Montessori Általános Iskola és Óvodát működtető Öko – Hámor Környezetvédelmi Nonprofit kft.–hez, pontosabban Papp Csaba iskolatitkárhoz. Papp Csaba levelében azt írta, hogy Párkány városával egyelőre semmiben sem állapodtak meg, vizsgálják a gazdasági számításokat és hozzátette, a szlovák és a magyar jogszabályok harmonizációja szükséges mindenekelőtt. Kérdésünkre, hogy a Montessori Alapítvány működtetné-e a Hársfa utcai óvodát, ha igen, milyen formában, Papp úgy reagált, nem alapítvány, hanem egy nonprofit kft. a fenntartó és igen, tettek erre javaslatot. Az óvoda fenntartása nonprofit formában valósulna meg, ahogy a vonatkozó szlovák közoktatási törvény előírja. Ha ők vennék át az ovit, akkor alapvetően magyarul zajlana az oktatás, angol nyelven csak igény szerint, külön csoportban. „A szlovák közoktatási törvény rögzíti a finanszírozást. Amennyiben magánfenntartású az intézmény, akkor viszont nincs földrajzilag, vagy államhatár szerint korlátozva a felvehető gyermekek illetősége szerint a lefedett terület - szemben az önkormányzat megkötéseivel - , ami megoldhatja a csökkenő gyermeklétszám problematikát“ – közölte Papp Csaba iskolatitkár arra a felvetésünkre, hogy milyen forrásokból és támogatásokból finanszíroznák a működést. Kérdésünkre, miszerint igaz-e, hogy a Hársfa utcai óvodát a mostani paramétereivel és a várható gyermeklétszámmal nem tudnák átvenni, Papp Csaba úgy reagált, szóban titoktartási megállapodást kötöttek a polgármesterrel (Eugen Szabóval – a szerk.megj.), ez pénzügyi kérdés. S hogy euróban mekkora tandíjat kellene a szülőknek fizetniük egy gyermekre és havonta, az iskolatitkár az előző válaszaira utalt, azzal hogy a párkányi magyar óvoda változatlanul ingyenes a szlovák közoktatási törvény szerint. Papp Csaba levelében azt is írja, hogy a tárgyalások Párkány polgármesterével szükség szerint folytatódhatnak, alapvetően a szülői és a magyar közösségtől függ, hogy milyen modellt választanak a magyar nyelvű óvodai oktatás fenntarthatósága érdekében. „Természetesen  bármilyen más megoldás elképzelhető a párkányi magyar nyelvű óvoda fenntartása érdekében, intézményünk csak egy általa vállalhatónak ítélt gazdasági modell mentén tett ajánlatot nonprofit szervezetként ennek lehetőségére“ – zárta levelét az iskolatitkár. Papp azt is hangsúlyozta, hogy nem angolosítási céllal tettek ajánlatot a párkányi óvoda működtetésére, a továbbiakban pedig felsorolta oktatási – szakmai minősítésüket, a Montessori –módszer kiváló eredményeit és nemzetközi elismertségét is.

Rendben működnek, nem költöznek el

Bíró Angelika, a Hársfa utcai magyar óvoda igazgatója az Új Szó érdeklődésére közölte, hogy egyelőre rendben, normális keretek közt működnek, és a képviselő-testület döntése értelmében ugyanígy működnek majd tovább, szeptembertől is. „Jelenleg 44 gyermek jár hozzánk, 24 nagycsoportos és 20 kiscsoportos, most júniusban pedig 15 gyermek megy tovább iskolába. Még a beíratások előtt vagyunk, viszont úgy látom, hogy 14-15 új gyerekünk lesz szeptemberre, tehát gyakorlatilag ugyanekkora összlétszámmal kezdjük majd az új tanévet. A Montessoriról az igazgatónő annyit mondott, hogy a budapestiek nem kifogásolnák, ha az óvoda változatlan formában működne tovább, esetleg a most üresen álló harmadik osztályt töltenék fel Esztergomból, az lehetne nemzetközi osztály, angol oktatással is. Egy biztos, a Hársfa utcai óvoda rendben működik, elköltöznie nem kell és össze sem vonják másik intézménnyel. „A beíratási létszámstop még érvényben van, de polgármester úr megígérte, hogy ezt a beíratásokra feloldja“ – tudatta lapunkkal az óvoda igazgatója.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?