Régió

Nincs magyar felirat a komáromi Lidlben

Komárom | A Lidl komáromi üzletközpontja hétfői hivatalos megnyitóján Stubendek László polgármester ígéretet kapott Radoslav Leško kereskedelmi igazgatótól és Pavol Bucko osztályvezetőtől, hogy felmérik a kétnyelvűség helyzetét, foglalkoznak vele, és lehetőségük szerint mindent megtesznek az ügyért.
V. Krasznica Melitta

2017. november 15. 11:17

Október végén levélben is kérte a polgármester a cég vezetését, vegye figyelembe a város és a térség nemzetiségi összetételét, és tisztelje meg az itt élőket azzal, hogy magyarul is megszólítja őket. A levélre még nem érkezett hivatalos válasz, és a nyitásra nem készült egyetlen magyar felirat sem. Erre a tényre hívták fel a figyelmet civil aktivisták, Halász Béla és Feszty Zsolt, akik hétfőn késő délután „Hol a magyar felirat??” feliratú matricát ragasztottak az áruház reklámtáblájára. A Facebookon közzétett bejegyzésükben pedig kifejtették: „Ha a gyerekeink már nem látnak magyar feliratokat, és nem hallják a magyar szót, ha nem tapasztalják meg, hogy szüleik számára természetes dolog nemcsak otthon, hanem másutt is magyarul beszélni, anyanyelvük a szemükben értéktelenné válik. Azt hiszik majd, hogy anyanyelvük másodrangú nyelv, amelyen nyilvánosan nem illik megszólalni. Az anyanyelv használatához való jog elidegeníthetetlen emberi jog, amit elismer számos nemzetközi szerződés és a demokratikus jogállamok alkotmánya. A Szlovák Köztársaság alkotmánya is.” Véletlen egybeesés, de az áruházlánc pont a magyar nyelv napján nyitotta meg új komáromi üzletét – magyar feliratok nélkül. Halász Béla lapunknak elmondta, valaki lefényképezte őket a matrica kiragasztása közben, és bejelentést tett az áruház vezetésénél. A matricát egyébként néhány órán belül eltávolították.

Tény az is, hogy a Lidl két komáromi magyar alapiskola, az Eötvös utcai és a Jókai Alapiskola számára ajánlotta fel támogatását; az első napon megejtett, minden 10 euró feletti vásárlás után 50 centet kaptak, amit sportszerek, valamint interaktív taneszközök vásárlására fordítanak az iskolák.

Önnek ajánljuk

Tegnap a mában

Pártot alapítanának az elégedetlen gazdák, szeptembertől gyűjtik az aláírásokat

Újabb két bíró telefonját foglalta le a NAKA

VIDEÓ: Rémálom Budapesten villamost vezetni

Két balesetet is okozott egy út közepén tántorgó nő az R2-esen

Futni és hollóval fotózkodni is lehet Bősön

Legfrissebb galériák
Olvasta már?